plattegrond moestuin bloementuin dieren boerderij eenden kippen katten konijnen

Update bloemen- en moestuin

Jullie hebben inmiddels vast wel vernomen dat ik niet langer op social media zit. Mijn accounts worden binnen 30 dagen verwijderd. Een aantal van jullie vonden het jammer dat mijn moestuin-, bloementuin- en dierenbende-updates niet meer online kwamen. Want ik probeer zelfvoorzienend (deels) te worden, in mijn eigen homestead. Maar mocht je echt geïnteresseerd zijn, neem dan regelmatig een kijkje op de blog. Ik zal hier wel blijven posten en schrijven. 
Dus voor alle trouwe lezers: Hier is een moestuin update, met plattegrond!

Plattegrond

Ik denk dat ik al wel tien keer de plattegrond van de moestuin heb aangepast en veranderd. Maar inmiddels staat de moestuin al zover vol, dat ik een goed beeld heb van hoe het wordt en blijft. Daarom besloot ik de definitieve versie online te maken. Kijk je mee? Er is heel wat aan groenten, fruit en bloemen te vinden in het stukje moestuingrond.

Welke gewassen krijgen of hebben een plekje? Dat zie je makkelijk op de plattegrond. 
Zelfs de rand achter de vakken, naast het laatste vak en vóór de vakken heeft een bestemming, zoals je ziet. En niet zomaar wat, maar hetgeen er staat, staat er met een reden.
Goudsbloem, Afrikaantjes, citroengras en prei houden namelijk ongewenste insecten op afstand!

Groei-update

Het meeste heeft z’n plekje in de volle grond al gekregen. Maar een aantal soorten zaad zijn nog niet ontkiemd. Die staan nog in de broeikas en ik wacht vol ongeduld. Zo zie ik nog weinig van de paprika, tomaat, aubergine, bosaardbei, paarse stokspekbonen, basilicum en de snack komkommer. 

De komkommer en tomaat hebben nu beide één plantje, de andere soorten nog niks. 
De meeste plantjes die nu in volle grond staan, zijn nog klein, maar een aantal groeien erg hard. Zo klimmen de erwtenplantjes nu tegen een tipi omhoog en de knoflook doet het zichtbaar erg goed. Ik ben ook heel benieuwd naar de suikermaïs en de reuzen ui. Die laatste zou uien moeten krijgen die per stuk tussen de 800 en 1000 gram wegen!

Bloemperken

In de bloemperken zijn nu alle knollen gepoot. De Ranonkel, Pioenroos, Dahlia en Lupinus. Daarnaast heb ik de perken nog vol gezaaid met Zinnia, Zonnebloem, Korenbloem, Asters en andere soorten snijbloemen. Volgens mij waren er zo’n tien verschillende zakjes met zaden. Ik hoop echt dat het een bloemenzee wordt voor in de tuin. 

In de rest van de tuin zien we veel Narcissen, Blauwe Druifjes, Hyacinten en Tulpen opkomen. Ook de Hortensia’s lopen uit en de Lavendel doet het goed. Die heb ik (erg laat) nog wel teruggesnoeid, dus ik hoop op een volle bos Lavendel in de zomer. Daar wil ik namelijk zeep van maken! Helemaal leuk, want ik heb net voor mijn verjaardag een zeep-maak-pakket gekregen! 

Lees je komende week mee hoe het inmiddels gaat met onze dierenbende? Want ook daar is heel wat gaande!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

    1. ha Jolanda! leuk dat je een berichtje doet! ik merkte dat naast het ‘nuttige’ wat ik op de socials deed, er heel veel tijd in scrollen ging zitten. dat zorgde voor minder goedbestede tijd. het weerhield me vanngoede dingen. het was lege, verspilde tijd. dus ik moest mezelf tot halt roepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *