tweedehands jurk meisje kind

Tweedehands? Doe normaal!

Deze week kwam er een nieuwe aflevering van “Waar doen ze het van” online. Een leuke en leerzame aflevering weer  waar je een kijkje krijgt in de portemonnee van vier Nederlandse gezinnen, waaronder de familie Geerts. Ik noemde hen ook al eerder in een blog over boodschappen. Helaas worden er best wel heftige oordelen over dit gezin geuit op social media. Zo zouden Annemarie en Maarten egoïstisch zijn en armoedig, omdat ze de kinderen in tweedehands kleding laten lopen en zelf wel motor rijden. 

Armoedig?

Annemarie doet het zo: de eerste babykleertjes zijn nieuw, daarna krijgen de kinderen tweedehandse kleding. Hele leuke, laat ik dat er meteen bij zeggen. De oudste kinderen krijgen kleedgeld om zelf te kopen wat ze willen. Zo jammer dat er zo geoordeeld wordt. “Schandalig, tweedehands kopen hoort niet bij het maandinkomen wat zij hebben.”

Sinds wanneer zit er een inkomensgrens aan tweedehands winkelen? Zeg nu zelf: iedereen is dol op goedkoop en op Marktplaats bijvoorbeeld. Hoeveel mensen scharrelen geen toffe pareltjes bij elkaar in de kringloop? Zijn dat alleen mensen die een laag inkomen hebben? Nee hoor. En Marktplaats…alleen voor mensen die krap bij kas zitten? Sinds wanneer?

Wat ook vergeten wordt bij dit gezin: maandelijks worden er ook flinke bedragen betaald voor het paardrijden en scouting voor de kinderen én wordt er voor hen gespaard! Komen de kinderen echt iets te kort? 

tweedehands kleding

Tweedehands: waar dan?

Zoals ik al zei: Marktplaats en kringlopen zijn bij veel mensen favoriet. Ook bij mij. Je vindt er super leuke dingen voor een klein prijsje. Kleren die er nog mooi uitzien. Ideaal, want kinderen groeien zo snel uit hun kleding. Plus: ze spelen graag in de modder, regen en zand. Ze worden vies tijdens het eten en laten bekers limonade over hun kleren vallen. Het blijft niet nieuw. Dus waarom moeilijk doen en dikke stapels geld neerleggen? Helemaal niet nodig toch?

En natuurlijk is het niet ieder ding. Niet iedereen is blij met tweedehands. Maar is het dan nodig om anderen om hun keuze in de grond te trappen?

Rosemarijn heeft de afgelopen drie jaar heel veel tweedehands gedragen. We kregen erg veel en het was gewoon nog mooi. Waarom zou ik dan mijn neus optrekken? Nee hoor. En ook ga ik zo nu en dan naar de kringloop, Goodwill winkel of shop ik op Marktplaats voor speelgoed. Tja, het scheelt gewoon geld en nog iets: je bent ook milieuvriendelijk bezig!

Koop jij weleens iets tweedehands?

Volg je The Stout Journal al op Instagram?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Precies! Tweedehands is hip! Beter voor het milieu en ook ik geef mooie kleding weer door. Ik verdien best aardig maar koop ook veel op Vinted. Na 1 keer wassen zie je toch het verschil niet. Ondergoed, sokken en schoenen koop ik nieuw. Geld geven we liever uit aan “leuke dingen doen”, met het hele gezin verre reizen maken (nu even niet) en elk weekend uitstapjes + horeca. Lekker genieten!

  2. Ik maak er een sport van om zo leuk en voordelig mogelijk te shoppen voor de kinderen! Die van mij zijn nieuw noet waard haha. Wat je zegt, ze smeren, vallen en groeien er zo weer uit! Alleen schoenen en ondergoed altijd nieuw. Verder lekker tweedehands! Ook handig met een schoonzus die een tweedehands dames en kinderkleding winkel heeft. Met inbreng mogelijkheid dus win win

  3. Ik ben niet bewust voor of tegen tweedehands. Soms krijg ik wel eens wat en daar maak ik graag gebruik van. Net zoals ik de kleding van de oudste nu bij de jongste aantrek. Maar ik shop weer niet direct tweedehands. Maar ik deel absoluut je nemen over dit gezien. Alle kids zien er altijd leuk uit, kwalitatieve kleding etc. Lopen mensen aan de ene kant te zeiken dat zoveel kinderen slecht is voor het milieu, doen ze iets milieubewusts zoals tweedehands kleding, apparaten of spullen, is het nog niet goed..

    Ik heb alleen maar heel veel respect voor hou zij het als gezin aanpakken. En hoeveel tijd en aandacht deze kids krijgen.

  4. Ik vind het een prachtig liefdevol en heel bewust gezin! Bewondering heb ik voor de manier van opvoeden.
    Gelukkig zitten wij er financieel ook rooskleurig bij, maar ondanks dat koop ik ook met enige regelmaat tweedehands. Puur omdat ik het zo zonde vind. En er is zoveel leuks en moois te vinden op marktplaats, vinted! Ik vind het een soort.
    Bewust boodschappen doen, weliswaar altijd besparen we niet ongezond. Maar let erg goed op, koop bijna niks klakkeloos. Daarentegen sparen wij ook veel voor de kinderen, en potten we voor onszelf een buffer en hoop ze een rijbewijs en eens studie te kunnen bieden zonder dat ze zelf schulden hoeven de maken. Zo’n start gun ik ze zo ontzettend, met liefde met ik dan op m’n uitgaven. Ik hoop dat er mede daardoor onze doelen waar kunnen maken 💪

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *