rustige activiteiten kinderen mediteren yoga rust stilte
|

Leontine | Ontspannen met rust activiteiten

‘Mama, waarom heeft een banaan geen mond?’ 
‘Waarom mag ik pas naar school als ik vier ben?’ 
‘Waarom eet Mormel (de kat, ja dat is echt zijn naam) de kiwi niet op?’ 
‘Waarom regent het?’ 
‘Hoe plast een bij? En waar zijn papa en mama bij?’ 
‘Waarom staat een flamingo op één been?’ 

Zomaar wat vragen die mijn dochter binnen vijf minuten op me afvuurt. Terwijl ik nog nadenk over de antwoorden, heeft ze alweer nieuwe vragen. Haar hersenen gaan soms sneller dan haar mond en soms staat ze te trappelen om het volgende mysterie op me af te vuren. Ze heeft het er maar druk mee, met alles leren en alles willen weten. Wij vinden het leuk, die leergierigheid en ze leert dingen soms sneller dan dat we kunnen volgen. Tegenwoordig krijgen we een uitvoerig verslag over wat ze allemaal heeft gedaan bij de opvang en vertelt ze, tussen neus en lippen door, waar mijn honing vandaan komt en dat ik het ook in mijn thee kan doen. Want dat heeft ze geleerd op de Avonturenboerderij, waar we een kleine twee weken geleden waren. 

Af en toe willen we wat rust brengen in dat hoofdje en daarom hebben we ons verdiept in leuke en rustige activiteiten die we nu regelmatig doen. En wat kan ze genieten van de rust. Ze vraagt ook zelf om de activiteiten.  

Kinderyoga

Na wat zoeken op het internet, vond ik ‘Yoga mee met Roos’ een serie van acht afleveringen waarin we worden meegenomen naar verschillende landen. Hier gaan we een missie volbrengen.  

De eerste keer dat we het hadden aangezet, zaten we gelijk een uur op de yogamatten. Met haar (vermoedelijke) hypermobiliteit zet ze zichzelf in allerlei houdingen en delf ik het onderspit met sommige houdingen. Maar dat mag de pret niet drukken. Zelfs een reclame van één van haar favoriete series moet ruimte maken voor de yoga. En dat vind ik helemaal niet erg, want Bing kan af en toe best vervelend zijn en niemand heeft overigens een antwoord op de vraag waarom Pando zijn broek uittrekt in de intro. Dus iedereen blij in dit huis. De yogamatten staan nu standaard in de woonkamer en meerdere keren per week kneden we onze benen en hoppen we rond als een willekeurig dier. Fantastisch! Vergeet overigens niet je gordijnen een beetje dicht te doen, scheelt een hoop verbaasde gezichten uit de buurt. 

rustige activiteiten kinderen mediteren yoga rust stilte

Stiltetijd activiteiten

Onze kookwekker heeft de ideale functie waarbij je een rood vlak ziet van de resterende tijd. In een andere serie had mijn dochter gezien hoe ze ‘stiltetijd’ hadden. Ze moesten dan stil wat voor zichzelf doen. Toen ik haar vroeg wat ze voor zichzelf wilde doen, terwijl ik dan even zou lezen, vroeg ze of we dan ‘stiltetijd’ gingen doen? Ik vond dat prima en zette de kookwekker op 10 minuten. Als de kookwekker afgaat, gaan we samen knuffelen. Dochter vindt dit wel wat en vermaakt zichzelf prima. Je kan een speld horen vallen in huis en na een aantal weken, hebben we thuis een paar keer per week ‘stiltetijd’. Ondertussen is het 45 minuten en hebben we daarna ‘knuffel en kieteltijd’! Ook dit is dus één van de activiteiten die gedaan wordt.

rustige activiteiten kinderen mediteren yoga rust stilte

Mediteren voor kinderen

Internet staat vol met verschillende meditatie voor kinderen. Met haar oogjes dichtgeknepen, luistert ze naar de instructies uit het filmpje en mediteert ze op haar eigen maniertje. Ze wordt er super ontspannen van en iedereen is daarna klaar om naar bed te gaan. Ik doe gewoon gezellig mee en vaak kruipt mijn dochter bij me op schoot en luisteren we samen naar de instructies. Ook wordt ze er knuffelig van en hangt nadien graag nog even met ons op de bank voor een boekje. Zo zie je maar dat je niet alleen ‘doe-activiteiten’ nodig hebt!

rustige activiteiten kinderen mediteren yoga rust stilte

Sterrenlamp voor een rustig kind

Deze had een collega gekocht voor op ons werk in de snoezelruimte. Een sterrenprojector met verschillende rustgevende kleuren die via Bluetooth ook nog muziek kan afspelen. Ik vond dit wel ontspannen voor een filmmiddag, maar al snel is de lamp naar boven verplaatst. De sterrenlamp heeft een rustgevende werking en heel haar slaapkamer is blauw, met kleine punten als sterretjes. Als ze dus heel druk naar haar bed gaat en de lamp aan gaat, dan valt ze met een paar minuten in slaap. Ze wil nu ook niet meer slapen zonder dat de sterrenlamp aan staat. Leuke bijkomstigheid? De spoken en monsters zijn ook ineens allemaal verdwenen! Dat zijn nog eens handige activiteiten!

We doen bovenstaand regelmatig de afgelopen weken en we merken dat onze dochter iets meer rust in haar hoofdje heeft. Natuurlijk stelt ze nog heel veel vragen, maar ze lijkt meer onthaast en kan ook heerlijk genieten van de bovenstaande dingen. Mooie balans vinden wij! 

rustige activiteiten kinderen mediteren yoga rust stilte

Oh en een flamingo trekt zijn ene poot op, om zo weinig mogelijk warmte te verliezen. Zo, dat scheelt je weer een zoektochtje! De roze kleur van de flamingo komt overigens door het voedsel. Als ze veel rivierkreeftjes eten, dan krijgen ze die felle roze kleur! 

Toedels! 

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *