tuin achtertuin familie stout verasol overkapping veranda

Het is zover | De achtertuin van familie Stout

Weten jullie nog dat ik schreef over een make-over van onze tuin? Nou, het is eindelijk zover hoor. We gaan er eindelijk aan  beginnen. Al zijn er toch nog wel wat dingen veranderd. Toentertijd wilde ik het helemaal vol tegelen met grote antracietkleurige tegels en er een mooie tuin overkapping neerzetten. Nu is het plan toch gewijzigd. Lees maar mee waarom en wat de plannen dan nu zijn geworden. 

Geen betegelde tuin

Vorig jaar hebben we de voortuin aangepakt. Mijn zwager heeft het bijna helemaal dichtgelegd. Waarom? De voortuin ligt op het zuiden. Dat betekent dat we daar altijd wel zon hebben. Dus kunnen de kinderen er fijn spelen.De achtertuin ligt op het noorden, dus er is veel schaduw. Het is er langer vochtig en donker. Speelgoed wordt daardoor vies, en krijgt groene aanslag. Niet erg gezond voor kleine kinderen, die het nog wel eens in de mond stoppen. Daarom is de voortuin nu betegeld en kunnen ze daar lekker spelen. Met een hekje dat dicht kan, voor de veiligheid. Op dit moment hebben we dus twee stukken tuin, waar stenen of tegels liggen. Niet heel aantrekkelijk voor de insecten. En ook niet echt voor het zicht. Ik mis kleur.

Bloemetjes en bijtjes

Eind vorig jaar besloten we kippen aan te schaffen, om minder etensrestjes weg te hoeven gooien. De kippen zijn er dol op en zo hoeft het dus niet zomaar de container in. Hartstikke gezellig, die beestjes. Augustijn is bijna klaar met het kippenhok. En dan is de achtertuin eindelijk aan de beurt. We willen het netjes in 3D uittekenen op de computer. Een zitje, een pad naar achteren, zodat we naar de poort kunnen lopen. Maar verder willen we het mooi volzetten met allerlei boompjes, planten en bloemen. Omdat we het levendige missen in ons ‘stenen tuintje’ en omdat we op deze manier de vlinders, bijen en insecten meer groen geven. Dat is gezond. En ook voor ons aantrekkelijker dan zoveel steen. Toedeloe grijs en hallo kleur!

Wat komt er in de tuin?

Zoals ik al zei, willen we ons focussen op de insecten en andere kleine diertjes. Daarom is bijvoorbeeld een vlinderstruik een goede keuze. Pampusgras vind ik ook mooi (vooral de roze!) en er zijn ook wel fruitbomen die ik graag in de tuin wil. Maar welke er precies komen, moeten we nog zien. Vooral goed onderzoek doen, want niet elke plant of bloem kan overleven in een schaduwrijke tuin. En ook niet alle planten zijn handig in je tuin. We gaan eerst uittekenen waar het zitje komt en hoe het pad loopt. En dan kunnen we zien hoeveel ruimte er is voor groen. Dan pas zijn we er aantoe om te bedenken welke soorten bloemen, planten en bomen er komen. En zo’n mooie Verasol overkapping, dat moet voor nu nog maar even een droom blijven…

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *