groep één kind naar school schooltijd kleuterschool kleuter vier jaar dochter voorbereiding voorbereiden
|

Schooltijd | Zo bereid je je kind (en jezelf) voor op groep één

Ik kan er nog niet helemaal bij met mijn hoofd, maar aan het eind van deze maand gaat onze oudste naar school! Rosemarijn gaat naar groep één! Bizar toch? Als jullie me al een tijdje volgen, heb je haar ook een beetje zien opgroeien en diverse dingen gehoord en gelezen. Hoe leuk het soms gaat, hoe andere momenten taai zijn, haar blije gezicht op het kinderdagverblijf, in de speeltuin of bij opa en oma. Maar alles wat achter ons ligt, is voor mij echt maar in een oogwenk gebeurd. Hoe vreemd, want een paar dagen geleden lag ze nog voor het eerst in mijn armen. Niet te begrijpen. Maar…nu gaat ze dus naar school en daarvoor zijn natuurlijk de nodige voorbereidingen nodig. Ik heb ze hier voor je op een rijtje gezet:

Welke voorbereidingen tref je als je kind naar groep één gaat?

Spullen kopen

Eén van de leukste dingen (die ik ook al gauw gedaan heb aan het begin van de zomer), is naar de stad gaan met je kind om de basis dingetjes in te slaan. Ik maakte er gewoon echt een moment van. Luc ging met ons mee. Lekker de stad in, van tevoren al samen kletsen in de auto, over wat er als eerste gekocht moet worden. Want ja, wat heb je eigenlijk nodig als je kind naar groep één gaat?

  • een rugtas 
  • een broodtrommel
  • een drinkbeker (je kunt er twee kopen: één voor de ochtendpauze en één voor de lunch) 
  • een waterflesje (dit doe ik liever in plaats van twee bekers)
  • een trommeltje voor het tussendoortje (die past super leuk in de broodtrommel van Rosemarijn, dus die sloeg ik over)
  • gympjes (gymkleren zijn bij kleuters vaak nog niet nodig)
  • een gymtasje (standaard met de schoentjes erin aan de kapstok in school)

Geniet van dit gezellig moment. Duik de winkels in, laat je kind zelf kiezen (als je een beetje controle wilt hebben, kun je zelf al een voorselectie maken). Roze of witte schoentjes? Wat voor print wil je op de rugtas? Zullen we een broodtrommel met vakjes en een vorkje kopen?

Zorg voor je spulletjes

Ik zag het al wel eens bij anderen: de naam van het kind geschreven op de broodtrommel, de tas en de gymkleding. Anderen hadden labeltjes in de kleren genaaid. Dat bracht me op een idee. Van Goedgemerkt kreeg ik een leuk pakketje toegestuurd met verschillende stickers om op schoenen, de broodtrommel en de beker te plakken. Maar ook een stempel voor in kleding! Zo raak je je spullen niet zomaar kwijt. En ben je het wel verloren, dan kan men altijd zien van wie het is. Rosemarijns naam staat nu dus op haar spulletjes en zelfs mijn telefoonnummer! Zo weet ik in ieder geval dat het niet zomaar met de verkeerde mee zal gaan en als het gevonden wordt, kunnen mensen het altijd weer teruggeven aan Rosemarijn. Echt een tip dus: label de spulletjes, schoenen en de kleding van je kind. Plak er stickers op of stempel de naam erin! Er zijn heel veel leuke printjes te kiezen voor op je stickers en er zijn zelfs stickers met thema’s! Zie je dat lieveheersbeestje op de sticker staan? Die koos ik uit. Maar de keuze is wat dat betreft ook reuze! Helemaal gepersonaliseerd op jouw kind dus!

Een wenmiddag of wenochtend

Begin juli kregen we een leuke uitnodiging van school in de bus. Rosemarijn werd verwacht in haar nieuwe klas, om een middagje (eigenlijk maar net een uurtje) te wennen. Wat vond ik dat spannend! Ontzettend! Rosemarijn zelf had er juist erg veel zin in. Ze klom meteen op een stoeltje en huppelde de school door. Ja hoor, doe maar alsof het geen grote stap is, dame!
Toen alle kindjes van groep één in de klas zaten en de juf op haar stoel zat, werd het toch even moeilijk. Sommige kindjes huilden en dat deed wat met Roos. Toch heeft ze zelf geen traan gelaten. Wel zag ik even een pruillip. En toen ik haar kwam halen? Wat een uitgelaten kind! De juf had voorgelezen en ze had een sleutelhanger gekregen. Helemaal dolgelukkig. Vanaf dat moment vroeg ze dan ook echt elke dag wanneer ze nu weer naar school mocht!

Veel praten en vertellen

Ik denk dat er wekelijks wel een aantal momenten zijn waarop ik met Rosemarijn praat over school. Wat ze gaat doen, wat er geleerd wordt. We herhalen de naam van de juf en denken na hoe haar klasgenootjes ook alweer heten. Zelf weet ze al te vertellen dat ze in de kring moet zitten, op haar eigen stoeltje, waar haar naam op staat. Ze gaat buiten spelen, knutselen, kleuren, luisteren naar het voorlezen, zingen en heel veel in  de verschillende speelhoeken spelen, die in de klas te vinden zijn. Het bereidt haar voor op wat er komen gaat en ik word er steeds weer aan herinnerd dat het binnenkort dan echt zover is. We groeien er samen naartoe. 

Ik vind het nog steeds spannend en ik weet zeker dat ik haar erg zal missen, maar ze is er aan toe. Het is tijd voor een nieuwe periode, voor nieuwe dingen in groep één. Een nieuwe structuur. Voor haar en voor mij. Hoe bereiden jullie je kind (en jezelf) voor op de schooltijd?

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *