Voorkeurshouding baby tips wat moet ik doen lisanne gezin van vijf
|

Lisanne | Hoe herken ik een voorkeurshouding bij mijn baby?

Wat is een voorkeurshouding?

Ik weet het nog zo goed, als vanaf de eerste keer dat ik op Het consultatiebureau kwam met mijn kersverse baby werd er gesproken over een voorkeurshouding. Ik wist niet zo goed wat het inhield en om mij niet nog onzekerder te gaan voelen als newborn mama besloot ik hier ook niet naar te vragen. Inmiddels heb ik drie kinderen en een hoop meer zelfvertrouwen. Tijd om uitgebreid te schrijven over een voorkeurshouding van je baby. Want juist bij mijn derde overkwam me dit wel! Je spreekt van een voorkeurshouding als:

“Je baby steeds met zijn hoofdje naar dezelfde kant ligt. Het is niet gevaarlijk, maar ook niet wenselijk. Het kan namelijk leiden tot afplatting van de schedel en als je er niet op tijd bij bent invloed hebben op de verdere motorische ontwikkeling.”

Ongeveer acht op de tien baby’s ontwikkelt een voorkeurshouding: een houding waarbij een baby meer dan 75 procent van de tijd met zijn hoofd dezelfde kant op ligt. Als een baby te lang en te vaak in een voorkeurshouding ligt kan er een afgeplat hoofdje of een lange, smalle schedel ontstaan. Omdat de schedel van een baby nog week is, hierdoor kan het makkelijk vervormen

Wat kun je als ouder tegen een voorkeurshouding doen?

Je baby loopt in de eerste drie maanden van zijn leven het meeste risico op een afgeplat of scheefgegroeid hoofdje, omdat zijn schedel dan nog erg week is. Het is daarom van belangrijk om vanaf de geboorte goed op de houding van je baby te letten tijdens het slapen, spelen, voeden en verschonen. Met deze tips kun je in veel gevallen een voorkeurshouding voorkomen of afleren.

  • Leg je baby afwisselend met het hoofdje naar links en naar rechts als je hem in bed legt. 
  • Draait je baby zijn hoofd toch steeds naar de voorkeurskant? Misschien is aan die kant van de kamer iets aantrekkelijks te zien. Zorg dat je de andere kant aantrekkelijk maakt.
  • Leg je baby in de box en zorg ervoor dat hij licht- en geluidsprikkels van links en rechts krijgt. Zo draait hij automatisch zijn hoofd allebei de kanten op
  • Leg je baby minimaal 3x per dag even op zijn buik. Dit traint de nek spieren en verlicht het achterhoofd (blijf wel bij je baby in de buurt). 
  • Neem je baby afwisselend op je linker- of rechterarm tijdens het voeden &varieer met voedingshoudingen. 
  • Ga bij het verzorgen en verschonen zo staan dat je kind naar de niet-voorkeurskant moet draaien om jou te kunnen zien.
  • Je kunt je baby in een zij lig kussen neerleggen. 

Wanneer schakel je hulp in?

Vanaf 2 à 3 maanden kan een afplatting van het schedel zichtbaar worden. Het consultatiebureau zal jouw baby iedere maand checken en ook het hoofdje controleren. Zij zullen jou bevragen op een voorkeurshouding bij je baby. Kijk goed naar je baby en bedenk of jij iets kan zien bij je baby qua voorkeurshouding. Vraag vooral als je niet precies weet wat een voorkeurshouding is of hoe een afplatting van het schedel eruit ziet. Het consultatiebureau zal je door verwijzen naar een kinderfysiotherapeut wanneer de standaard adviezen niet helpend zijn en de afplatting erger wordt. Je kunt bij twijfel ook altijd zelf aan de bel trekken bij een kinderfysiotherapeut.
Denk ook eens aan een kinderosteopaat. 

Meer weten over een voorkeurshouding van je baby? Voorkeurshouding baby – 24Baby.nl

Persoonlijke ervaring met een baby met een voorkeurshouding

Mijn oudste twee kinderen waren van jongs af aan al buikslapers, telkens als ik dit benoemde op het consultatiebureau dan kreeg ik een waarschuwing over Wiegendood. Dus een voorkeurshouding en hierdoor een afplatting van het schedel heb ik niet gezien bij mijn oudsten. Bij mijn derde werd ik mij pas (te) laat bewust van een voorkeurshouding, het consultatiebureau vond het wel meevallen en gaf mij tips mee voor thuis. Met vijf maanden konden wij, als leek, zelf de afplatting van het hoofdje van mijn baby zien. Toen (pas) trokken wij aan de bel bij een kinderfysiotherapeut. Eigenlijk was onze baby al te oud om er nu nog iets aan toe doen.

Een baby van 5 maanden blijft niet meer 1 kant op liggen, maar draait zelf en klimt uit een zij lig kussen. Het leed was al geschied. Als je heel goed kijkt zie je dat het ene oortje van mijn jongste iets lager staat dan het andere oortje en als hij moe is, dan zie je één oog een beetje hangen. Verder zijn we er nog goed bij weg gekomen. Tuurlijk zie je onder zijn bos haar wel een scheef schedeltje, maar ik hoop dat zijn haardos nog een stuk voller wordt, dan zie je er niets meer van. P.s een scheve schedel zegt niets over de hersenontwikkeling van een kind. 

Wie is Lisanne?

Ik ben Lisanne, mama van drie kleine kindjes en blogger. Op mijn blog Gezin met vijf neem ik je mee in mijn iet wat chaotisch leventje en behandel ik opvoedingsvraagstukken, schrijf ik over uitjes en probeer ik soms wat leuke recepten uit. Ik ben gaan bloggen in de coronacrisis, omdat ik het miste om activiteiten te ondernemen, te sporten en ik wegkwijnde op de bank. Ik dacht ik moet iets gaan ondernemen en zo is gezin met vijf ontstaan. Met een knipoog en op een ludieke manier neem ik je mee in mijn huishouden van Jan Steen. Ik probeer juist het ouderschap te normaliseren en laat zien dat het bij niemand perfect gaat. Ik wil graag het taboe doorbreken en open schrijven over mijn blunders in het moederschap (en die zijn er genoeg). Laten we elkaar juist helpen in de meest moeilijk taak van het leven: kinderen opvoeden!

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *