kerst kerstboom cadeaus christelijk geloof geloofsleven jezus geboren kerstviering
|

Feestdagen | Kerst zonder kerstboom en cadeaus

Vandaag vroeg een leerling uit groep 8 aan mij: “Juf, waarom heeft u geen kerstboom in huis?” Niet dat ze het zelf wél heeft, maar ze wilde van mij weten waarom ík het niet had. Misschien snapte ze zelf niet goed de reden waarom veel christenen geen kerstboom in huis hebben. Wellicht heeft ze het niet aan vader en moeder gevraagd of vroeg ze zich af of ik wel een goede reden had 🙂
Ik bedacht me, toen ik antwoord gaf, dat dit dus ook een stukje van mijn identiteit is en dat het iets is wat ik wil delen. Vandaar deze blog.

Wij vieren geen kerst met een kerstboom en cadeaus. Veel gezinnen doen dit wel. Hier en daar komt het ook voor bij christelijke gezinnen, maar wij niet. Waarom niet?

Een boom in huis met lampjes en kerstballen op zich is natuurlijk niet iets slechts. Er is niks verkeerd aan een boom. Niks verkeerd aan lampjes of kerstballen. Het geheel samen? Geen probleem. Cadeaus eronder? Gezellig. Maar omdat wij als christelijk gezin met kerst stilstaan bij de geboorte van Jezus en de betekenis daarvan, hebben we bewust geen kerstboom in huis. Want met kerst draait het om die belangrijke betekenis. Die waardevolle gebeurtenis, die we samen gedenken.

Jezus kwam van zo hoog, uit de hemel waar het volmaakt is, naar de aarde, om mens te worden en een leven vol lijden te beginnen. Om te sterven en op te staan, om mensen te zaligen. Juist omdat we daarbij willen stilstaan, is een kerstboom met cadeaus voor ons niet logisch. Want daar gaat het niet om. Het leidt af van de echte reden waarom we kerst vieren.

Wat ik dan ook weer een lastig ding vind: het is wél heel standaard dat we bij elkaar komen en flink uitpakken met de kerstmaaltijden. Is dat dan wel goed? Of moeten we daar ook even goed over nadenken? Eigenlijk vind ik daar hetzelfde gelden als bij de kerstboom: daar draait het niet om. Natuurlijk mag je het gezellig met elkaar hebben en hoeft lekker eten niet te ontbreken. Maar bedenk wel dat er een reden is waarom we kerst vieren. Dan is het dus wél heel belangrijk dat we niet stilletjes daaraan voorbij gaan en alleen maar bij elkaar komen voor het “leuk”.

Het is voor velen een hoge drempel om over geloof, geloofsleven en geloofsvragen te praten. Daar hebben wij jaren ook last van gehad. We zijn niet zo praterig opgegroeid. Maar wat voelt het fijn om met vrienden en familie over deze dingen te kunnen praten. Je leert zoveel van elkaar en het kan je geloof zo versterken!

Wij hebben daarom voor de kerstdagen besloten dat gesprekken over geloof niet mogen ontbreken. Dat we er zeker samen over willen praten, zingen en erom bidden.

Hoe vullen jullie deze kerstdagen in? Wat vinden jullie belangrijk?

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *