sparen spaarpot geld
|

Tips om te sparen en je spaardoelen te behalen

Het leven is duur. Alles kost geld, dus het geld wat maandelijks binnenkomt, is ook binnen een mum van tijd weer uitgegeven. Als je een huis hebt gekocht of huurt, dan gaat daar al een smak geld naartoe. Dan heb je je boodschappen, gas, water en licht. En als je geluk hebt, houd je nog wat over om wat leuks te doen, iets extra’s te kopen of te sparen. Maar veel mensen hebben helaas nog een stuk maand over aan het eind van hun geld. En hoe vaak wordt de spaarrekening niet aangebroken omdat je krap bij kas zit? Tijd om daar verandering in te brengen. Daarom hier tips om elke maand te sparen en je spaardoelen (hoe groot of klein dan ook) te behalen. 

Aparte rekeningen (lopende en spaarrekeningen) aanmaken

Wat ons erg heeft geholpen, is verschillende rekeningen. Zo hebben we een betaalrekening voor de boodschappen, maar ook voor de vaste lasten. Elke maand storten we daar hetzelfde bedrag op, wat automatisch wordt afgeschreven voor bijvoorbeeld de hypotheek.
Eerder gingen alle extraatjes ook van de boodschappenrekening, waardoor we constant moesten bijstorten, omdat we dan tekort kwamen voor de boodschappen. 
Daarom besloten we voor de extraatjes (zoals cadeaus, uitjes en geld voor spulletjes in huis) een aparte rekening aan te maken. Al het extra geld wat overblijft na alle vaste uitgaven en het vaste spaarbedrag, gaat daarheen. 

spaardoel behalen sparen geldzaken

Spaarpotjes

Bij veel banken kun je niet alleen een spaarrekening openen, maar ook spaarpotjes aanmaken. Misschien wil je je huis verbouwen. Maak daar een potje voor aan. Een dagje uit, een vakantie. Op je spaarrekening kun je ook hiervoor potjes aanmaken. Op deze manier kun je je extra geld verdelen en makkelijker je spaardoelen halen. Let wel: maak niet teveel spaarpotjes tegelijk aan. Maximaal twee, om het makkelijk haalbaar te houden!

Kijk waarop je kunt besparen

Er zijn altijd dingen waaraan we te veel geld uitgeven, terwijl het overbodig is. Of het nu aan fastfood is of aan je hypotheekrente. Maak eens een overzicht in Excel of schaf een boekje aan waarin je je inkomsten en uitgaven bijhoudt. Zo krijg je makkelijk zicht op wat je uitgeeft en of het nuttig is. Of het nu aan fastfood is of aan je hypotheekrente. Het is daarom slim om zo nu en dan eens te gaan zitten om daarnaar te kijken. Zo kun je op Geld.nl heel simpel je zorgverzekering vergelijken en zien of je niet goedkoper uit bent bij een andere aanbieder. 

Eerst sparen, dan pas uitgeven

Misschien moet je hierom lachen, maar het komt regelmatig voor dat mensen uitgeven, voordat ze het geld hebben. Stel je hebt op 20 november 50 euro en je besluit een nieuwe pannenset te kopen, terwijl op 23 november een automatische incasso gepland staat voor je telefoonrekening, dan sta je al gauw rood en kun je dus een deel van je vaste lasten niet betalen. Onthoud daarom goed: spaar, voordat je je geld uitgeeft. 

Maak sparen leuk

Probeer niet te kijken naar wat je niet hebt of niet kunt kopen, maar maak een sport van het sparen voor je volgende doel en kijk uit naar het behalen ervan. Als je bewust ergens aan werkt, is het zoveel leuker als je het behaalt. Je geniet er extra van als je op deze manier iets kunt kopen! 
En heb je extra inkomsten? Verhoog je maandelijkse spaarbedrag. Denk aan wat je op lange termijn wilt en ga ervoor! 

Hoe zorg jij ervoor dat je genoeg spaart?

Deze blog is een samenwerking.

Volg jij The Stout Journal al op Instagram?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *