boekhoudprogramma boekhouding voor dummies zoals ik
|

Boekhouding | Voor dummies zoals ik

Ik wist niet dat er zoveel bij komt kijken, als je een eigen zaak hebt. Het vergt best wel veel precisie en geordendheid. Laat ik daar nou niet veel van hebben. Ik ben echt slecht in alle kleine dingetjes die erbij komen kijken. Bij bloggen bijvoorbeeld: ik schrijf de blog, ik zet het online en…klaar. Maar in case of een betaalde blog, moet er een factuur gestuurd worden. En alle geschreven (betaalde) blogs moeten ook netjes bijgehouden worden, want anders wordt je boekhouder niet blij. En jij ook niet, want dan moet je nogal veel terugzoeken, wanneer je belastingaangifte gaat doen. De manier om twee dingen in één te doen, is het hebben van een boekhoudprogramma ZZP

Een bedrijf beginnen

Toen ik begon met bloggen, had ik niet meer voor ogen dan “schrijven voor de lol”. Maar toen de blogs meer en meer gelezen werden en er ook opdrachten binnenkwamen, moest ik toch even hard gaan nadenken. Moet ik me dan toch inschrijven bij de KVK? Hoe werkt dit dan? Ik had tot die tijd alleen voor anderen betaald geschreven en dat handelde ik af via een kwitantie. Nu zou het echte werk beginnen. Factuurtjes aanmaken en sturen, de boekhouding bijhouden. Ik vond het groots klinken. Maar uiteindelijk ging het best makkelijk. Gelukkig hielp Augustijn mij, want ik ben de slordigheid (en chaos) zelve!

Wat ik doe

Ik gebruik een boekhoudprogramma, om mijn facturen te maken en te verzenden. De factuur komt netjes in de lijst van alle facturen (per jaar) te staan. 

Per mail komt de factuur aan bij de klant en als er niet binnen afgesproken tijd betaald wordt, kun je makkelijk een eerste of tweede herinnering sturen. 

Je kunt in het programma ook gewoon zien welke factuur nog open staat en welke betaald is. 

Als je per uur betaald wordt, moet je het natuurlijk anders aanpakken. Maar ook dat kan. Regel gewoon je urenregistratie ZZP via je boekhoudprogramma. Eigenlijk werkt het zo’n beetje hetzelfde. Het spreekt zó voor zich, dat je eigenlijk geen fouten kunt maken.

En het meest ideale? Aan het einde van het jaar kun je met een paar klikjes je belastingaangifte doen!

Klein bedrijf

Tja, nu heb ik geen bedrijf waar miljoenen verdiend worden (nou ja, verdiend wel, maar krijgen…), dus voor mij is het niet heel erg veel werk. Maar stel je even voor dat je per dag meer dan vijftig facturen moet sturen en betalen, dan wil je het gewoon goed en makkelijk geregeld hebben.

Ik heb hier en daar een betaalde blog en producten die ik verkoop op Lief en Teer. Ik ben dus snel klaar. Als ik eraan denk dan hè! Hoe regel jij je boekhouding?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Ik vind de boekhouding ook zo’n ding, daarom begon ik echt pas heel laat met m’n bedrijf. Ik besteed het het liefst uit, maar een accountant is helaas niet gratis, haha. Op zich ben ik wel geordend genoeg om dat te kunnen regelen (en ik schrijf niet zoveel facturen uit)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *