hsp hoog sensitief hoogsensitiviteit kinderen prikkels onderprikkeld overprikkeld ontprikkelen aarden school

Waarom ben ik zo gevoelig?

Baal jij ook zo dat je dichtklapt bij grotere groepen mensen? Ben je vaak moe na een drukke verjaardag of een drukke dag in de kantoortuin? Is jouw huid ook zo gevoelig voor bepaalde stof? Komt geluid ook zo binnen? Ik kan op al deze vragen een ja antwoorden. Het duurde uiteindelijk 32 jaar voordat ik wist waarom ik zo sensitief ben. Hooggevoeligheid was het antwoord op mijn vragen. Mag ik je meenemen in het pad wat ik bewandelde?

Waarom huilt mijn baby altijd op dinsdag?

Het is december 2014, ik ben inmiddels 2 maanden aan het werk na mijn bevallingsverlof van onze dochter. De dinsdagen zijn werkelijk dramadagen. Kindje onrustig en ze is zo moe, maar wil alleen maar bij me zijn. Ik merk dat ze niet ziek is, maar het eerste waar ik aan denk is dat ze gevoelig is. De “uitstapjes” die ze maakt met de oppas, op maandag, lijken haar te veel te zijn. Die gaat namelijk drie keer per dag zeker met haar op pad.  

Hallo ze is pas vijf maanden, doe normaal!

Ik google in die periode naar gevoelige baby. Dan verklaar ik mezelf voor gek, want hallo ze is pas vijf maanden. Waarom doe ik dit? Toch blijft dit regelmatig terugkomen in mijn hoofd, maar kijk ik er niet meer naar om. Bij een baby valt dat toch niet te constateren.  

hsp hoog sensitief hoogsensitiviteit kinderen prikkels onderprikkeld overprikkeld ontprikkelen aarden school
Georgina Fotografie

Hoog zwanger en tijd om na te denken 

Het is mei 2016 en ik ben hoogzwanger van onze tweede telg. Samen met een groep mede zwangere hebben we het over de kinderen die onderweg zijn en de kinderen die er al zijn in de gezinnen. De gevoeligheid van onze dochter bespreek ik ook. Dat we haar bewust niet naar een andere kamer laten verhuizen, omdat ze daar zo heftig op zal reageren. Dat ik zo moet nadenken hoe ik de dagen indeel omdat twee keer op pad gaan iets is wat ze niet trekt. Een van de meiden vraagt of ik bekend ben met HSP (hoog sensitief persoon). Ze geeft aan dat ik daar eens op moet gaan zoeken. 

Ik doe de HSP test voor haar 

In mijn zoektocht kom ik uit bij een HSP test van Elaine Aron. Deze vragenlijst vulde ik in voor onze dochter. Van die 23 vragen kon ik er voor haar 17 met ja beantwoorden, 3 met nee en 3 moest ik onbeantwoord laten omdat ze nog te jong was.  Zo die kwam even binnen. Zie je nou wel. Ik was in december 2014 niet helemaal gek geworden. Duidelijk een hoog sensitief meisje. Het voelde zo herkenbaar, maar ook eindelijk herkenning. 

Het duurde even voor het kwartje viel 

Ik was zo gefocust op onze dochter, dat het even duurde voordat het kwartje viel. Niet alleen zij is hoog sensitief. Ik ben het zelf ook. Ineens vielen puzzelstukjes in elkaar. Ik begon eindelijk mezelf te begrijpen. Nu snapte ik waarom ik na een vriendenweekend nog zo moe was na een goede nacht. Dat ik dicht klapte in grote groepen. Waarom ik bijvoorbeeld na het zwemmen geen kledingstuk meer lekker vond zitten.  

Wat is hoog sensitiviteit dan? 

Hoog sensitiviteit is een karaktereigenschap. Ongeveer 20% van de bevolking is hoog sensitief en het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap. Zowel mannen als vrouwen kunnen sensitief zijn. Enkele kenmerken van een HSP-er is: gevoeliger voor prikkels van buitenaf, voelen stemmingen en sferen goed aan, eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren, kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet, perfectionistisch, plichtsgetrouw, functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden.  

hsp hoog sensitief hoogsensitiviteit kinderen prikkels onderprikkeld overprikkeld ontprikkelen aarden school
Georgina Fotografie

Nu vier jaar verder 

Inmiddels zijn we vier jaar verder na het ontdekken van hoog sensitiviteit. Met vallen en opstaan komen we steeds meer op het goede pad terecht. Inmiddels weten we dat niet alleen mijn dochter en ik, maar ook onze twee zonen hoog sensitief zijn. Alle vier op ons eigen manier. Het is soms echt nog zoeken hoe we allemaal zo goed mogelijk kunnen functioneren. Ik kan bijvoorbeeld ook onderprikkeld raken. De tegenhanger van overprikkeld als ik dus bijvoorbeeld niet wordt uitgedaagd of de hele dag op de bank hang. Enorm gehumeurd word ik er dan van. Ik kan me ook steeds beter beschermen tegen de prikkels en heb ook manieren gevonden om te ontprikkelen.  

Op school bij de oudste 

Onze oudste zit inmiddels bijna 2 jaar op school, waarbij dit schooljaar echt voor haar de boeken in gaat als verschrikkelijk schooljaar. We begonnen met dat ze haar draai niet kon vinden in groep 2. Ze zat niet lekker in haar vel en dat was thuis behoorlijk te merken. Driftbuien, net in haar eigen bed willen slapen en de prestaties op school waren ook niet al te best. Inmiddels zitten we in een passend onderwijstraject met haar. Ook de coronacrisis hakt er goed bij haar in. School laat ze links liggen en nu school binnenkort weer gaat beginnen stijgt de spanning. 

We komen goed tot ons recht 

Onze dochter en ik zijn allebei introvert en eigenlijk is de social distance waarin we nu zitten voor ons echt een verademing. Natuurlijk zijn we ook verdrietig dat we niet bij de mensen kunnen zijn waar we bij willen zijn. Toch levert het ons zoveel minder overprikkelde dagen op. We moeten alleen oppassen dat we niet onderprikkeld raken. Wel hebben we enorm moeten wennen aan alles en de nieuwsstroom kostte te veel energie.  

Introvert en extravert 

Hoogsensitieve mensen heb je in alle vormen en maten. De een is introvert, de ander extravert. Bij de introverte mensen snappen mensen sneller dat je gevoelig bent, bij de extraverte niet. Toch zijn ze er. Een gevoelig iemand is dus niet per definitie iemand die verlegen is. Veelal zijn we ook niet verlegen. We hebben alleen even de tijd nodig om alles te verwerken. 

Kracht en valkuilen 

In de eerste periode na het ontdekken van HSP vond ik het maar lastig, maar door vallen en opstaan, en veel lezen erover wordt het steeds meer een kracht. We leren steeds meer hoe we het “negatieve” kunnen ombuigen naar het positieve. Zowel voor onze dochter als voor mezelf. Hoe onze jongens (bijna 4 jaar en 1 jaar)zich gaan ontwikkelen, zien we de komende jaren. De een heeft er minder last van dan de ander.  

Ons blijven volgen? 

Inmiddels blog ik nu 1,5 jaar over HSP. Het pad dat we bewandelen, welke hobbels we tegen komen en hoe we de hobbels weer glad strijken. Wil je meer weten hoe het ons vergaat, volg ons dan op mijn blog (https://ingebeleeft.nl),

Inge is ook te volgen via Instagram of Facebook!

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *