| |

Peppa Pig’s slechte invloed

Wij zijn heel voorzichtig geweest met schermtijd voor Rosemarijn. Sterker nog; we lieten haar geen filmpjes kijken. We vonden het niet nodig en hadden het idee dat het haar ervan zou kunnen weerhouden om zelf te leren spelen. En ook wel een beetje bang voor een obsessie met filmpjes kijken. En gisteren bedacht ik me: Oké, ik denk dat ik het toch eens ga introduceren. Dus bij opa en oma zet ik Peppa Pig aan op de tablet. Roos vindt het prachtig. En met een grijns zet ik een foto van Roos op Instagram. Dat leverde me wat informatie op, waar ik van schrok.

Waarschuwingen rondom Peppa

Ik kreeg de waarschuwing dat het kinderprogramma Peppa niet zo onschuldig was als het leek. Ik neusde wat rond op Google en vond verschillende artikelen, waar ook gewaarschuwd werd en werd geuit hoe irritant en ook schokkend het programma vonden. Ik wist even niet waar ik kijken moest. Peppa Pig….hoe kan dat roze biggetje nou slecht zijn voor je kinderen? Ze maakt zoveel leuke dingen mee en je leert er ook nog van. Toch? Nou, iets van Peppa leren kunnen kinderen zeker. Lees maar mee!

Bodyshaming en pesten

Peppa is schijnbaar helemaal niet zo’n leuk biggetje. Verschillende moeders zeggen over haar dat ze doet aan bodyshaming als het gaat om haar vader en ook niet terugdeinst voor pesten. Danielle, Mama van Dex en Odin zegt hierover: “In praktisch elke aflevering van deze tekenfilmserie maakt Peppa Big haar vader belachelijk vanwege zijn ‘dikke buik’. Niet alleen Peppa maakt zich daar overigens schuldig aan, ook Mama Big lacht er smakelijk om en doet er soms nog een schepje bovenop.” Is dit gedrag dat we onze kinderen willen aanleren? Dat het oké is om iemand uit te lachen om hoe hij of zij eruitziet? Papa Pig is duidelijk gekwetst door wat er over hem gezegd wordt (bekijk het filmpje hier), maar het boeit niemand echt wat hij voelt. Iedereen moet er hard om lachen. Hilarisch…
“Peppa is gewoon absoluut geen leuk ‘kind’. En al zeker niet iemand die je als voorbeeld of rolmodel voor je eigen kind wilt zien. Ze pest haar broertje, sluit hem buiten als ze met vriendinnen speelt, haalt hem naar beneden. Over haar vriendinnen (en eigenlijk over iedereen) speelt ze de baas en ook weet ze alles beter dan anderen.” vult Danielle nog aan. Willen we dat onze kinderen dit gedrag overnemen van Peppa? Want voor Peppa lijkt dit gedrag te werken. Waarom zouden onze kinderen het dan niet proberen?

Peppa Pig: is ze wel zo onschuldig?

Brutaal, verwend en tegendraads

Naast het pesterige gedrag, heeft Peppa ook weinig respect voor haar ouders en luistert ze niet naar hen, als hun regels haar niet aanstaan. Als ze geen zin heeft om iets te doen, doet ze het niet. En dat is geen probleem in huize Pig, want het hele gezin kan er om lachen. Wat ze ook doet of niet doet, wat Peppa ook uithaalt: alles is grappig.
Trendbuzz geeft een voorbeeld: “Ik heb een keer een aflevering gezien waarin Peppa en haar broertje George werd gevraagd hun kamer op te ruimen. Hier hadden ze helemaal geen zin in dus maakten hun ouders er een spelletje van. Toen de kamer eindelijk opgeruimd was besloten Peppa en George er direct weer een enorme zooi van te maken terwijl ze hard moesten lachen.”
Ik schrok hier erg van. Kinderen leren deels door te kopiëren. Hoe zou je het vinden als jouw kind door het kijken van dit programma leert een grote mond op te zetten om zijn of haar zin te krijgen? Hoe zou je het vinden als jouw kind hetzelfde gedrag gaat vertonen omdat het in de filmpjes geaccepteerd gedrag lijkt?

Ik vond het vooral ook erg jammer dat iets dat zo onschuldig leek, toch geen goed kijkmateriaal is voor kleintjes. Ik dacht iets gevonden te hebben dat geen kwaad kan, maar ben erg teleurgesteld. Ik heb besloten de schermpjes voorlopig toch te blijven mijden, voor zolang het kan. Natuurlijk komt het een keer je huis in. Dat kan bijna niet anders, in deze tijd. Maar zolang ons meisje zich nog vermaakt met boekjes, poppen en autootjes, houd ik het liever nog even daarbij. Gelukkig zijn er genoeg andere kanalen die ik haar wél laat kijken!

Wat denken jullie over tekenfilmpjes? Over Peppa? En hoe doen jullie dat nu, met schermtijd?

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Leuk om te lezen en dat er nog over nagedacht word. Het is een moeilijke tijd om kinderen op te voeden. Bijna overal zit iets achter om onze kinderen verkeerd voor te gaan. Gelukkig hadden wij dit soort problemen niet in onze tijd, wij moesten bv eten koken met jengelende kinderen aan onze benen. Gelukkig kwam papa snel thuis die het dan even overnam.
  De computer hebben we in die tijd zolang mogelijk uit hus gehouden, maar toch kun je niet altijd alles weren. Kinderen hebben het voor hun studie ook nodig. Je moet met de tijd mee, maar pas op!!
  Ik wens alle ouders wijsheid en kracht om op een verantwoorde manier met de media van deze tijd om te gaan. En dat is erg moeilijk hoor!!
  Ik ben trots op jou Ineke dat je je lieve meisje hiervoor wilt beschermen.
  Xxx ma

 2. Heel goed dat je dit hebt willen delen. Wij hebben ons kindje (nu bijna 2,5) lange tijd van schermen weg kunnen houden, op af en toe een tractor die allemaal verschillende kleurtjes verzamelt, maar bij anderen kreeg hij dus op een gegeven moment Peppa te zien. Wij thuis dus ook samen eens kijken en wat je zegt, absoluut niet geschikt als je je kind op wilt voeden tot een lief en sociaal kind. Alles draait om haar, luisteren ho maar, dat pesten van haar broertje inderdaad… zo niet leuk.
  Onlangs hebben wij Bing ontdekt. Dat is een konijntje en die heeft als “ouder” een knuffel die overal mee naar toe gaat. Dit vinden wij meer geschikt, maar kijk vooral zelf of dit past bij wat jullie eventueel willen dat je kind ziet. Wij blijven alsnog zeer schermtijd beperken en hij mist er weinig aan, dus hou gewoon vast aan wat jullie fijn vinden, dan is dat voor je kind ook goed.

  1. Hoi Laura, wat leuk dat je reageert! Rosemarijn is nu ook 2.5 jaar en kijkt vooral Bing, Juf Roos, Tiktak en Cocomelon liedjes. Maar Peppa is hier een no-go 🙂 Dat gaat gelukkig goed! Ook fijn dat je met Youtube Kids alles kunt goed- of afkeuren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *