PCOS kanker baarmoederslijmvlieskanker suikerziekte diabetes mellitus hoge bloeddruk cholesterol

PCOS | baarmoederslijmvlieskanker, diabetes, en hoge bloeddruk

In eerdere blogs heb ik al uitgelegd wat PCOS inhoudt en welke klachten daarbij (kunnen!) horen. Bij iedere vrouw is dat namelijk anders. Je hoeft er niet per se acne van te krijgen, niet per se overgewicht door te hebben. Ook slanke vrouwen kunnen deze hormoonstoornis hebben namelijk. Sommige vrouwen hebben een heel onregelmatige cyclus en weinig tot geen eisprongen, terwijl anderen een regelmatige cyclus hebben en gewoon elke maand een eisprong hebben. Het verschilt dus per lichaam. Maar aan PCOS hangen nog meer gezondheidsproblemen. In ieder geval de verhoogde kans daarop. 
In deze blog wil ik jullie wat meer vertellen over: Diabetes mellitus type 2, hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten en op jonge leeftijd al een verhoogde kans op kanker van het baarmoederslijmvlies. Ja, je leest het goed. Kanker.

Diabetes mellitus type 2

Bij PCOS is het bekend dat ongeveer de helft van de vrouwen overgewicht heeft en dit kan gepaard gaan met minder gevoeligheid voor insuline. Je lichaam probeert altijd de suikerwaarde van je bloed op peil te houden en bij vrouwen met PCOS wordt in veel gevallen meer insuline aangemaakt om dit te doen. Wanneer je minder gevoelig bent voor insuline, kan het zijn dat je suikerwaarden te hoog blijven, met als gevolg dat je stofwisseling verstoord raakt. Dit kan als uiteindelijk gevolg hebben dat je diabetes ontwikkelt. 

Hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte

Overgewicht (houd in de gaten dat dus niet iedere vrouw met PCOS hier mee kampt), diabetes, in combinatie met een hoog testosteronwaarde geeft een verhoogde kans op een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterolgehalte. Dit kan ook leiden tot hart- en vaatziekten. Best even schrikken als je dit leest, vind je niet? PCOS kan dus een oorzaak zijn voor nare gezondheidsklachten!

In het ziekenhuis wordt in veel gevallen geadviseerd om af te vallen, een dieet te houden en meer te bewegen. Natuurlijk is dit heel gezond, maar bedenk wel: afvallen met PCOS is niet heel makkelijk

Meer lezen over PCOS? Dat kan hier!

Baarmoederslijmvlieskanker

Een lichaam dat geen last heeft van PCOS, heeft normaal gesproken een regelmatige cyclus met een maandelijkse eisprong en een menstruatie. Naast de vruchtbaarheid die dit geeft, zorgt het ook voor een maandelijkse schoonmaak van je baarmoeder.
Een lichaam mét PCOS heeft dit echter níét altijd. Dit betekent dat de eisprong en de menstruatie soms maanden achter elkaar uitblijven en er dus geen maandelijkse schoonmaak plaatsvindt. Het baarmoederslijmvlies groeit dan wel, maar wordt niet afgebroken en ‘opgeruimd’. Dit kan zorgen voor afwijkend weefsel in de vorm van baarmoederslijmvlieskanker. Ik schrok best wel van dit nieuws. Tot nu toe had ik geen idee dat een onregelmatige cyclus kan zorgen voor kanker.

Er zijn wel manieren om dit te voorkomen. Door middel van medicatie bijvoorbeeld. Ook kun je ervoor kiezen om de anticonceptiepil te slikken. Daar zitten echter ook wel nadelen aan, maar die zal ik in een volgende blog bespreken.

Heb jij PCOS? Is jouw cyclus regelmatig of juist onregelmatig?

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *