oogst verkoop moestuin oogsten verkoophuisje zeep bloemen groten fruit eieren
|

Oogst verkoop | Ien’s verkoophuisje

Wat een prachtige oogst komt er steeds weer van ons ‘land’. Nou ja land…onze tuin. Met het stukje moestuin en bloementuin. Suikermais, heel veel bonen, erwten, aardappels, courgettes, aardbeien, frambozen en meer. Bizar. En steeds zo bijzonder om het te zien groeien en uiteindelijk te oogsten en gebruiken voor je maaltijden. Ik geniet ervan om te merken hoe ik er bij kan stilstaan dat dit een zegen van God is. 

Teveel om op te eten

Inmiddels is er best wat over, zo nu en dan. Bloemen, kruiden, bonen, komkommers, en zelfs verschillende gewassen, waar ik zeep en thee van heb gemaakt. En dat is echt teveel voor ons gezin. Dus, net als wat ik óóit op Instagram al zei (ik heb nu geen insta meer!): we hebben een verkoophuisje. Aan de straat. Helder wit en opvallend. Vol met lekkers, vers uit de tuin. Of huisgemaakt, met ingrediënten uit de tuin. Eieren van de kippen komen er binnenkort ook bij. En wat dacht je van zonnebloempitten? Ook die zullen binnenkort in het huisje liggen. Vlakbij de uien en knoflook.
Deze week oogstte ik de zonnebloempitten en inmiddels heb ik ze gedroogd, gewassen en geroosterd in de oven. Dat leverde me een zakje ongezouten pitten op én een zakje gezouten pitten. Dus er is nog keuze ook!

Zelf verwerken

Het is echt gaaf om te onderzoeken wat je met verschillende gewassen kunt doen. Toen ik bezig was met thee maken van citroengras, ontdekte ik dat het blad van de bosaardbei ook een gezonde en lekkere thee kan worden. Dus zodra ik al het citroengras had verwerkt, ben ik meteen bosaardbei blad gaan plukken, wassen, drogen en klein maken. dat leverde me een zakje geurende thee op. Hetzelfde geldt voor lavendel. Heerlijk in olie, in bad, op tafel, in je kledingkast, maar ook als thee! Het is rustgevend. Een bloemige smaak, maar lekker. En het ontspant je écht. Augustijn en ik hebben zelf al een kopje geprobeerd. Handig ook, als je gedachten maar blijven doorgaan, terwijl het bedtijd is. 
Ik heb de lavendel ook gebruikt om zeep te maken. Paarse zeepjes, met lavendel en havermout. Goed voor de huid en ontspannend van geur. Daarnaast zijn er ook citruszeepjes te krijgen. Alles is te vinden in het verkoophuisje.

Plannen voor 2025

Hopelijk heb ik volgend jaar nog meer te delen. Kiwi’s, kersen, blauwe bessen, pruimen en hazelnoten. Bramen en drie verschillende soorten druiven: blauw, groen en rood. Het is de vraag of alles het goed gaat doen in deze grond natuurlijk, al is het vruchtbare kleigrond. Maar niet alle soorten groenten en fruit gedijen goed in de Neder-Betuwe. Dat geeft niet, al gaande leer ik meer over wat werkt en wat niet werkt. Er zijn een aantal soorten groenten die ik niet nog eens wil verbouwen, maar anderen juist wel en sommigen meer dan ik nu heb! En het lijkt me handig om nog wat extra spulletjes aan te schaffen, voor het oogsten. Een houten oogstmand bijvoorbeeld. Of juist een rieten oogstmand. Dan voel ik me helemaal als een echte homesteader. Dat lijkt me heerlijk. Want zo nu en dan ga ik met een plastic kom door de moestuin en valt er van alles uit, omdat de kom te vol zit. Zo had ik laatst voor de vierde keer een kilo boontjes en een halve kilo komkommertjes!

Kom je langs?

Ben je benieuwd naar wat er in het verkoophuisje ligt? Je kunt van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat terecht om te snuffelen in het verkoophuisje. Ook leuk om wat mee te nemen als cadeau of kleinigheidje als je op visite gaat! 

Meer lezen over moestuinieren? Dat doe je HIER!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *