bolletjes krentenbollen bakken brood bakken homesteading broodmix makkelijk
|

Recept | Makkelijke (krenten)bolletjes

Vorige week schreef ik al over homesteading; het simpele leven. Ik hoop dat we meer op die manier kunnen gaan leven, helemaal als we in ons nieuwe huis wonen. Hier en daar lukt dat nu al een beetje. Een voorbeeld is het zelf brood bakken. De moestuin (nu nog erg minimaal, maar straks zeker uitgebreider) voor de tomaten, boontjes en prei. Ik kreeg van een aantal mensen de vraag hoe ik het brood bak. Het recept. De afgelopen weken bakte ik namelijk ook meerdere keren krentenbollen en bruine bolletjes. Heel makkelijk en laagdrempelig met een mix van Aldi. Voor alle geïnteresseerden: hier is het recept!

Broodmix

Wij gebruiken sowieso altijd de speltmix van Aldi. Dat is een complete mix voor in de broodbakmachine óf voor de oven. Voor een gewoon brood voegen we wel een ei toe en een handje gebroken lijnzaad. Dus je hoeft voor dit brood niet zelf een mix te maken. Ideaal, lekker makkelijk om mee te beginnen! Er zijn ook nog twee andere soorten mix bij Aldi. Wit en meergranen. Ze kosten rond de één euro momenteel.

Ingrediënten 

Wat heb je nodig voor bolletjes? Niet veel:

  • De broodmix
  • 350 milliliter handwarm water
  • 1 ei
  • Eventueel gebroken lijnzaad

Wil je krentenbollen maken? Dan voeg je nog toe:

  • 400 gram rozijnen
  • 40 gram (kokosbloesem)suiker

Bakken maar!

Zet de oven op 50 graden. Mix daarna  de ingrediënten tot een mooi deeg. Zodra het een glad deeg is, leg je een vochtige theedoek over de mixkom en zet je het geheel in de oven.

Zet de temperatuur weer op nul. Het blijft lang genoeg warm. Laat het deeg 15 minuten rijzen.

Na het rijzen besprenkel je je werkblad met wat bloem of meel. Leg je deeg daarop, kneed het voor een minuut of twee. Voeg meer bloem of meel toe als het deeg te plakkerig is voor je handen. Dan verdeel je het deeg in porties. Bolletjes van 100 gram, dan heb je er ongeveer negen. 

Leg de bolletjes op een bakpapier, op je ovenrek. Laat het een tweede keer rijzen, 45 minuten, in de oven, voorverwarmd op 50 graden. Zet de temperatuur weer op nul zodra je de bolletjes in de oven hebt gelegd.

Na de tweede keer rijzen zet je de temperatuur op 180 graden, smeer je de bovenkant van de bolletjes in met geklutst ei en bak je ze voor 15 minuten.

Zodra je ze uit de oven haalt, haal je een blok roomboter over de bovenkant van de bolletjes heen. Als ze nog heet zijn, smelt dat heel makkelijk over de bolletjes heen. 

Warm zijn ze het allerlekkerst! Eet smakelijk!

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *