PCOS polycystic leefstijl voeding hormonenhuishouding

PCOS |Wat houdt het in?

Op Instagram zei ik het al: ik wil een serie blogs wijden aan PCOS. Sowieso omdat ik deze hormoonstoornis heb, maar ook omdat er veel meer vrouwen mee kampen en ook nog eens volledig in het duister worden gelaten als het gaat over deze aandoening. De volledige term is Polycystic Ovarian Syndrome. Gauw gezegd betekent het dat je aan je eierstokken meerdere eitjes hebt, die wel rijpen, maar niet springen. Oftewel: je hebt nauwelijks of nooit een eisprong. Dat is dus nogal een dingetje als het aankomt op je vruchtbaarheid. Geen eisprong betekent ook dat er geen eitje is om bevrucht te raken en dus is een zwangerschap niet mogelijk. Gelukkig is het niet voor iedereen zo dat er nooit eisprongen zijn. Er zijn vrouwen die zo nu en dan toch het geluk hebben en alsnog zwanger raken. 

Eén op de tien

Wist je dat zo’n vijf tot tien procent van de vrouwen over de wereld PCOS hebben? Dat zijn dus heel veel vrouwen die met moeite of helemaal niet zwanger raken. Sommigen daarvan weten zelfs niet dat ze deze hormoonstoornis hebben en leggen zich erbij neer dat kinderen geen optie zijn. Anderen wenden zich tot een gynaecoloog die hen aan een hormoonbehandeling helpt om de kans op een zwangerschap te vergroten. Voor de één is er een klein duwtje nodig, de ander is jaren bezig en krijgt teleurstelling na teleurstelling. 

Maar wat houdt het nu allemaal in, naast de eigenwijze eitjes aan de eierstokken en de verminderde kans op een zwangerschap? Want vergis je niet: dit is niet alles waar je last van kunt hebben. 

Blog serie over PCOS

De komende tijd zal ik blogs delen met meer informatie over PCOS, alle symptomen en de manieren waarop er door de reguliere en alternatieve zorg naar gekeken wordt. Dat verschilt namelijk enorm en dat heeft ook veel invloed op de vrouwen die het nieuws over hun eigen lichaam te horen krijgen. Ik deel niet alleen informatie, maar ook recepten en een manier van eten die goed is om meer balans in je hormoonhuishouding te krijgen en ook je symptomen aan te pakken. Niet de gevolgen van PCOS de kop indrukken, maar juist de oorzaak in de kiem smoren. Bij het begin beginnen. En dat doe je niet door anticonceptie te slikken, of door Clomid te slikken om zwanger te raken of door makkelijk gezegd “Even wat kilo’s kwijtraken”. Je begint bij je leefstijl, bij je voeding. Dat zal ik jullie laten zien. En dat op een fijne, makkelijke en gewoon lekkere manier! 

Heb jij PCOS? Volg mij dan op social media en lees de blogs. Ik hoop dat ik jou ook kan helpen!

Volg je The Stout Journal al op Social Media?

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Ik had pcos en heb heel wat jaren clomid gebruikt. Uiteindelijk heb ik een operatie gehad waarbij ze mijn eileiders hebben doorgespoeld. Ook hebben ze het teveel aan eitjes weggebrand en gaatjes in mijn eierstokken gebrand. Daarna kreeg ik weer een normale cyclus en ben ik zonder clomid zwanger geworden!

    1. Oh ik snap het zo! Ik hoop dat je dit berichtje leest en dat je de serie volgt. Misschien helpt het je wat, worden dingen meer helder en kun je er iets mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *