De boodschappen: Leven jullie daarvan?!
Op Instagram vroeg ik deze week aan jullie hoeveel geld jullie wekelijks besteden aan boodschappen. Mede eigenlijk door het nieuwe programma op NPO (Waar doen ze het van?), waar gezinnen je een kijkje in hun financiële situatie geven. Een Insta-mom die ik volg, Annemarie Geerts, is moeder van één van de deelnemende gezinnen.
Jullie antwoorden op mijn vraag waren eigenlijk een beetje verdeeld in twee groepen:
50 tot 100 euro per week of 100 tot 150 euro per week. En zoals ik al aangaf, zitten wij in de eerstgenoemde groep. Meestal geven wij voor ons viertjes tussen de 80 en 85 euro uit aan wekelijkse boodschappen, inclusief babydoekjes, luiers en voeding voor Luc.
Toen wij nog samen waren zonder kinderen, gaven wij 50 euro per week uit. Toen ik dit met jullie deelde, kreeg ik vanuit verschillende hoeken de vraag hoe we dat dan deden, of we dan alleen B-merken kopen en waar we de boodschappen halen. Dus om jullie daar wat meer een beeld bij te geven, is hier een blog over onze boodschappen! En wie weet haal je er nog wat leuke tips uit!
De rekening
Sowieso hebben wij bij de bank verschillende rekeningen lopen. Daaronder ook een speciale boodschappenrekening, waar we maandelijks geld op storten voor de aankopen van die maand. In principe staat er elke maand 400 euro op, maar we hebben het niet allemaal nodig voor boodschappen. Zoals ik al zei: we gebruiken zo’n 80 euro per week. Het overige besteden we vaak aan verjaardagcadeaus, kleine uitjes (kopje koffie bij een café bijvoorbeeld) en extraatjes.
Vaste lijst van boodschappen
We hebben eigenlijk elke week een beetje hetzelfde lijstje aan boodschappen. Natuurlijk variëren we in groenten en fruit en kiezen we de ene keer voor rijst en de andere keer voor aardappels (geen zeven dagen per week AGV dus), maar verder is het veelal hetzelfde. Groenten, fruit, vlees (gehakt en kipfilet), eieren, havermout en havermelk, chips en nootjes, broodbeleg (hummus, tomaat en komkommer is ons dagelijkse beleg tegenwoordig en Rosemarijn eet vooral veel pindakaas). Dan hebben we nog WC-papier, doekjes, luiers en voeding. Misschien heb je het al gezien: geen sappen en geen koeken of andere zoetigheden. Dat hebben we eigenlijk nooit in huis, behalve als er bezoek komt. En dan nog maak ik zelf regelmatig gezonde koeken van producten die we in huis hebben.
Welke winkel?
Sinds een paar weken doen we onze boodschappen bij de AH. Dat doe ik online. Lekker makkelijk alles in het lijstje zetten, bestellen en laten bezorgen. Het enige wat we bij een andere winkel halen zijn de doekjes en luiers en het WC-papier. Dat halen we bij de Aldi.
Eerder hebben we een tijd alles bij Lidl gehaald of bij Jumbo. Maar ik heb de cijfertjes eens naast elkaar gezet (echt bij Jumbo en AH allebei in de app hetzelfde in de lijst gezet) en daaruit bleek dat AH echt goedkoper was!
Welke merken?
Het is niet zo dat we alleen B-merken kiezen, we gaan ook gewoon lekker voor Lays chips en Nutrilon voor de baby. Het ligt er vooral aan wat we lekker vinden en ook zeker welke ingrediënten erin zitten. We proberen zoveel mogelijk suikers te mijden, kopen niks kant en klaar. Fruit en groenten kopen we vers. Geen pakjes en zakjes bij het koken. Kruiden doe ik zelf en sausjes maak ik zelf.
Vlees koop ik in grootverpakkingen. Kip en rundergehakt in een verpakking van een kilo. En een kilo vlees is genoeg voor 4 maaltijden. Dus de twee soorten vlees zijn genoeg om 8 maaltijden mee te vullen!
Sommige producten (zoals havermout) selecteer ik wel op prijs. Zo kopen we pakken van 500 gram voor 50 cent. Havermout gebruiken we erg veel om zelf brood te bakken of haverkoeken. Dat gaat er hard doorheen dus, maar omdat het goedkoop is, besparen we best wel wat op brood en koek. Daarnaast eten Augustijn en Rosemarijn elke ochtend havermoutpap (van de havermout en havermelk gemaakt). Haver is dus een key ingredient bij ons in huis!
We drinken zelf geen sappen. Alleen koffie, thee, havermelk en water. Zo nu en dan halen we limonadesiroop.
Wat er natuurlijk wel zo nu en dan nog bij komt is wasmiddel, vaatwastabletten. Maar dat zijn geen wekelijkse uitgaven. Met dat erbij hebben we dan soms een week van 90 euro.
Ik vind het online boodschappen doen vooral fijn omdat je in één oogopslag ziet wat de producten en prijzen zijn. Makkelijk kiezen dus. En wil je geen geld uitgeven aan bezorgkosten? Dan kun je het gewoon zelf ophalen en staat het voor je klaar. In ons geval zouden we dan hetzelfde geld kwijt zijn aan benzine, dus wij houden het voorlopig op bezorgen. Geen gedoe met kinderen in de winkel: Yes please!
Super knap! Wij zitten aan 150 met z’n 5en per week🙈