egg fried rice makkelijk en snel recept simpel koken rijst nasi eieren glutenvrij comfort food Aziatisch eten

Recept | Snel en makkelijk: egg fried rice

Egg fried rice. Ik deelde vandaag dat ik vast begon aan het avondeten en kreeg meerdere keren de vraag of ik het recept wilde delen. Het is niet helemaal traditioneel, maar wel erg lekker en tja, je kunt er best je eigen draai aan geven. Zo nu en dan geef ik jullie een kijkje in ons weekmenu, maar dit recept mag daar ook echt niet in ontbreken!

Wat heb je nodig?

  • 3 – 4 kopjes rijst (ik gebruik zilvervlies, dat vult beter dan witte rijst)
  • Groenten (prei, wortel, erwtjes of wat je zelf lekker vindt. Boontjes, broccoli en ui kunnen bijvoorbeeld ook prima)
  • 4 Eieren
  • Olie om in te bakken
  • Sojasaus (ik heb glutenvrije)
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • Bosui
  • Ham (blokjes of gesneden plakjes)
  • Optioneel: gesneden kipfilet plakjes 

Voorbereiding

Als ik egg fried rice maak, begin ik vaak met het snijden van mijn groenten. Na het snijden gaat het in een schaal of bak. Vandaag heb ik courgette, sperzieboontjes en prei. Daarbij voeg ik de gesneden plakjes ham en kipfilet. 

Tijd voor de eieren. Ik kluts ze met wat zout (als jullie ervan houden, kun je zwarte peper toevoegen. Mijn kinderen vinden dat vreselijk, dus helaas). 

Na het klutsen zet ik het opzij.

Olie in de wok en de bak met groenten, ham en kip erin. Kruiden met zout, knoflookpoeder en uienpoeder. Als dat goed gaar is, kan het bij de geklutste eieren in de schaal. Ik begin meestal ’s morgens of vroeg in de middag al aan mijn egg fried rice, dus laat ik het geheel afkoelen, totdat ik het weer nodig heb.

De laatste stappen

Half vijf in de middag. Tijd om verder te gaan met de egg fried rice. Ik kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Afgieten en klaar. Pers de knoflook.

De wok mag weer op het vuur. Olie erin (ruim!) En de knoflook erin  met de sesamzaadjes. Laat het bruinen en voeg dan de rijst toe én de groenten, ham, kip en eieren. 

Op middelhoog vuur bakken. Blijf steeds omscheppen. Zie je de rijst een beetje glinsteren van de olie? Top!

Vul een kopje voor de helft met water en giet dat langs de kant in de pan. Zorg er wel voor dat de pan echt goed heet is, anders verdampt het water niet. Met dit water stoom je het gerecht en wordt het extra heet.

Bijna klaar nu! Pak je sojasaus en giet een dun straaltje langs de hele pan. Omscheppen, omscheppen. 

Klaar!

Garneren met wat meer sesamzaadjes en de bosui. Houd je van pittig eten? Sambal of chili olie is dan echt een aanrader. Eet smakelijk! Een simpele egg fried rice.

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *