speelrijst zelf maken goedkoop en snel sensorisch spelen speelgoed duurzaam DIY do het zelf do it yourself
|

Speelrijst | Goedkoop en snel maken in plaats van kopen!

Het is kouder buiten en de kinderen spelen meer en meer binnen. En omdat veel van het speelgoed al ingepakt is, moet ik soms creatief zijn. Nu heb ik vandaag de hele Playmobil boerderij naar beneden gehaald, maar op andere dagen hebben de kinderen weer iets nieuws (of iets ouds, wat weer nieuw is na lange tijd) nodig. Het leek me heel erg leuk om de kinderen met iets sensorisch te laten spelen. Gewoon om te zien of ze het leuk vinden. Dus wilde ik graag gekleurd speelrijst in een bak. Wat kleine bekertjes erbij om te kunnen vullen en overhevelen. 

Wat heb je nodig?

Dat gekleurde speelrijst is in veel winkels (en ook online) wel te vinden. Maar waarom kopen als je het binnen no-time zelf hebt gemaakt? Dus hierbij: hoe maak je simpel en snel gekleurd rijst om mee te spelen? En dat zonder giftige stoffen? 

Dit heb je nodig:

  • 600 gram witte- of zilverliesrijst
  • drie tubes eetbare kleurstof (ik gebruikte geel, blauw en rood)
  • een scheut azijn

Zo doe je dat!

Zet de oven vast aan op 100 graden.
Verdeel de speelrijst in drie bakjes. Evenveel in elk bakje, dus 200 gram in elk bakje. In elk bakje een scheutje azijn (niet te veel, je kunt altijd nog extra erbij doen als je te weinig hebt) en een goede klodder kleurstof. In elk bakje een andere kleur. Roer het goed door de speelrijst, zodat alle korreltjes gekleurd zijn. Als het niet goed genoeg mengt, kun je nog meer azijn toevoegen. Is de kleur niet duidelijk genoeg? Dan kun je nog wat kleurstof toevoegen. Zijn alle drie de bakjes speelrijst goed gekleurd? Top.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de speelrijst uit de bakjes goed dun over de plaat heen. Probeer de kleuren niet te mengen.
Laat de rijst zo’n 20 minuten drogen in de oven op 100 graden. Het kan zijn dat het wat langer nodig heeft. Check dat regelmatig. 
Zodra de rijst gedroogd is, kun je de kleuren prima mengen. Dan krijg je een kleurig geheel. In een bak gieten, wat schepjes en bakjes erbij en je hebt weer een activiteit voor een regenachtige middag! 

Wil je de rijst dagelijks beschikbaar hebben, maar wel op een handige manier? Een houten bak met deksel is ideaal. Die kun je vinden bij Action, Ikea en nog veel meer winkels. 

Veel speelplezier!

P.S.: je zult wel wat vaker moeten stofzuigen, ben ik bang 🙂


Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *