alternatief kerst feestdagen diner eten gourmetten

4 alternatieven voor gourmetten

Met kerst is het zo’n beetje traditie: gourmetten met de hele familie. Maar dit jaar moeten we het wat kariger houden. Geen grote groepen op bezoek. Niet uit eten bij ons favoriete restaurant. Is het daarom niet eens tijd om voor wat anders te kiezen dan gourmetten? Je kunt ook heerlijk eten zonder het gourmetstel van de stoffige zolder te halen. Hoe dan? 

De grill

Mannen en de grill. In de zomer is het al standaard zo dat de mannen het vlees schroeien op de barbecue, dus nu met de feestdagen kun je ze aan de grill zetten. Het hoeft geen stralend weer te zijn om vlees te grillen voor bij de maaltijd toch? Marineer kip en kruid de biefstukjes. Vergeet de garnalen niet en natuurlijk een lekker stukje zalm, met citroen en dille, verpakt in aluminiumfolie. Heerlijke salades erbij, een stokbroodje en een heerlijk glas wijn: dat is toch genieten zo, deze kerst?

Betrek de kinderen erbij

We zijn zo gewend om zelf het eten klaar te maken en op tafel te zetten. Pas dan roep je iedereen erbij. Hap, slik, weg. Binnen een kwartier is het resultaat van jouw uurtjes in de keuken in de buiken verdwenen. Maar waarom zou je je kinderen er niet bij betrekken? Houd het makkelijk en leuk. Je kunt bijvoorbeeld pizza’s maken. Grote en kleine. Laat je kinderen zelf hun pizza’s beleggen. Is de ene pizza klaar, dan kun je daar alvast lekker van eten, terwijl je de volgende weer belegt. Zet bakjes ui optafel, paprika, champignon, ham, kaas en salami. Maar ook olijven, ananas, groene peper, tonijn en een lekkere tomatensaus voor de basis. Zo maak je het kerst diner ook leuk voor de kinderen!

pizza bakken feestdagen eten kerst kinderen

American party en tapas

Toch mensen over de vloer? Gelukkig mogen er nog drie personen komen met de kerstdagen. Om jezelf een beetje werk te besparen en om het eten ook deels een verrassing te houden voor iedereen, kun je je gasten vragen ook verschillende hapjes mee te nemen. Hartig en zoet. Zo kun je een hele tafel vol met heerlijke kleine tapas hapjes zetten. Koud en warm. Mini burgertjes, sushi, kleine schnitzels met saus, gehaktballetjes in tomatensaus, bladerdeeg hapjes, meloen in ham en nog veel meer. En vergeet de toetjes niet! Die zullen gauw in de buiken verdwenen zijn; vooral bij de kinderen!

Een borrel met een hapje

Een andere variant van de tapashapjes: ga niet aan de eettafel zitten, maar lekker op de bank, met een glas wijn in de hand. De kinderen zijn waarschijnlijk al blij met patat, poffertjes of een andere favoriet. Dat hebben ze snel op en dan kunnen ze weer fijn gaan spelen. Uren aan tafel zitten is voor de meeste kinderen niet te doen. En terwijl zij weer spelen, kunnen de volwassenen van hun wijntje genieten en de salontafel volzetten met lekkere hapjes. Een tapasbord bijvoorbeeld, met worst, kaas, olijven, brood met smeersels en wat lekkere warme hapjes erbij. Niet zo formeel allemaal, maar gezellig en comfortabel!

Hoe delen jullie de maaltijden in tijdens de feestdagen?

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *