kinderen huishouden taken helpen chores schoonmaken opruimen poetsen

Huishoudelijke taken | je kinderen kunnen ook helpen!

Wist je dat kinderen van kleins af aan al kunnen helpen in het huishouden? En natuurlijk gaan ze als tweejarige niet het hele huis schrobben. Van kleins af aan kun je je kinderen wel taken geven die bij hun leeftijd passen. 

Bij ons thuis

Rosemarijn is nu drie jaar. Ze ruimt haar speelgoed zelf op aan het einde van de middag, voordat papa thuis komt. En als er geen tijd voor is op dat moment, doet ze het voor bedtijd. Ook gooit ze haar vieze kleren in de was en ruimt ze haar kamer op. Ze pakt ze zelf een schone luier, een onderbroek en hemdje. 

Helpen met het tafeldekken kan ze ook en ze ruimt het schone bestek op, uit de afwasmachine. Ze vindt het heel erg leuk om te helpen, dus het is ook niet iets waar ze zuchtend aan begint. Ook met poetsen en was vouwen wil ze helpen, maar dat gaat nog niet zo soepel. Daarom laat ik haar de sokken bij elkaar zoeken en geef ik haar een nat doekje om tafels en andere oppervlakken af te nemen, als ik zelf aan het schoonmaken ben. Als ze een bakje chips op heeft, zet ze ook uit zichzelf het bakje op het aanrecht en rommel gooit ze in de prullenbak. 

kinderen huishouden taken helpen chores schoonmaken opruimen poetsen

Een klein stukje verantwoordelijkheid

Hierboven zie je een schema met taken, per leeftijd ingedeeld. Deze taken kun je je kind geven om te helpen in het huishouden. Ze hoeven het niet per se te doen en natuurlijk ook niet meteen alles, maar kleine taakjes hebben is wel erg leerzaam!
Het zijn maar kleine dingen, maar op deze manier begin je al wel vroeg met het leren dat ze verantwoordelijkheden krijgen en hebben. Ik zie aan Rosemarijn dat het haar trots maakt en als je haar een complimentje geeft, zie ik haar groeien. 

Helpen jullie kinderen in huis? Welke taken hebben ze?

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *