bijbels opveden huisgodsdienst gezinsmoment bijbel psalm lied werken over de bijbel en weren over de Heere God
|

Huisgodsdienst | Bijbels opvoeden in je gezin

Niet heel lang geleden zijn wij actiever bezig gegaan met huisgodsdienst in ons gezin. We wisten niet goed waar we moesten beginnen, maar via Insta kwam ik bij een website die vol staat met thema’s om over te werken met je kinderen. Ik wil wat onderwerpen en werkvormen uitlichten, zodat je, als je zelf ook op zoek bent naar “hoe moet dit nu?”, een idee krijgt wat wij gebruiken. Het is voor ons echt een houvast en het geeft zoveel inspiratie! De kinderen kunnen actief meedoen, er is altijd wel een activiteit die bij het thema of onderwerp hoort. Kleuren, knutselen, een spel, zingen, een kijktafel maken, groen bezig zijn, een tekst leren…het is goed te doen vanaf ongeveer drie jaar. Lees maar eens mee!

Elke week een tekstgedeelte

Mijn zus zei eens tegen mij: “Bij ons in de kerk leren we de kinderen bijbelteksten op melodie. Want, wie weet komt er een tijd dat we geen bijbel (mogen) hebben. Dan zijn deze téksten ons niet af te pakken.” Dat raakte me. Daarbij…we hebben nooit genoeg of te veel bijbelkennis toch? Bij Bijbels Opvoeden hebben ze meerdere bijbelroosters met een thema die je zo kunt downloaden en printen, waarop een tekst voor elke dag van de week staat. Teksten over Israël, over kou en vorst, genade of ijverigheid bijvoorbeeld. Hiermee kun je dus elke week aan de slag. Sommige roosters geven een gezinsmoment die weinig tijd inneemt, terwijl anderen wat meer tijd in beslag nemen. Het is aan jou om te zien welke roosters bij je gezin passen.

Thema momenten

Je kunt er ook voor kiezen om je kinderen bijbelonderwijs te geven over een onderwerp, thema of persoon. Zo deed ik dat afgelopen zondag; bijbelonderwijs over Jozef. Ik vertelde het eerste deel van Jozefs verhaal. Over de jas, de dromen en de put. De jaloerse broers die hem verkochten aan Egyptische koopmannen. Een spannend verhaal. Het was stil aan tafel. Luc zat met open mond te luisteren. Rosemarijn kende het verhaal al wel, maar als het een spannend verhaal is, is ook zij stil. “Kijk eens, daar!” Begon ik, “Die jongen, wat is hij verdrietig! Zijn voeten en handen zijn vastgebonden met een ketting. Bij elke stap hoor je ‘klingeling, klingeling!’. Een boze Egyptische koopman heeft een touw aan de ketting gebonden en roept de jongen toe: ‘Doorlopen jij!’
Weten jullie wie die jongen is? Dat is Jozef.”
Ik werkte terug van Jozef, als slaaf verkocht, naar het begin. De jas. De dromen.
Na het verhaal zongen we psalm 81:12
Ik legde uit dat het heel verdrietig was voor Jozef wat er met hem gebeurde, maar dat hij troost mocht vinden bij de Heere, want in de bijbel staat: ‘En de Heere was met Jozef’. Deze tekst leerden we samen, met gebaren erbij.

bijbels opveden huisgodsdienst gezinsmoment bijbel psalm lied werken over de bijbel en weren over de Heere God

We praatten over hoe de Heere altijd Zijn volk helpt. Dat ze nooit alleen zijn. We praatten ook over de jaloezie van de broers. En dat het niet goed was, wat ze dóór die jaloezie deden.
We kleurden een Jozef poppetje en plakten die op een lege toiletrol.

Kunnen je kinderen zich wat langer concentreren? Dan is er nog het lied ‘Jozef zoekt zijn grote broers’ en kun je een kijktafel maken of een dominospel.
Zie je dat het voor kleine en grotere kinderen is? Genoeg te doen en te leren!

Werken over de aarde

Een andere week werkten we over de schepping, op zondag. We maakten een kijkblad, met zand, steentjes en Duplo.
Later gingen we hier dieper op in. We lazen samen het scheppingsverhaal. Daarna bedachten we samen wat wij moeten doen (groen doen) om voor de schepping te zorgen.
“Geen paddenstoelen kapot maken”, zei Rosemarijn. Er kwamen allerlei ideeën. Ook wat we kunnen doen in huis. De kraan uit tijdens het tanden poetsen, minder vaak de auto pakken (hoera, we wonen straks dicht bij school, kerk en winkels) en meer.
Maar ook: zelf bakken. Brood, koek en meer. Minder dingen kopen met plastic verpakking.
Zelf groenten en fruit kweken. Dus, om daad bij woord te voegen: wij zaaiden gisteren sperzieboontjes in een potje. Die zette voor het raam, in de keuken. Ongeveer een week later komen er kleine groene plantjes op.

Naast het feit dat je samen leert hoe je voor Gods schepping moet zorgen, betrekt dit ze bij hun eigen doen en laten en hun voeding. Super groen!

Neem zeker een kijkje op de website van Bijbels opvoeden. Ze hebben zoveel moois om samen mee bezig te zijn! En niet alleen voor de zondag dus, maar zeker ook voor de rest van de week!

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *