Mantelzorg? | Vergeet deze belangrijke dingen niet!
Een aantal jaren terug was het gewoon dat je naar een verzorgingstehuis ging, zodra de zorg voor jezelf (en je partner) teveel werd. Maar dat is veranderd. Nu moet men zo lang mogelijk op zichzelf blijven wonen en hulp inschakelen voor zorg, schoonmaak en maaltijden. Meer en meer komen mensen er alleen voor te staan. Dat kan ervoor zorgen dat ouderen erg eenzaam worden en de beschikbare hulp te weinig is. Een keuze is daarom tegenwoordig vaak: mantelzorg. Maar wat is dat? En wat moet je erover weten? Wat nu als je kiest om zelf mantelzorger te worden? Handige tips lees je hier.
Stel nu; je ouders hebben meer zorg nodig en jij hebt ruimte op je perceel voor een mantelzorgwoning, dan is het zo bekeken toch? Maar wacht! Verkijk je niet op de situatie. Er zijn een aantal dingen die je niet moet vergeten.
Jijzelf
Je staat op het punt om de zorg voor iemand (deels) op je te nemen. En ook al is het familie, dan nog moet je er goed bij bedenken; dit gaat best wel wat van je vragen. Het is daarom belangrijk dat je jezelf niet vergeet. Zorg ervoor dat je het aankunt naast alles wat je zelf al in je leven hebt lopen. Je werk, je gezin en huishouden.
Als mantelzorger zul je met onverwachte situaties moeten dealen. Ziekenhuisopnames bijvoorbeeld. Maar ook het afnemen van de gezondheid van je familielid. Dat is intens en intensief. Juist dan zul je moeten proberen om ook je eigen leven te blijven leven. Blijf dingen doen die je energie geven, zodat je genoeg energie hebt om mantelzorg te blijven geven. Zet jezelf niet opzij, als er drukte is en je dagen zich vullen met zorgen.
Dit is het
Mantelzorg is niet niks. Het kan erg heftig worden. Je ziet iemand achteruitgaan in gezondheid, meer en meer hulp nodig hebben. Natuurlijk zet je jezelf honderd procent in, om het beste te geven, maar het kan gebeuren dat je zorg niet het gewenste effect heeft. En dan is het nodig om dat ook te accepteren. Want ertegen vechten put jou uit. Door te accepteren hoe de situatie is, krijg je zelf ruimte om goed overzicht te hebben en houden over wat er nodig is in de zorg die je levert.
Lees ook het verhaal van Samantha, die mantelzorger werd van haar eigen kind!
Deel de zorg
Mogelijk is alle zorg die nodig is, teveel voor jou om te leveren. Het wassen, aankleden, eten koken, de ziekenhuisbezoeken, de ritjes naar de dokter, de administratie, het plannen van de schoonmaak, de boodschappen en alle andere aspecten die erbij komen kijken. Probeer daarom eens echt serieus te kijken wat er mogelijk is in het delen van de zorg. Kan een buurvrouw eens in de zoveel tijd helpen door boodschappen te doen? Of door een was te draaien? Wie weet is er iemand in je familie- of vriendenkring die graag hier en daar een maaltijd wil koken, zodat er een stukje van de zorg van jouw schouders wordt gelicht. Vanuit kerken en instellingen zijn er vaak ook vrijwilligers die een handje willen helpen.
Voel de dankbaarheid
Het kost wat, maar gelukkig krijg je er vaak ook wat voor terug. Dankbaarheid op allerlei manieren. Schuif die niet aan de kant, maar omarm het. Na lange dagen, drukke avonden en uitputtende tijden, bedenk je dat je uit liefde zorgt en dat (ook al merk je het niet altijd) degenen die jouw hulp krijgen, dankbaar zijn voor alles wat je doet.
Probeer het niet alleen om de zorg te laten gaan, maar ook om de relatie die je hebt en verdiept door het contact. Lach samen, eet samen, ga samen wandelen. Maak het gezellig in de zorgwoning. Haal samen verse bloemen voor op tafel, geef de woning een echt “thuis” gevoel. Neem de tijd om te praten. Om het verleden weer te laten opleven.
En ook als het even niet soepel loopt…bedenk dat je elke dag weer geeft. En daar gaat het om.
Volg je The Stout Journal al op Social Media?