PCOS ongezond vervangen voor gezond glutenvrij lactosevrij geraffineerde suikervrij blog tips eetpatroon

PCOS | 5x tips hoe je ongezond kunt vervangen voor gezond

Het is best wel even lastig om je hele eetpatroon om te gooien. Sterker nog: het is logisch dat je er flink tegenop ziet. Alles anders. Het lijkt even alsof je niks meer mag en dat voelt benauwend. Maar niets is minder waar: je mag nog heel veel! Heel veel ingrediënten voor je maaltijden zijn makkelijk te vervangen, waardoor je nog gewoon lekker je lievelingsgerechten kunt eten. Die tussendoortjes? Geen probleem hoor, ook dat houden we erin. Taart (tenzij je het dagelijks gaat eten natuurlijk!) kun je zelfs nog eten als je glutenvrij, lactosevrij en geraffineerde suikervrij gaat eten. Bekijk de PCOS proof gebakjes van Piece of Joy maar eens! Of wat dacht je van een simpele appeltaart om met je familie en vrienden te delen? Het kan allemaal. Maar in deze blog wil ik jullie wat meer voorbeelden geven van hoe je je eetpatroon makkelijk PCOS proof maakt. 

Aardappels, pasta, brood en rijst

Je hoeft hier niet over te struikelen. In de winkel is alles te vinden wat je nodig hebt. Aardappels kun je sowieso nog gewoon nemen, want die zijn zelf al glutenvrij. Pasta’s kun je in alle geuren en kleuren kopen. Glutenvrij op verschillende manieren. Gemaakt van linzen of erwten bijvoorbeeld, of gewone glutenvrije pasta. Spaghetti, macaroni, zelfs noedels (zilvervlies rijstnoedels zijn het beste voor je bloedsuikerwaarde) zijn glutenvrij te vinden. En rijst is zelf al glutenvrij, maar omdat witte en gele rijst bijvoorbeeld wel snelle koolhydraten zijn. stijgt je bloedsuiker er wel snel van. Geen goed idee. Houd het daarom liever bij zilvervliesrijst of bruine rijst.
Zelf koop ik tegenwoordig ook veel speltnoedels, omdat spelt een goede, niet bewerkte graan is. Daar heeft je lichaam dus niet zoveel moeite mee!
Ook qua brood kun je het makkelijk doen: er is glutenvrij brood in de winkel te halen, maar je kunt het ook zelf bakken. Een glutenvrij desembrood bijvoorbeeld. Geen fan van zoveel werk? Bij de Aldi hebben ze speltbroodmix. Die kan zo in de broodbakmachine. Of je mixt het zelf en bakt het in de oven!

Zuivel

Ik heb wat bakken kwark en yoghurt gegeten in mijn leven. En nog steeds ben ik er fan van. Net als melk in de koffie. Dat is voor mij gewoon een must. En daarom nuttig ik het nog steeds. lactosevrije yoghurt en kwark bijvoorbeeld of, als je dat lekker vindt: een plantaardige (als het maar geen soja is!) versie. Amandelkwark, haveryoghurt: net zo lekker! De koffiemelk heb ik vervangen door havermelk. Dat is lekker romig en de smaak vind ik heerlijk. Ook dit kun je trouwens heel makkelijk zelf maken. Dat scheelt enorm in de kosten, wist je dat?

Groenten en fruit

Eigenlijk is dit heel simpel. Eet groenten en fruit. Lekker veel vezels en vitaminen. Bedenk bij het fruit eten vooral: waar zit het minst suiker in? Dat zijn de beste soorten namelijk, voor je PCOS. Watermeloen, rode bessen, blauwe bessen, frambozen, bramen en aardbeien zijn voorbeelden van goede soorten fruit met weinig fruitsuikers. Ananas, mango, bananen en appels hebben van zichzelf juist veel fruitsuikers. En ook al zijn het gezonde suikers, toch heeft je bloedsuiker er last van. Je kunt dus beter de suikerrijke fruitsoorten vervangen voor de suikerarme!

Bakken 

Ik heb je al verteld dat je beter sommige soorten vet en olie kunt laten staan en andere soorten vet en olie juist goed zijn om te gebruiken. Kijk dus goed wat je gebruikt als je gaat bakken en braden. Wil je iets lekkers bakken voor bij de koffie? Dan kun je de normale bloem en meel beter laten liggen. Er zijn veel soorten glutenvrij meel en bloem, zoals haver, amandel, rijst en tapioca die prima te gebruiken zijn als vervanger van je bloem en meel. En online zijn er zoveel recepten die je kunt gebruiken! Gewoon lekker experimenteren!

Suiker

Witte basterdsuiker? Nee. Bruine suiker? Nee. Zoetstoffen? Nee! Kokosbloesemsuiker en agave? Ja! Zie je dat er ontzettend veel manieren zijn om de ongezonde ingrediënten en voedingsstoffen te vervangen? En het kost eigenlijk helemaal niet zoveel moeite. Helemaal niet zodra je de slag te pakken hebt. Het is even een poosje van verdiepen en uitpluizen, maar zodra je het weet, is er eigenlijk geen kunst meer aan!

En vergeet niet: een keer uit eten moet gewoon kunnen hè! Een gebakje op een verjaardag moet geen probleem zijn. Houd het gewoon zo: één maaltijd of tussendoortje buiten je nieuwe eetpatroon en de rest gewoon zoals je het nu gewend bent (of zoals je het n gaat leren).

Kom je met vragen naar mij toe? Ik beantwoord ze graag!

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Pingback: URL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *