lekker eten gezonde voeding PCOS olie vetten kokosolie olijfolie

PCOS | Gezonde voeding en lekker eten

In vorige blogs heb ik jullie laten kennis maken met PCOS, de symptomen die daarbij horen, en overgewicht: één van de problemen waar je met PCOS bijna niet vanaf komt. Nu is het tijd om met jullie te praten over voeding. Want, zoals ik eerder al aangaf, er is echt wel een manier om je PCOS onder controle te houden, je klachten te minderen (of er zelfs vanaf te zijn) en weer een regelmatige cyclus terug te krijgen. En voeding speelt in al deze dingen een heel erg grote rol. Eigenlijk is gezonde voeding zelfs de basis voor een goede manier van omgaan met jouw PCOS. 

Jouw lichaam geeft aan: ik heb stress!

Eigenlijk zit het zo: elk hapje wat je in je mond stopt, wat niet gezond is (ongezond voor jouw hormonen, that is) geeft jouw lichaam stress. En doordat je lichaam constant stress ervaart, is er geen mogelijkheid om weer balans te krijgen in je lichaam. Je voedt eigenlijk dagelijks je eigen probleem, zonder dat je het doorhebt.
“Ja maar Ineke, ik eet gezond! Ik kook elke dag en we gaan eigenlijk nooit naar een fastfood restaurant. Ik eet groenten en fruit!”
Helaas zegt dit weinig over hoe gezond jouw voeding is. Natuurlijk is het gezond om groenten en fruit te eten en lekker vers te koken, maar dat zegt niet veel over de inhoud ervan. Weet je zeker dat je gezond eet, denkend aan je PCOS?

“Nou, ik heb al zoveel diëten gedaan: elke keer weer iets anders wat super gezond is. En toch viel ik niet af. En daarbij hield ik nog steeds PCOS klachten.”
Heel herkenbaar. En het doet best pijn om daarop terug te kijken en te zien hoeveel je hebt gestreden voor niks. Daarom wil ik zo graag delen wat ik te weten ben gekomen over PCOS en de voeding die hoort bij het vinden van balans in jouw PCOS.

Beetje bij beetje aanpakken

Het is geen doen om het roer direct 100% om te gooien. Alles in één keer kan je juist weer het gevoel geven dat het een onbereikbaar iets is. Daarom zal ik in deze serie van blogs niet één, maar meerdere artikelen delen over voeding. Want het is zo belangrijk dat je het in jouw tempo kunt lezen, verwerken en er stapje voor stapje iets mee doet. Waar beginnen we mee?

gezonde vetten olie kokosolie olijfolie PCOS voeding

Olie en vetten

Vetten en oliën worden bij veel diëten als iets negatiefs gezien. Maar je lichaam heeft juist vetten nodig. Wel de goede vetten natuurlijk. Daarom wil ik jullie deze week meegeven dat het eerste stapje wat je kunt nemen is door de verkeerde vetten te vervangen door de goede vetten. Laat Croma staan. Neem liever kokosolie en om in te bakken en olijfolie voor in je koude gerechten. Roomboter kun je gebruiken voor op brood. Maar probeer zo weinig mogelijk roomboter te gebruiken.
Verkeerde vetten (zoals ook zonnebloemolie en palmolie) zorgen ervoor dat je ontstekingen krijgt. Ontstekingen zoals de acne in je gezicht en jeuk in je armen of benen. En omdat je lichaam zeker wel vetten nodig heeft (je hersenen bestaan bijvoorbeeld uit 90% vetten en je ogen voor 93%! Daarnaast heb je het ook nodig als brandstof om jezelf warm te houden en ter bescherming van je lichaam).

Wist je dat je eigenlijk dat je een liter góéde oliën en vetten nodig hebt per maand, om je lichaam aangevuld te houden?

Ik bak en kook nu alleen nog met kokosolie en olijfolie. Sindsdien merk ik dat mijn huid rustiger is. Ik heb geen onderhuidse ontstekingen meer op mijn wangen en mijn gezicht is niet meer zo ruw en rood. Maar naast dat het goed is voor je huid om te switchen naar gezonde vetten, zijn er nog veel meer dingen waar het goed voor is.
Helaas ga ik het niet redden om een liter olie naar binnen te gieten elke maand, door er alleen mee te koken en te bakken, daarom neem ik ook Omega-3.
En dit is echt een dikke tip: lees even dit artikel over Omega-3 olie.

Dus wat doen we deze week?

Een simpele stap voor jou om mee te beginnen. Niet teveel in één keer. Gewoon easy. Vervang de ongezonde vetten voor gezonde vetten. Geen palmolie (dat zit in magnetron-popcorn bijvoorbeeld) of zonnebloemolie (helaas pindakaas: het zit bijvoorbeeld in chips).

Lees je volgende week weer mee? Dan gaan we samen weer een stapje zetten.

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *