kenmerken HSP hooggevoelig persoon hoog sensitief ervaring symptomen
|

Linda | Omgaan met HSP: Mijn ervaring & kenmerken

Al een tijdje weet ik dat ik een HSP’er ben, in het Nederlands gezegd een hooggevoelig persoon. Jarenlang wist ik van niets en liep met mijn hart onder mijn ziel wat mankeerde ik nou? Waarom had ik snel last van harde geluiden en voelde ik het verdriet van iemand terwijl ik niks wist? In het blog deel ik je mijn ervaring, en mijn kenmerken. Want hoog sensitief zijn heeft ook voordelen.

Mijn ervaring met hoog sensitief zijn

Als kind zijnde vond ik het leuk om onder de mensen te zijn maar ik had ook altijd mijn “terugtrek- momenten”. Zodra de verjaardag voorbij was wilde ik op mezelf zijn. Even helemaal niks doen, en tijd voor mezelf hebben. Als ik er geen gehoor aan gaf dan was ik overprikkeld. En raakte ik snel geïrriteerd. Ik wist dat ik rust nodig had en vaak ging ik een boekje lezen of een kort slaapje doen. Mijn moeder zei vaak: “Linda’s hobby is slapen!” Maar dat zag ik later anders, Linda moest zich opladen. Toen ik op de crèche ging werken ging het werk met de kinderen mij makkelijk af. Ik voelde elk kind aan door er alleen maar naast te staan of naar te kijken. Elke emotie kwam bij mij haarscherp binnen. Vrienden had ik beperkt, ik hielt niet erg van groepen, ook al hadden mijn man en ik een groep vrienden. Doodmoe kwam ik na zo’n avondje thuis. Alle verhalen die ik gehoord had bleven maar door mijn hoofd heen spoken, en de slaap kon ik daarna niet meer vatten. Beter kwam ik tot z’n recht in een op een gesprek.

Kenmerken van een hooggevoelig persoon

Op mijn 30ste las ik een verhaal waarin ik mezelf herkende. Ik had precies dezelfde kenmerken, namelijk:

  • Sterke empathie
  • Drukte vermijden
  • Snel moe
  • Gevoelig zijn voor geluid, voeding en geur
  • Opladen met dier & natuur
  • 1 op 1 contact is sterk en intensief

Kenmerken die kenmerkend waren voor mij. Een hooggevoelig persoon is namelijk gevoelig voor alles wat je kunt waarnemen met je zintuigen en gevoelens. Wat eigenlijk inhoud dat alle details worden opgeslagen. Als ik een dagje ga shoppen. Dan staat de muziek te hard, kan ik elk detail uit de etalage navertellen. Weet ik precies hoeveel mensen er in de winkel waren en wat ze aanhadden. En ik voel of ze geïrriteerd, vrolijk of depressief zijn. Is het dan ontspannen een dagje shoppen? Nee maar het moet gebeuren. En ik weet dat ik na mijn dagje shoppen heel veel rust moet nemen, en eigenlijk de volgende dag ook nog.

kenmerken HSP hooggevoelig persoon hoog sensitief ervaring symptomen

De voordelen

Heeft hooggevoelig zijn dan alleen maar nadelen? Uit ervaring zeg ik nee. Ik voel haarscherp aan op iemand lekker in zijn vel zit? Dat is fijn want je kunt er dan rekening mee houden of naar de situatie vragen. Wel vind ik het moeilijk als iemand zegt dat er niks is, terwijl ik weet dat er wel wat is. Ik moet dan accepteren dat iemand er niet over wil praten. Maar soms blijft het knagen: ”Wat is er dan?”

Meer lezen van Linda? Dat kan op Lindaschrijfthetop.nl

Wil je een online cursus volgen over HSP en een kortingscode ontvangen? Kijk dan even hier!

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *