lezen reading boeken challenge bucketlist boek lees mee
|

Lees je mee? Boeken Lezen is hip!

Vorig jaar werden er, volgens internet, 43 miljoen (!!) boeken verkocht. Nederland ging klaarblijkelijk massaal aan het lezen. Voor de geboorte van dochterlief, las ik met regelmaat. Maar als nieuwbakken moeder, kon ik me er lang niet toe zetten. Begin vorig jaar, besloot ik om mijn boekenkasten eens flink onder de loep te nemen. Ondanks dat ik niet las, schafte ik wel boeken aan of kreeg ik boeken cadeau. Ik kwam toen een boek tegen, waarvan ik dacht dat het misschien wel weer zou lukken om me in te verliezen en sindsdien ben ik weer een actieve lezer. 

Ik verslind meer boeken dan dat ik series kijk. Voorheen kon ik op vrije momenten de televisie aanslingeren voor een serie die ik alleen keek, omdat manlief het te zoetsappig vindt. Maar ik kan me niet eens herinneren wanneer ik voor het laatst in mijn eentje naar een serie heb gekeken. 

Lezen is hip

Maar goed, wat is er dan ineens weer zo leuk aan lezen? Voor mij is het dat ik vanuit huis op avontuur kan en ter ontspanning. Als je een goede schrijfstijl treft, kunnen de beschrijvingen zo echt zijn, dat het lijkt alsof je het echt ziet. Ik heb dat altijd lastig gevonden met verfilmingen van boeken. Dat de hoofdpersoon er ineens heel anders uitziet en dat het pittoreske stadje, wat zo gedetailleerd was beschreven, niet bestaat uit een bosrijke omgeving, maar 2 halfdode bomen die dringend behoefte hebben aan water. Met het lezen van een boek, kan je je eigen beeld eraan geven en dat heb ik altijd prettig gevonden. 

Nu zijn er natuurlijk wel wat auteurs die ik via deze blog even in de schijnwerpers wil zetten. En laat dit onder andere nou net auteurs zijn, die afgelopen periode werden afgebrand in andere schrijfsels, omdat een stelletje hoge piefen blijkbaar vinden dat wij dat soort ‘zooi’ niet moeten lezen. Nou, gelukkig mag ik zelf beslissen waar ik mijn geld aan uitgeef en aan welke boeken ik mijn tijd besteed. Dus daarom de volgende auteurs, die ik afgelopen jaar ben gaan waarderen en wiens boeken ik heb stukgelezen. 

Wist je dat lezen met je baby en kind heel belangrijk is?

Lucinda Riley

Bekend van de serie “De Zeven Zussen”. Het eerste deel kreeg ik voor mijn verjaardag en toen ik eenmaal was begonnen, wilde ik persé alle delen lezen. De boeken van de serie zijn dikke boeken (ruim 800 pagina’s per boek) maar ik heb ze alle zeven verslonden. Volgend jaar komt het (vooralsnog) laatste deel uit van de serie. Wel voor een groot deel geschreven door haar zoon, want Lucinda Riley is vorig jaar helaas overleden. Desalniettemin heeft ze ons niet met lege handen achtergelaten. Ze heeft nog een aantal losstaande boeken geschreven, die nu bij mij op mijn Reading Challenge 2022 staan. De schrijfstijl van Lucinda is een combinatie van het heden en het verleden. Je switcht dus, tijdens het lezen, van periode. In alle boeken die ik tot nu toe heb gelezen, wist Lucinda me elke keer weer te boeien. Gelukkig heb ik er nog een paar tegoed! 

Jenny Colgan

Jenny Colgan ontdekte ik tijdens een ruiling in een minibibliotheek. Deze minibibliotheek plaatst elke maandag een update met nieuwe boeken, waarbij één boek in de schijnwerpers wordt gezet. Dat was dus een keer “De kleine bakkerij aan het strand” waar een papagaaiduiker een opvallende plek op de cover van het boek in beslag neemt. Deze papagaaiduiker is ook vaak te vinden op andere covers van Jenny Colgan. Ik had het boek in een aantal dagen uitgelezen en uitgeleend aan verschillende mensen, die net zo gecharmeerd waren van haar manier van schrijven. En weet je wat echt heel leuk is? Terwijl je watertandend de gerechten uit (in dit boek) de bakkerij voorbij ziet komen, kan je ze ook gewoon zelf maken. De schrijfster heeft in meerdere boeken verschillende recepten neergezet, die in de boeken worden gebruikt. Kan je kijken of je zelf al net zo’n bakwonder bent als de hoofdrolspelers! 

