zindelijk zindelijkheidstraining zindelijkheidsbox op het potje plassen poepen op de wc het toilet kinderen zindelijk maken snel

Zindelijkheidstraining | Klaar in 7 dagen!

Zoals jullie misschien wel gezien hebben op mijn Instagram, zijn wij druk bezig met het zindelijk krijgen van Luc. Hiervoor gebruiken wij de methode van Zindelijkheidsbox. Deze methode gebruikten wij bij Rosemarijn ook en het hielp haar om binnen een week plaszindelijk te zijn. En drie dagen later deed ze ook netjes al haar grote boodschappen op de wc én was ze ’s nachts droog. Met goede moed (en stiekem ook best wat tegenzin, want het is best even intensief) begonnen we daarom ook met Luc. 

Drinken, drinken en nog veel meer drinken

Om een kind te leren dat hij of zij moet plassen op het potje (of de wc, maar wij begonnen met het potje), moet er wel gedronken worden. Anders komt er gewoon geen plas. Logisch. Het ene kind is daar makkelijker in dan de ander. Rosemarijn was heel erg makkelijk gemotiveerd als je vertelde dat drinken meer plasjes betekende. Luc daarentegen niet. Die vindt het irritant dat hij zo gepusht wordt. Dus daar zijn we snel mee gestopt. Wel hebben we heel veel speciaal drinken in huis gehaald. Pakjes fristi, blikjes prik, knijpfruit, kwarksticks, CapriSun en meer. Zo kan hij afwisselen en zelf kiezen wat hij wil drinken. Dat helpt.

Plasjes willen in het potje zwemmen

Als er goed gedronken wordt, komen de plasjes vanzelf. En dan is het de kunst om je kind zover te krijgen dat hij doorkrijgt dat het op het potje moet. Een ongelukje? Niet boos worden. Maar zeg dat het volgende plasje echt in het potje moet. Wij laten Luc ook zelf helpen met opruimen. Dus de vieze onderbroek in de emmer (aan het einde van de dag zetten we een plaswas aan) en nieuwe onderbroek pakken. 

Bij elk plasje in het potje mag je kind een sticker plakken op de stickerkaart die vol in het zicht hangt.

Tips nodig voor een kindvriendelijke badkamer? Die vind je hier!

De stickerkaart

Bij de methode van ZIndelijkheidsbox zitten verschillende stickerkaarten. Die lopen op van 3 plekjes voor stickers, tot vijf, zeven en negen. Hoe verder je komt in de trainingsweek, hoe meer stickers je laat plakken, voordat de kaart vol zit. Je begint dus met drie, je eindigt met zeven en negen. Als de stickerkaart vol is, krijg je kind een klein cadeautje. Dat werkt stimulerend. Dus elke sticker brengt je kind dichter bij een nieuw cadeautje.

Cadeaus

Ik ben voordat we begonnen met trainen, naar de Action gegaan en daar heb ik vijftien cadeaus gekocht van maximaal 3 euro. Een knuffeltje, een leesboekje, een puzzeltje, een stuiterbal, een stickerboekje, een kleurboekje, een verrassingsei, een ander snoepsoort, een lolly, een autootje en ga zo maar door. Ik kies er expres voor om niet alleen speelgoed te doen, maar ook iets eetbaars wat anders is dan ‘normaal’ snoep. Het moeten ook echt kleine cadeautjes zijn.

Wat ik wel doe: zodra Luc helemaal zindelijk is, krijgt hij een groter cadeau om het te vieren. 

Het is gelukt!

Is het zover dat je kind zindelijk is? Super! Dan is het tijd om het diploma in te vullen, dat je bij je box van de methode krijgt. Geef het aan je kind en maak een foto van het trotse gezicht, stralend boven het diploma. Het is gelukt! JOuw kind heeft hard gewerkt, maar jij ondertussen ook. Het is ontzettend intensief en er zijn echt dagen dat je er klaar mee bent. Dat je wilt opgeven. Maar wij hebben ondertussen wel geleerd: juist dan ben je dicht bij een nieuwe overwinning. Hou vol!

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *