burbur ketan hitam rijstpap pudding zwarte rijst
|

Rosemarrie | Recept bubur ketan hitam

Bubur Ketan Hitam

Al sinds een paar weken, sinds ik in het kookboek van mijn tante keek, heb ik trek in bubur ketan hitam. Vrij vertaald staat er: zwarte (hitam) kleefrijst (ketan) pap (bubur). Het is een rijstpap gemaakt van zwarte kleefrijst met kokosmelk, gula djawa en een snufje zout. Ik heb het wel eens thuis gehad en bij mijn tante. Zij was alleenstaand en als ze ergens zin in had, kregen wij altijd wat van haar onder het mom van: “Het is toch teveel voor mij alleen.”
Deze rijstpap kun je als ontbijt, tussendoor of als dessert eten. Zelf aten we het thuis wel eens in de namiddag of in de avond en in Maleisië heb ik het eens als dessert gehad. Het past perfect in een vegetarisch of veganistisch dieet en is lekker voedzaam.
Zelf heb ik het nog nooit gemaakt. Tot gisterochtend. Ik kon mij herinneren dat mijn moeder de rijstkorrels altijd een nachtje in de week zette, dus dat heb ik ook gedaan. Je kunt het waarschijnlijk ook een paar uur in de week zetten, maar dan kan het zijn dat je het langer moet laten koken.

ingrediënten burbur ketan hitam

Wat heb je nodig?

  • 100 gram ketan hitam
  • 125 ml kokosmelk
  • Gula djawa (palmsuiker of bruine suiker kan ook)
  • Snufje zout
  • 750 ml water

Bereiding

Zoals eerder vermeld heb ik de zwarte rijstkorrels een nachtje in de week gezet voordat ik het ging koken.
Doe 750 ml water in een pan en laat het koken. Zodra het tegen de kook is, doe je de rijstkorrels in de pan met water. Je moet er wel bij staan om af en toe te roeren, anders blijft het aan de onderkant van de pan vastplakken. Als het merendeel van het water ingekookt is, kun je proeven of je de rijst zo zacht genoeg vindt of dat je het nog wat papperiger wilt hebben. Dan kun je altijd nog wat water toevoegen. Zelf had ik er ongeveer 800 ml water gebruikt, maar was denk ik net iets teveel, vandaar dat ik bij dit recept 50 ml minder heb opgeschreven. Het heeft ongeveer een uur geduurd voordat het voor mij zacht genoeg was. Op smaak heb ik wat gula djawa toegevoegd aan de rijstepap.
Doe dan de kokosmelk en een snufje zout in een pannetje en warm het wat op. Je kan het ook koud toevoegen als je dat lekker vind.
Als ontbijt vond ik het erg lekker. Weer wat anders dan brood of havermout.

Variatietip

Om de rijstpap lekkerder te maken, kan je een pandanblad meekoken met de kokosmelk of wat kokosschaafsel ter decoratie en voor een bite op je pap doen.

Volg je The Stout Journal en Rosemarrie al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *