homestead homesteading homesteader simpelleven
|

Homesteading | Ik wil terug naar simpel leven

Heb je weleens van homesteading gehoord? Het is een fenomeen wat steeds vaker gehoord wordt onder de dertig-plussers. Niet alleen in Nederland, maar ook zeker in andere landen. In Amerika zie je het ook veel terug. Wat het eigenlijk betekent: Terug naar het simpele leven en zelfvoorzienend zijn. 

Wat houdt homesteading in?

Zelfvoorzienend? Hoe dan? Nou, door zelf je groenten en fruit te verbouwen, zelf brood te bakken, kaas en boter te maken en minder afhankelijk te zijn van supermarkten. Vlees? Ook dat zie je meer en meer veranderen bij mensen die doen aan homesteading. Ze hebben hun eigen kippen voor eieren en vlees, koeien voor melk en vlees en zelfs geiten voor melk. 

Ook (vooral in Amerika) willen veel homesteaders hun kinderen van scholen afhalen en zelf lesgeven. Zo ver wil ik nog niet gaan, maar de levensstijl spreekt me enorm aan. En het leuke? Het kan echt overal! Ook al woon je in een appartement, dan nog kun je je levensstijl veranderen naar homesteading. Niet alle aspecten kunnen dan terugkomen natuurlijk, tenzij je het prima vindt om een geit door je huis te laten wandelen en je kippen op het balkon houdt. 

Ineke en homesteading

Jaren terug (nou ja, misschien vier jaar terug) had ik al mijn eigen moestuin. In de voortuin. Niet heel overzichtelijk en netjes, maar ik genoot er wel echt van. Spruitjes, bietjes en sla uit eigen tuin: leuk en gewoon echt lekkerder! Maar de ruimte is beperkt in ons huidige huis en ik wil het wat grootser aanpakken. Ik wil meer halen uit de tuin die we hebben in ons volgende huis. Ruimte voor de kippen (en hopelijk ook eendjes en konijnen). Meer ruimte voor een nette en overzichtelijke moestuin en meer ruimte in huis voor het opslaan van alles wat ik wil bakken, koken en inmaken. Meer simpel leven dus. Minder boodschappen uit de winkel en meer zelf voorzien uit eigen tuin. 

Op Instagram volg ik ook verschillende homesteading accounts, wat me veel energie en ideeën geeft! Vraag gerust, als je wilt weten welke!

Waarom dan?

Ik merk dat ik best wel veel baat heb van rust. Simpel. Ook het buiten bezig zijn is heel erg goed voor mij. De kinderen genieten ook van buiten zijn en vinden het heerlijk om me te helpen in de tuin. Gezellig ook! Zo zijn ze ook meteen betrokken bij het eten wat we uit de tuin halen en leren ze erover. Samen de dieren verzorgen, onkruid plukken en het eten voor die avond uit de tuin halen. Ik schreef er eerder al over: buitenleven is belangrijk voor ons. Het helpt ons ontprikkelen en dus maakt het onze tolerance cup leeg. Daar schreef ik ook een blog over. Als je de blog over de tolerance cup leest, dan weet je wat meer over hoe ons gezin in elkaar steekt! 

Vanaf januari zitten we in ons nieuwe huis. Lees en kijk je dan mee? Wie weet spreekt het homesteadering jou ook wel aan. In kleine of grote mate. Ik neem jullie mee in alles wat wij daarin gaan beginnen en wat we blijven doen. 

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

 1. Ik kan enorm genieten van die ‘simpele’ dingen die jij noemt, maar wat mijn ervaring ook is: ik vind het lastig te combineren met de waan van de dag. Sommige dingen fijn gewoon heel arbeidsintensief en daar heb ik lang niet altijd te tijd of de energie voor. Terwijl ik er dan wel weer erg van kan genieten. Snap je ‘m nog 🤣

  1. Ik snap je volledig! Het is ook echt niet iets wat je opeens bam, zo omdraait. Het vergt meer dan “ik vind het leuk”. Ik zie bijv online een moeder van 8, die vroeg opstaat, brood bakt, boter maakt, prept voor lunch en dergelijke. Dus niet om 7u pas eruit samen met de kinderen. Maar eerder. En samen met je gezin leren dat iedereen die omdraai maakt.

 2. hii,

  ken jij/ weet jij van mensen die op deze manier leven in NL?

  Ik ben beginnend homesteader (nog) niet all out en op elk vlak. maar ik leer hier graag meer over, maar ik ken niemand in NL die zo leeft.

  liefs

  Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *