sparen geldzaken hypotheek inkomsten uitgaven
|

Geldzaken: Zo gaat dat bij ons

Je geldzaken regelen; het blijft lastig. Je wilt toch graag wat geld overhouden aan het eind van de maand, in plaats van maand overhouden aan het eind van je geld. Ik was als puber ontzettend slecht met geld. Nou ja, of goed. Het is maar hoe je het bekijkt. Ik kon heel goed geld uitgeven. En sparen? Dat was niet mijn hobby. Oh ik wilde het wel hoor, maar hoe kon ik dat nu als ik óók die leuke schoenen wilde kopen?

Nu ik moeder ben, een gezin heb om te onderhouden met de inkomsten die we elke maand hebben, komen impulsieve aankopen niet zo veel meer voor. Een nieuwe telefoon, gewoon omdat ik een mooiere wil, is gewoon geen optie. Ik moet nu aan meerdere mensen denken, ik leef niet langer alleen voor mezelf. We hebben vaste kosten. Kosten die elke maand weer terugkomen. De hypotheek (de aflossing en de rente hypotheek), gas, water en licht, maar ook boodschappen. 
Hoe doen wij dat? En kunnen we nog sparen met de maandelijkse uitgaven die we hebben?

Hypotheek

Drie jaar geleden trouwden wij en kochten wij ons huis. Dat betekent dus ook dat we toen de hypotheekrente hebben vastgezet voor een bepaalde periode. Toen was de rente voor ons idee best wel laag, dus vastzetten voor een langere periode leek een slimme zet. Als je nu kijkt naar de actuele rente is die lager dan drie jaar geleden. Maar om over te stappen naar deze lagere rente, moet je rekening houden met de afkoopsom. Die is dusdanig hoog, dat het niet echt een logische stap voor ons is. Overstappen zou ons dus alleen maar geld kosten en ons niks opleveren. De hypotheeklasten die we hebben, verlagen wij alleen door maandelijks af te lossen en eventueel extra af te lossen. 

Hypotheek sparen boodschappen geldzaken

Gas, water en licht

Als het gaat om gas, water en licht, stappen wij elk jaar over naar een andere leverancier. Op deze manier krijgen we elk jaar welkomstkorting en dit geeft ons het idee dat we wat goedkoper uit zijn. Regelmatig worden we ook gebeld door andere leveranciers die ons een contract willen aansmeren. Helemaal sinds wij allebei ZZP’er zijn. De telefoontjes blijven maar komen. Ze zijn dan vaak erg opdringerig en snel kwaad als je besluit niet met hen in zee te gaan. Na tientallen gesprekken te hebben gevoerd hierover met verschillende mensen, kappen we ze nu maar meteen af, met een vriendelijk, maar duidelijk: “Ik heb geen interesse, bedankt.” Klik.

Boodschappen

Toen we nog samen waren, zonder kinderen, wilden we elke week proberen van vijftig euro boodschappen te doen. En dat lukte, als er geen gekke dingen waren die week. Geen verjaardag met hapjes en drankjes en taarten die gekocht of gebakken moeten worden bijvoorbeeld. Nu we twee kinderen hebben, is leven van vijftig euro per week geen doen meer. Je hebt (helemaal nu met twee kinderen) pakken luiers en doekjes die er doorheen vliegen. Voordat je het doorhebt, ben je alweer toe aan een nieuwe lading. We proberen het nu onder de honderd euro te houden, inclusief de dingen die maar één keer in de zoveel tijd gekocht moeten worden. Denk aan zeep, shampoo, schoonmaakmiddel en haargel. We kopen zoveel mogelijk verse groenten en fruit, geen kant en klare maaltijden en we hebben weinig tot geen snoep, koek en chips in huis. Als we visite verwachten, kopen we het wel. Koek voor bij de koffie en sap en wijn, met een hapje erbij. Maar hebben we geen afspraken, dan houden we het simpel. Een bijkomend voordeel is dan dat we ons ook niet tonnetje rond kunnen eten! Slim toch?

Hebben jullie speciale afspraken als het gaat om geldzaken?

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *