cake eieren suiker bloem roti kukus
|

Rosemarrie | Recept Roti Kukus

Via Instagram kom je heel veel lekker eten tegen. Vooral als je veel foodies en indo’s in je vriendenlijst hebt. Reagerend op een story van een volger die pandancake aan het maken was, raakten wij aan de praat over onder andere de pandancake en andere zoetigheden uit de Indonesische keuken.
Zo kwamen wij op de roti kukus. Roti kukus is een gestoomde zoete cake en bedenkend dat ik dit al heel lang niet had gemaakt en er enorme zin in had, haalde ik het uit elkaar gescheurde kookboek van mijn tante uit de kast. Of nou ja, het is meer een schriftje vol met recepten van diverse familieleden.

Een beetje achtergrond

Zo ook deze roti kukus. Dit recept is van mijn nicht die het weer van haar tante van vaders kant heeft gekregen. Mijn nicht had het in een getypte brief in 2001 naar mijn tante verstuurd nadat mijn tante op de verjaardag van haar zus, mijn nicht om het recept vroeg.
Ik heb dit recept al een paar keer samen met mijn tante gemaakt. Helaas is zij in 2011 overleden, maar ben zo enorm blij met haar handgeschreven kookboekje vol met heerlijke gerechten en zoetigheden. De eenheden van het recept is ook typisch Indisch. Zo staat er 1 ¼ glas meel, maar wat voor glas wordt er bedoeld en hoeveel gram is dat ongeveer? Ik had vlak voordat ik de roti kukus ging maken, mijn nicht gebeld maar die wist het ook niet goed. Zij gebruikt een gewone limonadeglas. Dus voor jullie gemak (en volgende keer ook voor mij) heb ik het gewogen en opgeschreven . Voor deze cake heb je een stoompan nodig, maar je kan ook een vergiet gebruiken, hier een theedoek in doen en laten stomen in een pan waar de vergiet in kan of in kan hangen.

Ingrediënten

Voor dit recept heb je nodig:
– 200 gram zelfrijzend bakmeel
– 200 gram (fijne) suiker
-2 zakjes vanille suiker
-4 grote eieren (ik had middelmaat eieren)
– Snufje zout
– Stoompan
– 2 dunne thee/hydrofiel doeken of 1 doek en een stuk bakpapier

Bereiding

Zet het onderstel van de stoompan op het vuur met een laag water. Niet teveel, want het stoomgedeelte mag het water niet raken, maar ook niet te weinig, anders kan de cake niet goed stomen.
Doe de suiker, vanillesuiker en de eieren in een kom en mix het tot een luchtig schuimend geheel. Zeef dan de meel en zout op het mengsel en roer (niet mixen!) het tot een mooi beslag.

Bekleed het middelste gedeelte van de stoompan waar de gaatjes zitten met 1 doek (bakpapier kan ook). Schep het beslag erin en bind 1 doek over de deksel van de pan. Die vangt de condens op, zodat die geen gaten in je roti kukus maakt. Als het water kookt, kan je de pan met het beslag op het onderstel zetten. Stoom de roti kukus ongeveer in 30-40 minuten gaar. Hoe verleidelijk ook, til de deksel tussentijds niet op om te kijken, anders zakt de roti kukus in elkaar.

Tegen de eindtijd kan je met een satéprikker in het midden van de roti kukus prikken om te kijken of hij gaar is. Als het droog uit eruit komt is hij klaar om op te eten!
Eet de roti kukus als het nog lekker warm is, met wat boter erbovenop.

Variatietip

Je kan de bovenkant een mooi marmereffect geven door een paar lepels van het beslag in een andere kom over te scheppen (of gewoon wat beslag in de kom te laten, want scheelt weer een vieze kom) en te mengen met wat cacao of pandan extract. Dit mengsel doe je bovenop het naturel beslag in de stoompan.

Volg je The Stout Journal en Rosemarrie al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *