moeilijke eter eten peuter erkenning how2talk2kids maaltijd spanning sfeer oplossing zo laat je een moeilijke eter weer eten
|

Zo kregen wij onze moeilijk etende peuter aan het eten

Moeilijke eters. Ik heb er eentje thuis. Een klein dametje die bij voorbaat al zegt dat ze het eten niet lust. Ook al heeft ze geen idee wat het eigenlijk is (artisjokken ofzo), ze lust het niet. Klaar uit. Dus madam eet niet. Eerst hadden wij steeds de neiging om te forceren, want met een lege buik kun je toch niet lekker slapen? Maar het hielp niks. Het werd alleen maar brullen en het avondeten was dus constant een strijd. Nu pakken we het anders aan. En raad eens? Ze eet! Wil je weten hoe we dat voor elkaar hebben gekregen? 

Erkenning

Het klinkt misschien een beetje raar, maar echt…erkenning doet veel. In dit geval erkenning van haar gevoel over het eten. Dus in plaats van deze dialoog:

Peuter: “Ik lust dat niet.”
Ouder: “Je moet eten, want anders heb je straks honger.”
Peuter, pruilend: “Ik wil dat niet.” 
Ouder zuchtend: “Ik help je wel. Een lege buik is ook niet fijn.”
Peuter brullend: “Ik wil niet!” 
Ouder geïrriteerd: Nou, zoek het dan maar uit.” 
De sfeer is gespannen en de peuter weigert pertinent te eten. 

Verander je de dialoog naar dit:
Peuter: “Ik lust dat niet.”
Ouder rustig: “Ik zie het. Je denkt dat je het niet lust, hè?”
Peuter: “Ik hoef het niet.”
Ouder geeft erkenning van het gevoel: “Ik merk dat je het echt niet wilt eten.”
Dat is alles. Maak er geen strijd van, maar laat weten dat je doorhebt hoe je kind over het eten denkt. Dat kan genoeg zijn om de opstand te stoppen. Je hoeft er niet aandacht aan te blijven geven. Bij ons was het resultaat dat Rosemarijn toch een hapje probeerde. En warempel: het was nog lekker ook! Dus at ze haar bordje leeg.

Kies je eigen maaltijd

Wat ik ook heel leuk vind, is het laten kiezen. Ik laat Rosemarijn vaak kiezen tussen twee soorten eten. Macaroni of bloemkool? Soep of lasagne? Ze zal kiezen voor wat ze het lekkerst vindt en hierdoor is het eten een minder groot probleem. Natuurlijk eten we ook weleens iets waar ze niet blij van wordt, maar dat hoort erbij en dan zal ze het niet eten. Maar ja…pick your battles!
Ik heb besloten dat we nu één keer in de maand een dag hebben waarop het eten echt op de kinderen is gericht. Pannenkoeken, patat of pizza bijvoorbeeld. En wat is er dan leuker dan je eigen pizza samenstellen? Lekker veel saus erop, salami, ham en een berg kaas. Oh en de ananas natuurlijk! 

Hoe zorgen jullie ervoor dat de kinderen goed eten?

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *