kraambezoek baby newborn visite cadeau do en don't tips bezoek kinderen bevalling geboorte jongen meisje tip hulp
|

Kraambezoek | Do’s en don’ts

Oh wat leuk! Een baby geboren in je familie of kennissen- en vriendenkring. Dat betekent zwijmelen bij het zien van de kleine hummel en losgaan in de winkels voor het perfecte kraamcadeau. Maar wist je dat er eigenlijk ongeschreven regels zijn voor het kraambezoek? En dat er echt een flinke lijst met do’s en dont’s is voor de gasten? Dus voordat je bedenkt dat je spontaan wel even op de koffie kunt gaan met je dure boxpakje, ingepakt en wel: Lees dit eerst even door. 

Geduld alsjeblieft!

Natuurlijk ben je reuze benieuwd naar dat nieuwe mensje en kun je niet wachten tot je hem of haar mag bewonderen, maar heb geduld. Ga niet meteen aan de telefoon hangen voor een afspraak en ga al helemaal niet spontaan langs ‘omdat je gewoon écht niet langer kunt wachten’. Er komt vast een geboortekaartje door de bus. Lees die even goed, want vaak geven ouders door wat ze wel en niet willen. Qua tijd bijvoorbeeld. Schikt voor jou juist ‘s avonds laat? Helaas pindakaas: voor nieuwbakken ouders is dit over het algemeen juist helemaal geen fijne tijd. Kijk dus naar de bezoektijden die de ouders doorgeven en houd je er ook aan. 

Lekker lang hangen

Nee. Niet doen. Het is hartstikke leuk dat je op bezoek komt en de baby wordt met alle liefde van alle kanten geshowd, maar houd je echt aan een kort bezoek. Geen uren blijven hangen. Een uur is echt het maximale. De ouders zijn moe door de bevalling en het slaapgebrek ‘s nachts. Leuk dat je langskomt, maar pak gewoon na zo’n drie kwartier je biezen weer.

Helpen? Ja graag!

Je zult de nieuwe ouders er  zomaar om horen vragen, maar hulp is altijd welkom. Of het nu hulp is in huis (met opruimen, schoonmaken en wasjes draaien) of oppassen, boodschappen doen en koken: je hulp zal zeker gewaardeerd worden. Helemaal zodra de kraamhulp weg is, kan het voor de vader en moeder voelen alsof ze in een diep gat zijn gegooid. Opeens alles zelf doen. Dus biedt als kraambezoek aan om de oudere kinderen een middagje mee te nemen naar het park of maak een paar porties avondeten om in te vriezen, zodat er niet elke dag gekookt hoeft te worden. Super fijn! 

kraambezoek baby newborn visite cadeau do en don't tips bezoek kinderen bevalling geboorte jongen meisje tip hulp

Cadeaus voor iedereen

bij kraamcadeaus denken we al gauw aan allerlei leuks voor de baby, maar vergeten we de rest van het gezin. Denk maar eens aan hoe heerlijk het voor de moeder zal zijn om een relax pakketje te ontvangen om even alleen te ontspannen en genieten. Of een etentje voor papa en mama samen, inclusief oppas voor de kinderen (dat doe jij dan natuurlijk). Voor de oudere kinderen is het krijgen van een broertje of zusje ook een spannende tijd. Alles verandert en opeens staat de baby in het middelpunt. Een cadeautje voor de kinderen is dan ook fijn. Dan hebben zij iets nieuws om mee te spelen en is er ook aandacht voor hen! 

Tips

 • Neem geen kleine kinderen mee op kraambezoek
 • Snotterig of een koortslip? Kom dan niet en verzet je afspraak
 • Pak de baby niet zomaar uit het bedje, maar vraag of je de baby mag vasthouden. Is het antwoord nee? Respecteer dan deze keuze!
 • Ongevraagde adviezen kun je maar beter voor je houden
 • Begin niet over het gewicht of het buikje van de moeder
 • Horrorverhalen vertellen over je eigen bevalling als je op kraambezoek bent? Niet doen!
 • Luister geduldig en geïnteresseerd naar de verhalen van de moeder zelf
 • Was je handen voordat je de baby vasthoudt (als dat dus mag!)
 • Kom op tijd
 • Zet geen foto’s of geboorteaankondigingen online, zonder toestemming van de ouders
 • Zet je telefoon uit tijdens het bezoek: je kunt best wel even zonder, toch?
 • Roken of drinken voor het bezoek? Niet doen! 
 • Lever geen commentaar op de naam van de baby
 • Deze baby is de liefste, mooiste en schattigste baby die je ooit hebt gezien. Punt uit.

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *