diy klussen hout verven schilderen
|

Kluswerk in huis dat je echt wel zelf kunt!

Wij zijn van huis uit klussers. Mijn ouders bijvoorbeeld, hebben altijd alles zoveel mogelijk zelf gedaan. Een oud spoorhuisje uit 1900? Geen probleem, daar maakten ze iets moois van. Zo groeide ik op. 
Augustijn kluste in zijn ouderlijk huis ook. Hij was degene die de problemen oploste. Douchedeuren, de trapleuning; hij was de klusjesman.

Nu wij zelf getrouwd zijn en een huis hebben gekocht, proberen we dat voort te zetten. Want als je het zelf doet, hoef je niemand uren uit te betalen. Handig toch? Dat zegt niet dat we nooit iemand inhuren hoor. Er zijn klusjes die we liever aan een expert overlaten. Stucwerk bijvoorbeeld, is zo’n precies werkje, daar wagen we ons maar niet aan. Maar welke klusjes kun je nu heel makkelijk zelf doen?

Meubels opknappen

Dit deed ik al toen ik thuis woonde. Ik heb zelfs nog wat opgeknapte meubels verkocht! Je kunt er heel makkelijk zelf mee beginnen. Het is laagdrempelig. Probeer het maar eens met een tafeltje of een kastje, een nachtkastje of een plankje voor aan de muur, waarvan je eigenlijk vindt dat het niet meer mooi in je huis past. Bedenk wat je ermee wilt. Een laagje verf of een laklaagje? White-wash?
Schuur je meubel grondig, alle plekjes. Het hoeft niet helemaal doorgeschuurd te worden, maar wel ruw genoeg voor de verf of lak, anders hecht deze niet. 

Maak na het schuren je meubel schoon met water en ammoniak. Laat het drogen en ga daarna pas aan de gang met lak of verf. Tevreden met je werk? Fantastisch, dan kun je nu een volgend project oppakken. Als je echt ambitieus bent, kun je zelfs zelf meubels maken. Een kastje met plankjes bijvoorbeeld, is niet zo moeilijk. Dat is een ideaal project om mee te beginnen. Let wel: voor het mooiste resultaat heb je goed gereedschap nodig. Neus dus even online tussen de verschillende merken cirkelzagen om je hout netjes te kunnen zagen. 

klussen verf muur hout

Schilderen en behangen

Het is even werk en je zult het ook goed moeten voorbereiden, maar schilderen en behangen kun je zelf! Zorg dat je muur schoon is (met de plumeau of een doekje even de hele muur afnemen, zodat deze stofvrij is). Plak dan alles netjes af, zodat je niet zomaar op het plafond kunt knoeien of op kozijnen van ramen en deuren.
Als je een muur wilt verven waar net nieuw stucwerk op zit, is het wel zo slim om eerst een primer aan te brengen. Anders zuigt de muur je verf op en moet je heel veel lagen aanbrengen, voordat de muur goed gedekt is. Heb je het tot zover goed voorbereid? Top! Dan kun je aan de slag met je verfroller. Of, als je een leuk structuurtje in je muur wilt: een blokkwast.

Hout, hout en nog eens hout

Echt, met hout kun je ontzettend veel en in veel gevallen is het ook helemaal niet moeilijk. Je hoeft echt de klusjesman er niet bij te roepen. Je kunt dit zelf. Of het nu planken recht afzagen is of juist fijner zaagwerk met decoupeerzagen: doe het gewoon. Zoek desnoods op Youtube video’s op die je een handvat geven, zodat je niet ergens zomaar blind aan begint. Vaak is het gewoon een kwestie van durven, voorbereiden en inlezen. Durf je nog niet meteen in die ene mooie plank te zagen, die je als vensterbank wilt gebruiken in plaats van die afgrijselijke tegeltjes die er nu opgeplakt zitten? Probeer het dan eerst eens te zagen in een stuk afvalhout! Zodra jij het zagen onder de knie hebt, kun je beginnen aan het echte werk. 

Moet er een gat gezaagd worden in een plankje voor een afvoerbuis? Dit is niet langer een uitdaging voor jou. Jij kunt dit. Daar hoef je niemand voor in te huren!

En zeg nu zelf… Hoeveel leuker is het als je kunt zeggen dat jij dit allemaal zelf gedaan hebt?

Deze blog is een samenwerking.

Volg jij The Stout Journal al op Instagram?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *