familiemoment familie natuur hei bos barbecue picknick american party
|

Familiemomenten | Zo vieren wij verjaardagen tegenwoordig

Het is al even zomer, maar toch voelt het niet zo. We hebben al best wat koudere dagen gehad en ook flink wat regen. Gelukkig komen er weer wat warmere dagen aan met lekker veel zon. Ik heb er zin in, want met zulke dagen heeft iedereen zin om de barbecue weer aan te steken. Daar ben ik wel fan van. Niet alleen om het eten, maar ook om de gezelligheid die erbij komt. We barbecueën graag bij mijn ouders of met onze hele familie bij elkaar. Of ontspannen op een open plek in het bos. Zo nu en dan heb je plaatsen in Nederland, waar de barbecues al staan. Je hoeft dan alleen nog maar voor aanmaakblokjes, hout (gewoon droge takken uit het bos) en vlees te zorgen. Op de Ginkelse Heide bijvoorbeeld, kun je zo terecht! Maar wat je ook kunt doen: je eigen wegwerp barbecue meenemen naar een park of strand waar je een vuurtje mag stoken. Gezellig om te doen met een groep. Met familie bijvoorbeeld, om een verjaardag te vieren. Lekker in de natuur. En hoe vul je zo’n middag in het park dan in?

American party style

Wij doen het meestal zo: we kiezen een plek uit in Nederland, waar we rustig kunnen zitten en waar de kinderen zich vermaken bij het water of bij speelplekken. Van tevoren spreken we af wie wat meeneemt. Stokbrood met smeersels, soep, blikjes knakworstjes om op te warmen en de wegwerp barbecue. En omdat we met vijf stellen zijn (mijn ouders, broer, zussen en ik met ons gezin), kan er flink wat meegenomen worden. Pannenkoeken? Geen probleem. Je kunt zelfs een draagbaar kookplaatje meenemen en ze ter plekke bakken. Lekkere bakjes vlees voor op de barbecue en een salade voor erbij. Voor het toetje wordt ook gezorgd: een lekkere appeltaart. Zo heeft iedereen wel wat om te eten en kan er ondertussen gezellig worden gekletst. 

De taken verdeeld – de kinderen of de barbecue

Je kent het wel toch? De mannen scharen zich rondom de barbecue, in hun stoere bbq schort, terwijl de vrouwen plaatsnemen op het kleed en een oogje in het zeil houden, vlakbij de spelende kinderen. Dat valt me altijd op: de taken worden zonder een woord te zeggen, verdeeld. Vrouwen letten op kinderen, mannen zorgen voor vlees. Als er vuur gestookt wordt, hoef je niet te zoeken waar de mannen zijn. Allemaal op een hoopje bij het vuur. De vrouwen delen de bordjes uit en voorzien de kinderen van de eerste rondjes eten. Iedereen een pakje sap of een wegwerpbeker limonade. De mannen drinken gezellig een biertje, terwijl het vlees gaart. Als het in een wat sjiekere setting zou zijn, stonden de koude bierglazen natuurlijk op leren onderzetters. Gelukkig hoef je je in een park of in het bos niet druk te maken om kringen op je tafel. 

Zulke momenten moeten ontspannen verlopen, met lekker veel vrijheid. De kinderen nemen een hapje en vliegen weer naar het water of de speeltuin. Moet kunnen toch? Zo hebben de volwassenen ook meer rust om bij te praten. 

Komen jullie ook weleens op zo’n manier bij elkaar?

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *