femke bakker hsp hoogsensitiviteit ASS autisme verschillen overeenkomst
| |

Femke | Overeenkomsten en verschillen: HSP en ASS

Bij hoogsensitiviteit kun je, net als bij ASS, overspoeld raken door de hoeveelheid zintuiglijke prikkels die je ervaart. Wat daarnaast veel voorkomt is dat je emoties van anderen kunt overnemen waardoor je je ineens anders voelt. Je kunt last hebben van een bepaalde sfeer in een ruimte of bij een gezelschap. Of je bent behoorlijk gevoelig voor bepaalde voeding of stoffen. Er zijn behoorlijk wat overeenkomsten, maar ook verschillen!

Hoogsensitiviteit

Er zijn ook een hoop positieve kenmerken, zoals verbanden kunnen leggen, sneller zijn in je denken of inzicht dan anderen, meer creativiteit en originaliteit hebben, goed op anderen af kunnen stemmen, beschikken over een goede intuïtie, ook hebben voor detail, zorg hebben voor een ander, dieren en natuur. Veel HSP’ers hebben ook de neiging tot zeer perfectionistisch zijn of het hebben van een hoog niveau van streven.

Door je hoogsensitiviteit werd je misschien wel gepest of kan je geen aansluiting vinden bij je leeftijdsgenoten. Het gevolg is dan dat je je gaat aanpassen aan je omgeving of wat er van je verwacht wordt. Waardoor je je eigen-ik niet hebt kunnen ontwikkelen wat dan weer resultaat in veel stress op jonge leeftijd. 

Wat je gaat doen is meer in je hoofd zitten en laat het contact met je gevoel los. Je gaat twijfelen aan jezelf, wordt onzeker, past je aan, gaat over je grenzen heen en trekt jezelf terug. Daardoor raak je in onbalans en kan je nog minder goed omgaan met al die prikkels. Dan blijkt ineens dat HSP geen kracht is, maar een zware last.
Daar komt bij, hoogsensitiviteit is geen officiële diagnose. Hoogsensitiviteit is namelijk geen stoornis, maar een persoonlijkheidskenmerk. Hoogsensitiviteit is een onderdeel van autisme, maar niet elke HSPer is een persoon met ASS.

Autismespectrumstoornis

ASS is een stoornis in het prikkelverwerkingssysteem. Sommige prikkels komen met z’n allen tegelijk binnen en sommige prikkels komen bijna niet binnen.
Zo komt het voor dat de ASS’er heel veel last heeft van geluiden. Zij horen alles om zich heen. Als ze bijvoorbeeld aan het werk zijn op school, horen ze het schrijven van hun pen, de schuifelen van de benen van het jongetje naast zich, het ophalen van de neus van de juf, spelende kinderen buiten, klapperende deuren en noem maar op. Of soms komen er heel weinig prikkels binnen. Dan kan een moeder 17 keer haar kind roepen, zonder dat het haar hoort. 

Bij een overprikkeld kind, kan er net als bij HSP een woedeaanval ontstaan. Een allesoverheersende woedeaanval die gaat van 0 tot 100 in drie seconden. Of een kind wat zich extreem terugtrekt op zijn eigen kamertje.  
Er wordt wel gezegd dat kinderen met ASS een stoornis hebben, maar je kan het ook zien als een gave. Het klopt, dat ze niet goed de emoties kunnen lezen van een ander. Het klopt dat ze baat hebben bij repeterend gedrag, het klopt ook dat moeite hebben met sociale gelegenheden. 

Maar ze hebben een perfect oog voor detail, ze zijn goudeerlijk en hebben een geweldig technisch inzicht.
ASS is wel een officiële diagnose. 

Overeenkomsten

 • Vooral te maken met prikkelgeleidingsstoornissen
 • Sterke behoefte aan structuur
 • Plichtsgetrouw
 • Woedeaanvallen om ogenschijnlijk niks
 • Problemen in de sociale contacten
 • Moeite met afsluiten voor prikkels
 • Ze vermijden het liefst de drukte en zijn meer op zichzelf

Verschillen

 • HSP voelt feilloos emoties aan.
  ASS lastig om emoties te herkennen.
 • ASS moeite met veranderingen.
  HSP heeft er geen moeite mee, mits ze niet overprikkeld zijn.
 • ASS moeilijk te verplaatsen in een ander.
  HSP kan dat heel goed en vaak zelfs te veel.

Maar is het niet fantastisch om jezelf te zijn? Zonder stempel. Zonder een oordeel. Nou en, dat je wat meer moeite hebt met sociaal gedrag, nou en, dat je wel eens overprikkeld raakt. Nou en, dat je geen emoties herkent. Omarm je sterke punten en werk aan je zwakke punten.

Femke is tekstschrijver (in de breedste zin van het woord). Wil je meer van haar weten? Stuur haar een berichtje.

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *