Zelf havermelk maken: Zoveel goedkoper!
Afgelopen week stond een beetje in het thema van boodschappen en avondmaaltijden. Ik vertelde ook al dat havermout een groot onderdeel van onze dag is. Zo maken we er pap van in de ochtend, drinken we havermelk en gebruik ik het ook voor in de koffie. Ik bak en kook ermee; we hebben koemelk volledig vervangen door havermelk. Waarom? Omdat we merken dat koemelk niet goed voor ons is. Augustijn en ik zijn gevoelig voor lactose en Rosemarijn wordt erg druk van melk! Het doet wel degelijk iets met haar gedrag. Dat is niet fijn voor ons, maar ook zeker niet voor haar zelf.
Dure grap!
Havermelk dus! Maar dat is best prijzig. Rond de twee euro voor een liter, daar zit je al gauw aan. We wilden het toch eens proberen zelf te maken, want dan kun je voor vijftig cent bijna vijf liter melk maken!
Moet je nagaan: dat is dus twintig liter voor twee euro. Wel moet je nog wat toevoegingen meerekenen. Wij doen een kwart theelepel zout en twee theelepels agave bij de melk, anders smaakt de havermelk erg leeg.
Maar hoe maak je nu zelf havermelk?
Zelf aan de slag
Eigenlijk is het best simpel. Je hebt 100 gram havermout nodig. Dat doe je in een afsluitbare pot met een liter water. Dat zet je een nachtje in de koelkast.
Heb je hier geen tijd voor of ben je gewoon ongeduldig? Dan kun je de havermout met water ook twintig minuten koken.
Daarna (na het weken of koken) doe je alles in de blender, voeg je zout en agave (Ahorn of honing kan ook) en maak je het tot een glad geheel. Als het dan nog erg dik is, voeg je water toe, tot het zo vloeibaar is als gewone koemelk.
Als dat gelukt is, kun je de melk door een zeef, kaasdoek of theedoek halen, om de laatste klontjes eruit te krijgen. Wat je overhoudt is havermelk!
Variëren
Je kunt de havermelk ook opleuken! Je kunt bijvoorbeeld cacao of kaneel toevoegen of bessensap voor een fruitige smaak!
Gebruik jij plantaardige melk?