Nationale voorleesdagen | Waarom moeten we voorlezen?
Voorlezen zat er bij onze kinderen al vroeg in gebakken. Sowieso alles wat maar met boekjes te maken had, viel in de smaak. En nóg. Zowel Rosemarijn als Luc geniet van het momentje samen op de bank met een boek op schoot. Sommige boekjes zijn zo vaak uit de kast geplukt, dat ze gewoon uit elkaar vallen. Het lezen en voorlezen begon dus al vroeg. En aangezien het nu de Nationale Voorleesdagen zijn is dit wel iets waarin ik jullie wil meenemen. Boeken lezen en voorlezen is namelijk hartstikke belangrijk!
Hoe begin je eraan?
In de box kregen de kinderen al contrast boekjes, om hun ontwikkeling te stimuleren. Verschillende kleuren, vormen, maar ook wat soorten structuren. Zo prikkel je de zintuigen van je kindje op jonge leeftijd. Hoe jong? Zodra ze geboren zijn! Boekjes kun je dus al inzetten zodra je baby geboren is. Ze kijken naar de grote zwarte stippen op de witte pagina, de kleuren die naar voren springen en wapperen al met hun handje naar het boekje om het vast te houden. Zo komen dus ook de structuren aan bod. Ik had het boekje Hallo Baby bijvoorbeeld al meteen in de box liggen. Simpel, maar ook erg populair.
Dreumes, peuter en kleuter
Hoe oud je kinderen ook zijn: de meesten genieten van voorlezen. Het is een moment van rust, ze worden meegesleept in het verhaal en vergeten even waar ze zijn. Met Luc zitten we vooral nog in de kleine prentenboeken, met boerderijdieren, de cijfers één tot en met tien, de kartonnen Nijntje boekjes en dergelijke.
Rosemarijn is alweer een stapje verder. Zo nu en dan grijpt ze nog naar een Bobbi boekje, maar echte leesboeken zijn ook erg in trek. Korte verhaaltjes van Jip en Janneke (die gaan gewoon nooit uit de mode, heerlijk!) en ook boekjes van de tweeling Linda en Eline, of het lange verhaal boek Goed zo, Rex!
Allemaal boeken die wij als kind lazen en bewaard hebben. En gelukkig maar, want ze worden met regelmaat weer gelezen. Hoe leuk is dat!
Wat ook een populaire is: het grote boek vol verhalen van Kikker en zijn vriendjes. Er valt altijd wat te beleven en uit de verhalen valt ook wat te leren. Let maar eens op de emoties die besproken worden! Of de manier waarop Kikker en zijn vrienden met elkaar omgaan!
Wat is het doel van voorlezen?
Oké, we weten nu dat kinderen het leuk vinden als je voorleest. Het is gezellig en ze worden meegesleept in het verhaal. Maar wat is nu echt concreet een doel van voorlezen, naast het plezier wat kinderen eraan beleven? Dat zijn er wel meerdere, maar hier zijn er een aantal om te onthouden:
- Samen tijd doorbrengen. Door één op één contact te hebben door middel van het voorlezen, versterk je de band tussen jou en je kind. Dat is een groot voordeel!
- Concentratie oefening. Kinderen hebben een korte spanningsboog. Door voor te lezen, oefen je hun concentratie en kun je het zelfs vergroten!
- Woordenschat en taalinzicht. Wist je dat kinderen door voorgelezen te worden nieuwe woorden en zinnen leren? Ze gaan hun kennis dus uitbreiden en kunnen het zo op nieuwe manieren gebruiken.
- Het bieden van structuur. Als je voorleest op vaste momenten, zoals elke ochtend vóór het fruitmoment of net voor het slapen gaan, geeft dat een stukje structuur. Ze gaan alvast in de modus zitten voor het volgende wat komt. Het bereidt hen voor op wat er na het voorlezen komen gaat.
- Inlevingsvermogen. Hoe belangrijk is dit punt! Door de verschillende personages in een boek, de dingen die ze meemaken en de emoties die worden genoemd, leren kinderen zich erg inleven. Je kunt het vaak al aan hun gezicht zien, hoe een personage zich voelt!
- Jong geleerd is oud gedaan. Lezen is fijn, lezen is goed voor je en een belangrijk stuk ontspanning. Daarom, als je een kind van jongs af aan leert hoe fijn en goed het is, door met regelmaat samen een boekje te pakken, is het op latere leeftijd veel meer een vanzelfsprekendheid om zélf eens een boek te pakken en lekker op de bank te gaan zitten. Even weg van het hier en nu. Duiken in een nieuw avontuur!
Lezen jullie je kinderen veel voor? Heb je daar een duidelijke structuur in?
Volg je The Stout Journal al op Social Media?