|

Ik ben niet meer zoals ik was

Celebrity Rachel Adams plaatste recent in samenwerking met Versace een foto van zichzelf als powerwoman, terwijl ze kolfde. Gave foto! Ze wilde er zeker een boodschap mee overbrengen, maar bij mij werkte deze foto averechts. Strak in de make-up, haren in model en dure merkkleding; zat jij er zo bij als je aan het kolven was? Hilary Duff reageerde er op Instagram op door een foto van zichzelf te plaatsen; het compleet tegenovergestelde beeld van een kolvende, net bevallen moeder. Dat maakte me zo blij! Dat was zoveel puurder! Wat wil ik hier nu mee zeggen? Social media is tof, maar het maakt veel mensen ook onzeker en down.

Voor en na

Voordat ik zwanger raakte, was ik net 15 kilo kwijt en ontzettend trots op mijn lichaam. Mijn buik was plat, ik voelde me heerlijk en ik kon terecht schijt hebben aan wat anderen van me vonden, omdat ik zelfverzekerd was. Toen raakte ik zwanger en kwam ik 22 kilo aan. Ik weet dat het normaal is om kilootjes bij te komen, maar voor mij kwam dit als een slag in mijn gezicht. Toch voelde ik me wel echt een mooie zwangere vrouw. En toen na de bevalling…bleven die babyvetjes hangen. Ik probeerde van alles, maar het werkte niet. Ik begon een hekel te hebben aan mijn lichaam. Mijn flubberbuik met uitgerekte huid en extra rondingen die ik vóór de zwangerschap juist eraf had gewerkt. Ik wilde niet meer in de spiegel kijken. Kleding en make-up werden mijn cover-ups. Ik wilde niet laten zien wat ik was en wie ik was. Want als ik al een hekel aan mezelf had en mijn lichaam verachtte, wat moesten anderen dan wel niet denken?

Ik houd van jou

Nu bijna anderhalf jaar verder ben ik nog steeds de vollere versie van de pre-zwangerschap Ineke. En elke dag moet ik weer leren dat ik van mezelf mag houden. Waarom? Ik heb een prachtmensje op de wereld gezet! Mijn lichaam heeft maanden een klein meisje gedragen en alle energie gestoken in het voldragen van een nieuw mens. Ja, daar verandert je lichaam van! Mijn buik rekte uit. Mijn buik was een huis voor een baby. Ik hoef me helemaal niet te schamen voor hoe ik ben. Ik ben een mama. Een trotse mama. Maar ik was (en dat gaat niet over in één dag hoor) zo onzeker! Ik ging echt niet vrijwillig voor de spiegel staan om mijn lichaam te bewonderen.

Maar het is zo belangrijk om van jezelf te houden, hoe je ook veranderd bent. Ik weet dat je overal op social media ziet hoe fitte mama’s binnen 3 weken weer plat en prachtig op de foto staan. Vooral celebrities. Maar achter de schermen moeten ze misschien wel uren per dag sporten en eten ze amper. Misschien hebben ze overtollige huid laten weghalen of dragen ze een korset onder hun kleding. En ja, ze zien er fantastisch uit op die (vaak gefotoshopte) foto’s! Maar zijn ze gelukkig?

De spiegel voorgehouden

Vorige week heb ik in samenwerking met Theo van Blije Foto’s een fotoshoot gedaan. Hij was bekend met de onzekerheid waar vrouwen (in het algemeen, maar ook tijdens en na een zwangerschap) soms mee kampen. En hij wilde mij een spiegel voorhouden. Mij laten zien wie ik nu eigenlijk was, de mooiheid die ik niet erkende. Deze shoot was deels gekleed en deels in mijn ondergoed. Nou, dat is confronterend hoor! Jezelf bijna bloot zien! Ik was super nerveus voor het resultaat. Maar ik ben heel erg blij met wat ik op de foto’s zie. Ja, ik ben niet meer wie ik was (lichamelijk) voordat ik zwanger werd, maar ik mag trots zijn op hoe ik eruit zie. Ik ben vrouw. Ik ben mama. Ik ben Ineke.
En voor iedereen die zichzelf en anderen onder druk zet door rond te strooien dat je gauw in topvorm moet komen als vrouw (want dat hoort, anders hoor je er niet bij!) kan de pot op.

Voel je niet langer onzeker en onder druk gezet door alle topfitte vrouwen die je op foto’s ziet langs flitsen. Dat is het ‘normaal’ van social media. Maar natuurlijk en onbewerkt is het normaal waar we ons op moeten focussen.

Hou van je jezelf, vrouwen, mama’s! Je mag er zijn. Je bent mooi zoals je bent.

Deze blog (en fotoshoot) werd gesponsord door Blijefotos.nl

Vergelijkbare berichten

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *