keuken droomkeuken klussen handgrepen doe het zelf DIY hout zwart schilderen
|

Mijn droomkeuken | Plannen en ideeën

Wij blijven maar bezig in ons huis en er omheen. Zodra de badkamer klaar was, gingen we verder met de babykamer en het trappegat, de zolder en nu het toilet beneden. En terwijl we bezig zijn met het toilet op de zaterdagen, wordt er doordeweeks aan de voortuin gewerkt. Maar ook de keuken staat op de planning. Eerst dacht ik: We houden de renovatie klein en budgetvriendelijk. Maar nu hebben we toch wel wat andere ideeën, die wel wat meer zullen gaan kosten. Het geluk is wel: ik heb een handige man, die heel veel zelf kan en een vader die maar al te graag een handje helpt. Daarnaast is schilderen wel aan mij besteed en mijn moeder is er ook goed in. Kijken jullie mee naar de plannen voor de keuken?

Wat hebben we nu

Nu hebben we eigenlijk een standaard hoekkeuken die al jaren in het huis zit. Waarschijnlijk al vanaf de bouw. Roomwitte deurtjes, een beetje verkleurd en een houtlook aanrechtblad. Niet per se afzichtelijk, maar absoluut niet mijn stijl. Het past ook niet bij de rest van de benedenverdieping, dus het is voor mij zelf echt een doorn in het oog. Wat er ook nog bij komt is dat in deze keuken echt te weinig opbergruimte is, waardoor de kastjes uitpuilen zodra er boodschappen gedaan zijn. Een goede voorraad is dus geen optie: het past simpelweg niet. Daar willen we verandering in brengen.
Mijn eerste gedachte was: ik wil een keukeneiland. Dat lijkt me heerlijk. Met barstoelen erbij, zodat we daar gezellig kunnen ontbijten. Maar helaas: daarvoor hebben we geen ruimte.

Het idee in grote lijnen

Wat we nu graag willen is een keuken in een u-vorm. Aan één kant hoge kasten waar we voorraad in kwijt kunnen en machines zoals de oven en de koelkast met vriesvak. Dan aan het kant van het raam en de rechterkant alleen lage kastjes, met de gootsteen en het fornuis. Wat ik vooral wil is de lage kastjes vullen met laden. Diepe en ondiepe laden. Daarin kun je veel meer kwijt (en het is ook echt overzichtelijker) dan een kastje met een deurtje. Juist in een diepe lade kun je veel voorraaddozen kwijt. Op de deksels zet je wat er in welke doos zit: je kunt meteen zien wat je in huis hebt.
Ik wil geen lichte kleur meer op de deurtjes van de kastjes. Ik zit te denken aan houtlook of mat zwart. Als de kastjes matzwart worden, wordt het blad houtlook en andersom. Ik wil een stoere en industriële look behouden, zodat het precies past bij de woonkamer.
De meubelgrepen kan ik dan ook makkelijk hierop aanpassen.

Inspiratie kun je hier vinden: handgrepen keuken zwart

keuken droomkeuken klussen handgrepen doe het zelf DIY hout

De details

Voor de kruiden wil ik ook een speciale lade apart. Die vul ik met de vele glazen potjes van Ikea, met een label waarop de inhoud staat vermeld. Dat houdt het georganiseerd en duidelijk.
Aan de kant van de lage kastjes wil ik planken aan de muur, waarop ik het één en ander kwijt kan. Leuke weckpotten, een snoeppot, het messenblok en een plantje bijvoorbeeld. Misschien wat servies wat we niet veel gebruiken, zoals eierdopjes, die je alleen met pasen tevoorschijn haalt.
Wat ik ook graag wil, is verse kruidenplantjes in de keuken. Op een mooie en frisse manier. Niet een rij potjes voor het raam, maar bijvoorbeeld aan rekjes, aan de muur. 

We willen zoveel mogelijk zelf maken, dus de kastjes zullen we waarschijnlijk ook zelf maken van hout. De gootsteen, het leidingwerk en het fornuis met de afzuigkap kunnen we ook zelf wel installeren.
Ik kan niet wachten tot het beneden één geheel is en dat alles bij elkaar past!

Hoe ziet jullie droomkeuken eruit?

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *