Moestuin | Voorbereiden op de winter
Oh help, mijn plan valt een beetje in duigen deze week. Ik ben al een aantal weken druk met plannen en bedenken hoe ik de moestuin winterklaar maak. Eén van de dingen die ik wilde doen, was een tunnel over de moestuin zetten, zodat alles wat er nog in de grond zit, beschermd wordt tegen de kou. Knoflook en ui, citroengras, wortels, spinazie en doperwten, maar ook winter rozemarijn, peterselie, bieslook en aubergine. Daarnaast heb ik al het fruit naar de rand van de moestuin verhuisd. Dus daar staat inmiddels naast de framboos, ook de braam, snack kiwi, blauwe bes en drie soorten druiven: wit, rood en blauw.
Ini’s moestuin
Sinds een paar weken volg ik moestuinierster Ineke, die in Zuid-Frankrijk woont. Hartstikke Nederlands, maar dan in een warmer klimaat. Twee weken geleden liep ze nog in haar korte mouwen in de tuin. Ze laat wekelijks in een vlog van twintig minuten zien wat ze onderneemt in de moestuin en het is echt heel leerzaam en leuk. Heel kalm, rustig en zonder allerlei fancy gedoe. Zo legt ze uit wat ze alvast voorzaait, hoe ze de paden in de moestuin onderhoudt en voorbereidt op de winter, maar ook wat handig is qua mest en compost. Haar Youtube kanaal staat vol met leuke, gezellige en handige video’s. Ze noemt zichzelf Ini en ik vind het helemaal leuk!


Voorbereidingen voor de winter en lente
Maar goed. Mijn plan viel een beetje in duigen vandaag, want ik had gepland om deze week een tunnel over de moestuin heen te zetten. En wat gebeurt er vandaag? Er valt een berg natte sneeuw. De grond was meteen drassig. en op de één of andere manier kan het natuurlijk niet anders: het zeil voor de tunnel is te smal en ik ben vergeten clipjes te kopen om het zeil aan de bogen vast te zetten. Ik heb vandaag geen auto om even heen en weer te rijden, want Augustijn heeft die mee naar het werk. Dus de tunnel is verre van optimaal. Maar hij staat wel. In weer en wind hè, die moestuin!
Afgelopen zaterdag heb ik met Rosemarijn vier zakken ramvol gevuld met bladeren uit de tuin. Gaatjes erin geprikt voor het ontluchten en neergelegd onder het afdak, zodat het rust heeft en kan composteren. Ondertussen is in het kippenhok een kuil (waar eerst de eendenvijver in zat) vol met groenafval, wat ook composteert.
Ook heb ik binnen voor het raam weer het één en ander voorgezaaid. Tuinbonen, veldsla, kropsla en snijbiet. De laatste komt nog niet op en de tuinboon neemt zijn tijd. Ook heb ik maggikruid, winter tijm, basilicum mix en dille gezaaid. Dat is allemaal al opgekomen. Dat kan ik mooi in het voorjaar overzetten naar de tuin.
Aangezien de paden in de moestuin nu echt drassig zijn door de sneeuw van vandaag, zit ik te denken om die te bedekken met een laag houtsnippers. En de vakken zelf wil ik bedekken met (wormen)compost. Om de klei een beetje losser te maken voor komend seizoen.
Zaden en knollen uit eigen tuin
Ik heb dit jaar het één en ander uit de tuin geoogst natuurlijk. En niet alleen uit de moestuin, maar ook uit de bloementuin. Ik heb er afgelopen voorjaar vroeg wat Dahlia’s in gezet en de knollen daarvan zijn flink uitgebreid. Die heb ik er twee weken terug al uitgehaald, zodat ze kunnen drogen en ik kreeg van een vriend van ons nog andere hele mooie Dahliaknollen. Die drogen deze winter netjes op de zolder en die kan ik komend jaar weer in de tuin zetten. Splitsen kan ook, dan kun je er nog meer planten van krijgen. Maar daar wacht ik nog een jaartje mee, denk ik. Wel heb ik bloemzaden geoogst, ook voor verkoop. Dus mocht je interesse hebben; ze zullen ook in het verkoophuisje komen. Zaden van de Goudsbloem, en een mix van bijvoorbeeld Afrikaantjes, verschillende snijbloemen, Cosmos en Zinnia. Wist je trouwens dat veel van deze bloemen ook eetbaar zijn? Daarmee kun je je salades dus wat opleuken. Ik vind kleur in mijn eten belangrijk, want dat maakt het aantrekkelijker!
Nou…tot zover dit moestuin relaas.