Jenny schreef meerdere series, die bij voorkeur wel in volgorde worden gelezen. Met deze resterende delen van verschillende series, moet ik wel gaan opschieten. Een vriendin van me is een geleende serie namelijk aan het verslinden.  

lezen reading boeken challenge bucketlist boek lees mee

Charlotte DeMonchy

Als je liever een Nederlandse schrijfster wil supporten, dan is Charlotte misschien een idee voor jou. Voorspelbare chicklits, die menig vakantiedag al prima heeft gevuld. Ze schrijft met humor en het is leuk om Nederlandse kenmerken tegen te komen. Boerderijdrop bijvoorbeeld, daar krijg je dan toch instant trek in? Hoofdstukken zijn lekker kort, maar daarmee heb je dan wel jezelf, want je neemt je voor om nog één hoofdstuk te lezen en 20 minuten later heb je er zo weer 4 op zitten. Ik vond dit vooral leuke boeken voor in de zomer, want dan kan je lekker in je tuin hangen met een boek waarbij je niet te veel hoeft na te denken. 

Robyn Carr

Vorig jaar kwam ik erachter, dat mijn guilty pleasure op Netflix een verfilming was van een boekenreeks van Robyn Carr. Virgin River bestaat uit een boek of 20 en beschrijft het reilen en zeilen in het kleine nostalgische stadje Virgin River. Elk deel heeft één of meerdere andere hoofdrolspelers en de hoofdrolspelers uit andere delen, spelen dan een bijrol. 

De serie heb ik overigens al lang niet meer gekeken, want ik vind de boeken vele malen leuker! Andere series heeft Robyn ook geschreven, maar daar kan ik nog niets over zeggen. Ik ben namelijk nog niet klaar met de Virgin River serie. Oh, en ik wil naar Virgin River toe. Want die beschrijving van het stadje is echt zo uitnodigend! 

Jill Mansell

Jill Mansell heeft het nog steeds in zich om je te vangen met een boek. Ze is natuurlijk een hele bekende schrijfster die al vele boeken op haar naam heeft staan. Maar Jill doet ook andere dingen goed. Zo gaf ze een eerste druk uit met roze bladzijdes in plaats van witte. Wat de dimensie van een boek toch net weer anders maakt. Jill Mansell is natuurlijk wel een schrijfster die hoog in de top staat wat betreft chicklits. Haar boeken vragen verder weinig aanvulling. Humor, leest gemakkelijk weg en kan, zelfs na zoveel boeken te hebben geschreven, de lezers nog steeds boeien met nieuwe verhalen. 

Losse titels om nog te lezen

Sommige schrijvers ken ik nog niet, maar zijn de recensies zo lovend over boeken, dat ik die dus ook op mijn lijst heb gezet. 

  • Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens. Recensies liegen er niet om. Op elke site stijgen de positieve recensies de pan uit. Hoge verwachtingen van dit boek. 
  • Een jongen met de naam KerstmisMatt Haig. Afgelopen december zag ik de film op Netflix en de film steeg hoog in de top 5 van favoriete films. Dus het boek ligt ook te wachten. Wel (uiteraard) de editie, die is uitgegeven voordat de verfilming van het boek. Want de edities achteraf zijn altijd van lagere kwaliteit. 
  • Grote panda & Kleine Draak – James Norbury. Een verhaal met prachtige tekeningen over een reis van twee vrienden, waarbij ze alle seizoenen passeren. Met daarin verdieping in gevoelens en gedachtes. Een boek om open te slaan, korte stukjes te lezen en je eigen gedachtes en gevoelens de ruimte te geven.  
  • De jongen, de mol, de vos en het paard – Charlie Macksey. Dit boek heb ik al een aantal keer doorgebladerd. Er staan mooie diepzinnige stukken in, die je laten nadenken over je perspectief op vriendschap, toekomst en jezelf zijn. De tekeningen zijn in dit boek ook prachtig en de cover met gouden letters is erg uitnodigend. 
lezen reading boeken challenge bucketlist boek lees mee

Hebban-app 

Sinds eind vorig jaar, heb ik een app op mijn telefoon, met mijn digitale bibliotheek. Hierin kan je verschillende boekenplanken maken. Bijvoorbeeld “Heb ik gelezen” of “wil ik nog lezen” en je kan titels opzoeken. Je kan recensies schrijven en lezen. Je kan leestips vinden, mensen volgen en er is een “Reading Challenge” waarmee je jezelf kan uitdagen met een aantal boeken wat je dat jaar gaat lezen. We moeten natuurlijk niet te ontspannen worden! 

Tips? 

Welk boek kon je echt niet wegleggen? Welk boek moet echt op de bucketlist? Er is nog zat ruimte natuurlijk! 

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *