lange reis wereldreis kinderen leerplicht sparen reizen gezin kind geld vervoer vliegen vliegtuig auto bus trein geld
| |

Joep | Kun je met (jonge) kinderen nog wel op reis naar verre oorden?

In 2019 hebben wij (Sanne en Joep) met onze dochter van toen vier jaar een wereldreis gemaakt van ruim zes maanden en hebben we in die periode 12 verschillende landen bezocht. Wij krijgen vaak reacties van ouders die ook dromen van een reizen met het gezin, maar toch zijn er nog veel gezinnen die niet de stap durven te zetten. En dat snappen we ook wel, want toen Sophie onze dochter net geboren was dachten we aanvankelijk ook dat we de komende jaren niet veel verder zouden komen dan Frankrijk of Spanje. In dit gastblog willen we laten zien dat je zeker met kinderen kunt reizen en gaan we in op zaken waar je rekening mee moet houden als je een verre reis gaat maken met je kinderen. Dit doen we aan de hand van een aantal overwegingen die je moet maken. 

Welke landen

Wij vinden altijd één van de leukste dingen bij het voorbereiden van een reis het uitzoeken van de landen waar we allemaal heen willen. In principe kun je met kinderen overal heen. Uiteraard moet je niet naar oorlogsgebieden gaan of waar de overheid het afraadt om naar toe te gaan, maar de meeste landen zijn goed te bereizen met kinderen. Ook in ontwikkelingslanden als Sri Lanka en India verkopen ze gewoon luiers voor je kinderen en hebben ze restaurants en hotels die voldoen aan onze Westerse normen. 

Wanneer je gaat uitzoeken naar welk land je een reis wil maken, kijk dan wel vanuit de ogen van een kind. Jij kunt het heel leuk vinden om iedere dag tempels te gaan bezoeken in Thailand, maar of je je kinderen er een groot plezier mee doet… Zorg daarom voor afwisseling en combineer een bezoek aan een tempel bijvoorbeeld met een bezoek aan het zwembad of speeltuin.
Neem ook wat meer tijd in een land wanneer je met kinderen reist. Het is vooral belangrijk dat je een mooie tijd hebt met je gezin en een stuk minder belangrijk of je alle bezienswaardigheden in een land hebt gezien. Kinderen zijn heel erg flexibel en passen zich echt makkelijk aan, maar zorg er wel voor dat je rekening met ze houdt. 

Vervoer

Nadat je je droombestemming gekozen hebt, is het belangrijk bij het plannen van een reis dat je nadenkt over het vervoer. Het ligt natuurlijk zeker aan de bestemming of je met de auto of met het vliegtuig gaat, maar ook in het land zelf is het belangrijk om na te denken over hoe je van de ene bestemming naar de andere gaat. Zo proberen wij het openbaar vervoer in ontwikkelingslanden te vermijden, omdat het vaak niet snel is en erg druk. Zeker met kleine kinderen is een oncomfortabele reis in een bus tien uur lang, natuurlijk niet aan te raden. Kijk daarom wat de opties zijn en pas daar je reisroute in het land op aan. Zo hebben wij in Sri Lanka en Nieuw-Zeeland maar een gedeelte van het land bezocht, zodat we maximaal twee tot drie uur in de auto zaten van de ene naar de andere bestemming. 

lange reis wereldreis kinderen leerplicht sparen reizen gezin kind geld vervoer vliegen vliegtuig auto bus trein geld

Vliegen met kinderen?

Voor een verre reis zul je over het algemeen gebruik maken van het vliegtuig. De eerste keren dat we vlogen met onze dochter was dat niet altijd een doorslaand succes. Een jong kind wil bewegen en vindt het lastig om een paar uur op een vliegtuigstoel te zitten. Wij kwamen dan soms echt helemaal vermoeid uit het vliegtuig, terwijl we maar een paar uur hadden gevlogen. 
Toch moeten we zeggen dat we tijdens onze wereldreis, waarbij we 15 keer vlogen, geen enkel probleem hebben gehad met onze dochter in het vliegtuig. Zeker voor lange vluchten is het bijvoorbeeld een fijne optie om ’s nachts te vliegen, zodat je kinderen waarschijnlijk het merendeel van de vlucht slapen.

Verdere tips voor vliegen met kinderen is het kopen van een vliegtuigbedje (hierdoor kunnen je kinderen languit liggen op een vliegtuigstoel), het vooraf downloaden van films en series op de ipad zodat ze zonder internet toch films en series kunnen kijken in het vliegtuig en de belangrijkste misschien wel dat je zelf ook relaxt het vliegtuig in stapt (kinderen merken gelijk aan je als je zelf gestrest bent). 

Kosten

Een verre reis maken met het gezin kost geld, maar dat hoeft echt niet duurder te zijn dan een reis dichter bij huis. Wij waren vaak meer geld kwijt in onze stacaravan op de camping in Italië aan het Gardameer, dan dat onze reis naar Sri Lanka heeft gekost. Het ligt er ook maar net aan wat je allemaal wil en wat je eisen zijn aan een reis. 

Met betrekking tot overnachten, activiteiten en vervoer kun je het zo gek maken als je zelf wil. Wij namen een auto met chauffeur in Sri Lanka voor ongeveer 50 euro per dag, terwijl je met de trein misschien maar een paar euro kwijt was met het hele gezin. In hoeverre houden jullie als gezin van comfort? Bedenk dit vooraf en kijk dan wat de mogelijkheden zijn voor jou en je gezin. 

Financiële tips

We kennen mensen die bijvoorbeeld door Europa hebben gereisd met een camper die ze voor de reis gekocht hebben en na de reis weer verkocht en die met de camper vaak op gratis campings stonden of wild kampeerden en die maar een paar duizend euro kwijt waren voor een reis van zes maanden. Een reis kun je dus zo gek maken als je zelf wil. 

Uiteraard heb je wel wat financiële middelen nodig om een reis te bekostigen, maar vaak kunnen mensen al op heel veel simpele dingen besparen zoals de vaste lasten. Ga eens een middag zitten en loop eens al je vaste lasten na. Vaak kun je tientallen euro’s per maand besparen op verzekeringen, je hypotheek en abonnementen, zonder dat je hier iets van comfort voor hoeft in te leveren. 

Een paar mailtjes sturen of telefoontjes plegen kan er al voor zorgen dat je die reis van je dromen bij elkaar hebt gespaard. Op deze manier konden we binnen een dag zoveel besparen dat we een paar jaar laten op wereldreis konden. Wij schreven er de blog sparen voor een wereldreis  over. 

Korte of lange reis

Daarnaast is er een verschil aan voorbereidingen tussen een korte reis van een paar weken en een lange reis van een paar maanden. Bij een korte reis is het meestal voor gezinnen wel mogelijk om dit in de vakanties van de kinderen te plannen. Wanneer je een langere reis gaat maken, zijn er uiteraard wel zaken waar je rekening mee moet houden. 

Zo hebben kinderen vanaf vijf jaar te maken met de leerplicht en kun je ze niet zomaar van school houden. Voor veel gezinnen is dit ook het grootste obstakel om niet op reis te gaan. Toch zijn er zeker mogelijkheden om toch te kunnen gaan. 

lange reis wereldreis kinderen leerplicht sparen reizen gezin kind geld vervoer vliegen vliegtuig auto bus trein geld

Kinderen en de leerplicht

Je kunt samen met de school van je kind een leerplan opstellen en deze voorleggen aan de leerplichtambtenaar. Helaas horen wij van veel ouders dat de leerplichtambtenaar hier niet snel in mee wil gaan en dat hij geen toestemming verleent. De meeste gezinnen schrijven zich daarom uit bij de gemeente. Hieraan zijn ook zeker consequenties verbonden (verzekeringen opnieuw afsluiten, uitkeringen zoals de kinderbijslag vervallen dan in die periode en je AOW wordt 2% gekort per jaar dat je weg uit Nederland bent), maar daar zijn allemaal prima oplossingen voor bedacht. 

Ook moet je bij een lange reis kijken wat je met je werk en huis doet. Wij hebben het bij onze werkgevers al drie jaar voordat we gingen aangegeven dat we op wereldreis wilde gaan, waardoor onze werkgever voldoende tijd had om zich hierop voor te bereiden. Uiteindelijk waren beide werkgevers van ons enthousiast over ons plan en konden we gaan. 

Onze thuishaven

Met betrekking tot ons huis hebben we dit niet onderverhuurd, maar hebben we onze vaste lasten opgeteld bij ons reisbudget. Wij hebben getwijfeld om ons huis tijdens deze zes maanden onder te verhuren, maar het leek ons toch fijn met onze dochter dat wanneer de reis niet zou verlopen zoals we wilden dat we altijd gelijk terug konden naar Nederland en dat ons huis dan niet verhuurd was.

Zoals je ziet is met een beetje voorbereiding reizen met kinderen naar verre oorden geen enkel probleem. Laat je zeker niet weerhouden en maak je dromen wat betreft reizen waar. Wij vinden het een fantastische manier om met ons gezin qualitytime te hebben en ondertussen ook nog fantastische dingen mee te maken!

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *