PCOS overgewicht kilo's afvallen dieet dik hormonen

PCOS | Overgewicht en strijd tegen de kilo’s

Zoals ik in mijn vorige blog van deze serie al vertelde: veel vrouwen krijgen de diagnose PCOS, omdat ze naar het ziekenhuis gaan, met als reden dat ze niet zwanger worden. In veel gevallen is de enige uitleg die daarbij hoort: “Er zitten teveel eitjes aan je eierstokken, die wel rijpen, maar niet springen. Daar is eigenlijk niks aan te doen. Je zou kunnen afvallen. Met overgewicht is je kans op een zwangerschap namelijk lager. Ondertussen kunnen we met Clomid beginnen om een eisprong op te wekken en te zien of je zo wel zwanger raakt.” 

“PCOS? Ga eerst maar afvallen!”

Anderen krijgen niet eens een kans om Clomid te starten: “Val eerst maar eens 25 kilo af, dan kom je maar terug.” 
En dan begin je weer. Afvallen met shakes, een crash dieet, Sonja Bakker. Alles probeer je. Maar steeds weer mislukt het. Je valt niet af of je komt zelfs bij. Je hebt constant last van vervelende eetbuien, terwijl je dat helemaal niet wil. Maar hoe hard je ook weer probeert de draad op te pakken, de eetbuien komen terug. En eigenlijk zijn ze niet tegen te houden. Je geeft eraan toe. En je komt nog harder aan. Komt dat bekend voor? Dat maakt je moedeloos en op een gegeven moment leg je je er bij neer. Je zult gewoon je leven lang overgewicht hebben. En daardoor minder kans op een zwangerschap. En nu ook nog eens PCOS, wat het in je hoofd helemaal onmogelijk maakt om moeder te worden. Daar ligt je wens. Op de grond. In stukken. 

Het is niet jouw schuld!

Wist je dat overgewicht en ongecontroleerde gewichtstoename een symptoom is van PCOS? En wist je dat het ook echt bij PCOS hoort dat afvallen bijna onmogelijk is? Dat de eetbuien er ook bij horen en dit alles komt door de verstoring in je hormoonhuishouding?
Overigens heeft niet elke vrouw met PCOS overgewicht.
Toen ik dit te weten kwam, viel er zo’n last van mijn schouders. Jaren al, vanaf het begin van mijn puberteit, begon ik aan te komen. Ik begon met diëten, maar hoewel ik soms redelijk ver kwam, viel ik altijd weer terug. En wat voelde ik me beroerd! Wat een falen, elke keer weer. Iedereen om me heen slank, ik mollig, vol en dik. Ik werd boos op mezelf, omdat ik steeds toegaf aan de eetbuien en de cijfers op de weegschaal stegen. Maar nu kan ik en mag ik echt zeggen: het is niet mijn schuld.

PCOS overgewicht kilo's afvallen dieet dik hormonen

Op een gegeven moment gaf ik op en bleef ik ongezonder eten. Niet slim natuurlijk, maar ik werd zo moedeloos omdat ik van een sneetje brood al aankwam. Het deed me zoveel pijn, deze worsteling, elke dag. Maar nu ik beter weet, voel ik steeds meer de boosheid wegvloeien. Misschien heb ik niet altijd de beste keuze gemaakt, maar ik werd erg beïnvloed door PCOS. 

Wees lief voor jezelf

Ik moet liever voor mezelf zijn en jij ook! Daarom ga ik jou door alle nodige informatie over jouw PCOS heen helpen. Ik vertel je wat het is, wat erbij hoort en wat je eraan kunt doen. Want echt… artsen weten niet alles. Wist je dat de gynaecoloog in hun studie van 6 jaar maar 1 week aan lestijd leren over voeding? Dat betekent dus dat ze eigenlijk geen kennis hebben van het totale plaatje van PCOS! En wist je dat voeding (en dus niet op een dieet-manier) echt de basis is voor PCOS aanpakken en in de hand houden?
En wist je dat gewicht en de staat van je eierstokken niet de enige vervelende symptomen zijn die je kunt hebben?

Ik hoop dat de schuld en boosheid, het verdriet en de moedeloosheid door deze blog ook van jouw schouders vloeien.
Lees je de volgende keer weer mee?

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik vind dit zo onwijs goed dat je hier op deze manier aandacht aan besteed.

    Gelukkig heb ik inmiddels een prachtige zoon. De strijd tegen de kilo’s blijft en die vreselijke eetbuien word ik zo intens ongelukkig van en zo weinig mensen die mijn gevoel daarin begrijpen.

    1. Sjoukje, blijf de serie volgen want ik heb nog veel meer info en tips. Ook voor de eetbuien! Ik herken je gevoel. Het maakt zo ongelukkig. Je belandt in een cirkel waar je niet uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *