bijbel stillet ijd dit is wat ik doe en zo vul ik mijn stille tijd in. lezen uit de bijbel, schrijven in een notitieboekje en bidden tot God. met een kopje koffie
|

Stille tijd | Zo vul ik het in en dit is wat ik doe

Een hele tijd geleden vroeg ik eens via een poll of jullie behoefte hebben aan een overzicht van wat ik doe aan stille tijd. Deze vraag was gelinkt aan de blog die ik eerder over stille tijd deelde: “Stille tijd | Waarom en hoe doe ik dat?”. Daar vertelde ik al wanneer ik het doe (in de ochtend, voordat de kinderen wakker worden) en wat ik ervoor heb voorbereid. Maar ik deelde nog niet hoe ik die stille tijd indeel. In principe bestaat het elke ochtend uit drie delen. En, trouwens, ik heb er niks anders voor nodig dan de Bijbel, notitieboekje, een pen en een kop koffie. Lees je mee? Misschien heb je er wat aan!

Deel 1 van stille tijd: Bijbel lezen

Elke ochtend pak ik de BIjbel en neem ik een hoofdstuk (of, als het een erg lang hoofdstuk is; een deel ervan) uit een bijbelboek. In het begin startte ik met Romeinen, maar momenteel ben ik net klaar met Efeze en gestart met Filippenzen. Waarom ik overgesprongen ben? Dat kwam vooral omdat ik er achter kwam wat het thema is van elk bijbelboek en/of elke brief. En ik dacht na over wat ik op het moment het hardst nodig heb. En dat is de brief aan Efeze en Filippenzen. In Efeze 4 komt, nadat Paulus de leer van het geloof heeft verteld, het meest naar voren: Hoe hoor je je te gedragen als christen? Het heilig leven wordt heel simpel en praktisch voor ons neergelegd. Verdraagzaam zijn, vriendelijk en geduldig. Probeer enigheid te houden (dus geen dwalingen in de gemeente) en vrede onderling. We worden aangespoord niet meer in het duister te wandelen. Dus niet meer zondigen. In de wereld zijn, maar niet ván de wereld. Blijf verre van onreinheid en gierigheid. Leg je oude mens af., die steeds verleid wordt tot verkeerde dingen. Spreek de waarheid, steel niet meer, werk in het goede, wees dankbaar voor alle genadegaven die God je geeft en vooral: geef de duivel geen plaats.In Filippenzen wordt onder andere benadrukt hoe belangrijk het gebed is (en het volharden in het gebed) en de geestelijke wapenrusting, om ons te beschermen in de constante strijd die gevoerd wordt met de duivel, onze eigen boosheid en de verkeerde dingen in de wereld. Standvastig in het geloof zijn en blijven. Er wordt ook verteld hoe we daarmee bezig kunnen zijn. Heel praktisch geschreven dus.

Deel 2 van stille tijd: schrijven

Het tweede deel van mijn stille leven is eigenlijk heel simpel en eigenlijk heb ik het al een beetje gedaan hierboven. Ik schrijf in mijn notitieboekje wat ik uit deze tekst haal. Wat wordt er bedoeld en welke les haal ik eruit? Wat betekent het voor mij? Welke dingen kan ik meteen in mijn dag toepassen? Meestal heb ik aan één bladzijde van het notitieboekje wel genoeg om op te schrijven wat ik met de inhoud van de gelezen tekst kan en wil.

Deel 3 van stille tijd: bidden

Misschien had je het al wel verwacht; het laatste deel van mijn stille tijd bestaat uit gebed. Gebed voor de dag die net begonnen is. De vraag om Gods zegen en nabijheid. De zorg voor mij en mijn gezin. Vergeving van zonden en vernieuwing van ons hart. Zijn leiding op Zijn weg. Steun en hulp in het strijden tegen mijn eigen boosheid, de zonden en de duivel. Ik draag mijn dag, mijn gezin, mijn (en ons) leven die dag aan Hem op en vraag Hem of Hij wil geven wat wij nodig hebben. Want dat weet God het beste. En dat alles onder het genot van een vers gezet kopje koffie. Ik ben benieuwd of dit jullie helpt. En wat jullie doen aan stille tijd? Bestudeer je de Bijbel of doe je het anders? Hoe vullen jullie het in?

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *