melk soja PCOS haver amandel rijst hormonen symptomen voeding gezond

PCOS | Is melk echt goed voor elk?

In de eerste blog over voeding in combinatie met PCOS, deelde ik wat feitjes over olie en vetten. Iets wat belangrijk is om naar te kijken en ook om te veranderen. De slechte vetten in de prullenbak en de goede vetten in de kastjes. In de PCOS blog van deze week wil ik weer een stapje zetten in de goede richting. Samen met jullie. Een ander stukje wat onder voeding valt en wat belangrijk is om te weten, namelijk: melk!

Melk is goed voor elk

De meesten van ons zijn opgevoed met het idee dat je goed veel melk moet drinken, omdat het goed is voor je botten. Eiwitten. Heel gezond. Maar niks is minder waar als je PCOS hebt. Ook al zit zuivel vol met eiwitten en calcium (zeker goed voor je), het zorgt er ook voor dat het insulinegehalte in je lichaam stijgt. Dit komt door een hormoon dat koeien ingespoten krijgen. Dat hormoon komt in de melk terecht en zorgt dus voor insulinestijging. En dat is precies wat je niet wilt als je met PCOS kampt. Je hebt al een verstoorde hormoonhuishouding. En door de insulinestijging, wordt dit er niet beter op. Acne bijvoorbeeld, een klacht die je kunt hebben, wordt versterkt door het consumeren van zuivel. Dus als je PCOS hebt: laat zuivel liever staan!

Lees ook eens dit artikel over lactose intolerantie!

Alternatieven

Gelukkig is het laten staan van zuivel geen probleem. Er zijn heel veel plantaardige alternatieven die lekker zijn en prima om in je koffie te doen, je yoghurt en kwark vervangen en die goed zijn om mee te bakken en te koken. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:

  • havermelk
  • haveryoghurt
  • rijstmelk
  • amandelmelk
  • amandelyoghurt
  • kokosmelk
  • kokosyoghurt

Sojaproducten (melk, yoghurt en dergelijke) kun je beter laten staan. Soja zorgt er namelijk voor dat je lichaam mineralen minder goed opneemt. Daarnaast kan een teveel aan soja zorgen voor het klonteren van bloed en zelfs voor lekkende darmen. Ook is het mede een oorzaak van de cysten die op je eierstok zitten (als je deze klacht hebt. Niet iedereen heeft veel blaasjes op de eierstokken, ook al heb je PCOS). Krijg je al rillingen bij het lezen hiervan? Bizar wat voeding met ons kan doen hè! 

Let dus op bij alles wat je koopt: geen soja. En dit kan ik je alvast vertellen: in heel veel kant-en-klare producten zit soja. Doe je boodschappen daarom bewust en lees etiketten. 

Bij ons thuis

Ik gebruik zelf nu al ruim een half jaar melkvervangers. Vooral havermelk, wat we trouwens ook nog eens zelf maken om kosten te besparen! Wil je het recept? Je vindt het hier:

Havermelk recept

Ik vind havermelk vooral lekker in de koffie, maar kokosmelk gebruik ik weer vaak met koken. En als je een nutty smaak in je koffie of in je baksels wilt, dan is amandelmelk wel iets voor jou! Rijstmelk heb ik nog niet echt gebruikt. 

Lees je de volgende keer weer mee?
Ik hoor heel graag wat jullie van deze serie vinden en hoe het met jullie gaat! Stuur me gerust een berichtje!

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *