Mijlpaal | De overgang van groep 2 naar groep 3
Wat een grote stap. Van twee jaar kleuteren en vooral spelenderwijs bezig zijn met letters en cijfers, naar een schooljaar waar de focus ligt op leren. Spelen neemt een minder grote plaats in. Hoe zal dat zijn? Wat is er nodig om over te gaan van groep 2 naar groep 3? Wat gaat je kind leren in dat schooljaar? Wat komt er allemaal bij kijken?
Aangezien Rosemarijn dit jaar ook naar groep 3 gaat, heb ik het opgezocht en op een rijtje gezet. Lees je mee?
Wanneer mag een kind naar groep 3?
Sowieso zijn er een paar dingen die een kind moet kunnen, voordat ze groen licht krijgen voor de overgang naar groep 3. Dat klinkt groots en heftig, maar het valt reuze mee. Vijf dingen zijn belangrijk om te weten:
- Kan hij/zij 20 minuten geconcentreerd bezig zijn met een werkje?
- Luistert hij/zij naar uitleg en snapt het kind de regels in de klas?
- Hoe is de communicatie van het kind? Kan hij/zij de goede woorden gebruiken om zich uit te drukken?
- Hoe is het kind in een grote groep? Snapt hij/zij de groepsregels, zoals op je beurt wachten?
- Is de beheersing van grove én fijne motoriek goed?
Aan de hand van deze vragen kun je controleren of je kind klaar is voor groep 3. Dat is ook waar de leerkrachten naar kijken.
Wat verandert er ten opzichte van groep 2?
In groep 2 is alles nog erg vrij. De kinderen ontdekken veel zelf in de klas, door het speelgoed, de verschillende thema’s en hoeken in de klas. Het meeste gebeurt in de kring, werkjes worden gemaakt in groepjes an tafels of soms zelf op de zitting van de stoel, waar de kinderen dan op de knieën bij zitten.
In groep 3 gaat dat anders. De opstelling van de klas is anders; de kinderen hebben hun eigen plekje. Op een stoel, aan een tafeltje. De verschillende vakken (zoals biologie, waar Rosemarijn helemaal zin in heeft) hebben verschillende methodes en er wordt meer zelfstandig gewerkt.
Alles wat je kind leert in groep 3
Biologie! Zie je het al voor je? Je kind dat zo lekker speelde in groep 2, gaat opeens leren over bloemen, planten, bomen, dieren en mensen!
Als je het leuk vindt om te weten wat er op het programma van groep 3 staat, lees vooral verder:
- Zelfstandig werken. Ik zei het al, maar dit is dus iets waar aan gewerkt gaat worden.
- Lezen. In groep 2 hebben kinderen al heel wat letters geleerd. Rosemarijn heeft er 18 geleerd, maar nog niet echt allemaal. Dat staat daarom ook op het programma. En er wordt ook vanuit school gevraagd (gestimuleerd ook) om thuis te oefenen met je kind.
- Schrijven. Tja, als er gelezen wordt, moet er ook geschreven worden. In groep 2 begonnen ze al met hun eigen naam schrijven en bij elk thema schreven ze wel weer een woordje of drie nieuw. Maar in groep 3 begint het echte werk! Ook de pengreep wordt dan bekangrijk.
- Rekenen. Het simpele 1+1=2 weten de meeste kinderen al wel, want er wordt genoeg gerekend met kraaltjes, steentjes of snoepjes in groep 2. Maar nu komen er moeilijkere sommen aan. Min, keer, plus, delen, you name it!
Natuurlijk komen er andere vakken bij, zoals biologie (verrassend!), Engels en taal en worden de kinderen op hun vooruitgang getoetst.
En nu?
Je kind gaat naar groep 3 naar de vakantie. Gefeliciteerd! Moet je nog iets doen? Niet veel bijzonders. Waarschijnlijk heeft je kind al een wenmoment in de nieuwe klas gehad met de nieuwe juf of meester.
Wel is het fijn om de eerste dag (of misschien zelfs de eerste week) met je kind naar de klas te lopen. Het kan tóch spannend zijn.
Heeft je kind al een lunchtrommel en een beker? Zo niet, lees dan even deze blog, daar vertel ik hoe ik het deed met inkopen voor school. Echt een aanrader!
Heel veel succes met je schoolkind! Want nú zijn ze écht kleuter-af!
Volg je The Stout Journal al op Social Media?