|

Zo! Jij bent al mega dik!

Het is een absolute no-go om te doen aan bodyshaming. Het is niet oké om iemand belachelijk te maken om hoe ze eruit zien. Of dat nu mager, slank, volslank of mollig is. Iedereen weet dat. Je spreekt op straat niet een onbekende aan, om te vertellen dat diegene mager is en echt meer moet eten. Of iemand die dik is vertellen dat ze maar beter niet kunnen beginnen aan die vette hap. Dat is niet jouw zaak. Algemene kennis. Dus houden we onze mond en mind our own business. Kijk maar naar jezelf. Een ander maakt zelf wel uit wat hij of zij doet en hoe hij of zij eruit wil zien.
Dus bodyshaming is een absolute no go. Behalve…als iemand zwanger is. Dat geeft mensen op de één of andere manier een vrijbrief om hun mening te geven over het lichaam van diegene. Dan is het normaal om opmerkingen te maken, die normaal gesproken niet in je op zouden komen als je iemand tegenkwam.

Vorige week vroeg ik op Instagram welke opmerkingen vrouwen kregen tijdens hun zwangerschap. Ik schrok er best wel van! Veel vrouwen zijn sowieso best wel zelfbewust of zelfs onzeker over hun uiterlijk. Dat weten vrouwen goed. Misschien ben je zelf wel erg onzeker. Je bent daarin zeker niet de enige. En wat is er dan meer kwetsend dan een opmerking over je lichaam? Toch lijkt het erop dat zwangere vrouwen het allemaal maar leuk moeten vinden, er om moeten kunnen lachen. Maar sinds wanneer is het normaal om zo tegen iemand te praten?

“Jongens maken moeders mooi, zeggen ze bij ons. Volgens mij krijg jij een meisje.” 
Dit is ronduit beledigend! Hoe kan het in je opkomen om iemand te vertellen dat ze niet mooi is tijdens haar zwangerschap? En raad eens…deze mama kreeg een zoon!

Een wildvreemde in de supermarkt raakt opeens je buik aan. Wat?

“Weet je zeker dat het er geen twee zijn?”
Wat…? Wil je de echo soms zien? En wat wil je nu eigenlijk zeggen? Dat ik enorm ben? Waar slaat dat op? En moet ik dat maar leuk vinden en glimlachen?

“Nou nou, nog geen acht maanden geleden bevallen. Nu alweer zwanger?”
Nee mevrouw, ik heb gewoon nog een buikje. Misschien is het voor jou vreemd, maar ik vind het nogal druk en heftig allemaal, zo’n kindje. Dus sporten zit er voorlopig nog niet in. Was jouw lichaam soms meteen strak na de bevalling?

“Weet je zeker dat je zwanger bent? Je buik is zo klein! Is het kindje niet veel te klein?”
Moet je soms per se een flink uitstekende buik hebben als je zwanger bent? Zo’n opmerking is helemaal niet leuk om te krijgen. Of mensen nu suggereren dat je dik bent of juist veel te plat: dat wil je helemaal niet horen! Zeg gewoon tegen zwangere vrouwen dat ze mooi zwanger zijn!

Eén van de mama’s op Instagram kreeg de volgende brutale vragen:
“Was het een ongelukje?”
“Is het wel van je vriend?”
“Je borsten zijn meer gegroeid dan je buik!” 
“Eet je wel genoeg? Je moet nu wel ook nog voor een ander zorgen hè!”
“Zoooo, jij moet zeker nog heel lang?”
“Loop eens normaal! Je hebt een hele kleine buik!”
Toen ik dit las zakte mijn mond echt open. Wat denken mensen wel niet? Wat een ontzettend brutale vragen en opmerkingen! Niemand hoeft zulke kritiek te leveren! 

“Stelletje konijnen. Is drie kinderen een trend ofzo?” 
De mama die deze opmerking kreeg, heeft hier flink om gehuild. Niet gek ook! Sinds wanneer is het vreemd om drie kinderen te krijgen? Het is niet alsof je een nageslacht van veertig kinderen op aarde hebt gezet! Ik vind het maar vreemd wat mensen durven te zeggen. En daarbij hebben ze vaak niet eens door hoe pijnlijk en lomp het is, wat ze zeggen! Daarbij zijn kinderen een zegen! Niet iedereen kan kinderen krijgen!

Naast dit soort opmerkingen, zeiden ook een aantal moeders dat ze het zo gek vonden dat wildvreemden in de supermarkt opeens aan hun buik zaten. Maar dat is oké toch? Als je zwanger bent, is je lichaam opeens niet meer alleen van jou. Iedereen mag eraan zitten. Uhm…nee! 

Kreeg jij ook vreemde, pijnlijke of kwetsende reacties tijdens je zwangerschap? Hoe reageer jij daarop? Klap je dicht of geef je ze van katoen?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *