bijbelstudie gods woord bijbel studie vragen markeren lezen

Bijbelstudie | De Bijbel lezen,hoe doe je dat nu?

Inmiddels is het meer dan een jaar geleden dat ik in een blog vertelde over de invulling van mijn stille tijd. Dat was nog toen we in IJzendoorn woonden en ik speciaal voor stille tijd een hoekje had gecreëerd op onze slaapkamer. Nu ben ik dit jaar op een andere manier aan de slag gegaan met mijn stille tijd. Ik las namelijk hele goede tips, waardoor ik veel bewuster de Bijbel lees én het Boek van voor tot achter lees. Ik ben nog maar net met deze manier van Bijbelstudie begonnen, maar ik wilde deze tips wel met jullie delen.

Vooraf even een stukje info: ik heb hiervoor de HSV Bijbel met schrijfruimte, maar er is tegenwoordig ook een SV met schrijfruimte, voor degenen die de SV liever gebruiken. 

Met kleuren de Bijbel door

Ik ben deze maand met mijn Bijbelstudie begonnen in Genesis met een doos potloden bij de hand. Nou ja, acht kleurpotloden. Elke kleur staat voor een bepaald soort tekst. Ik doe het zo:

  • Paars: alle teksten over God de Vader
  • Rood: alle teksten en uitspraken over Jezus Christus, Zijn heil en redding
  • Geel: alle teksten over de Heilige Geest
  • Bruin: alle teksten over de duivel, demonen en boze geesten
  • Blauw: alle teksten over oordeel, hel, waarschuwing en vermaning
  • Roze: alle gebeden, en teksten over gebed en vasten
  • Groen: alle opdrachten, oproepen tot bekering en levensheiliging
  • Oranje: alle beloften

Elke keer als ik een tekstgedeelte of een vers tegen kom uit deze categorieën, onderstreep ik deze met de juiste kleur. Het zorgt ervoor dat ik bewuster en met meer aandacht door een hoofdstuk heen ga, écht op zoek naar de inhoud ervan. 

Naast het onderstrepen van teksten, kleur ik ook hele gedeelten, die bij mij binnenkomen en voor mij een boodschap hebben die ik bijzonder vind of praktisch. Of het nu een waarschuwing is of een oproep om het kwade te laten of dat het over het bijzondere werk van de Heilige Geest gaat. Náást de tekst die ik inkleur, schrijf ik dan (binnen de schrijfruimte) wat me eraan opvalt of wat ik eruit onthouden moet. Beloften bijvoorbeeld, vergeet je gauw in moeilijke tijden. En als je dan teruggaat naar Gods Woord en Zijn beloften gemarkeerd ziet, is dat een extra onderstreping van Gods wil en Zijn liefde. Soms zijn er ook teksten die precies vertellen hoe jij als mens in elkaar steekt en dat kan je wakker schudden. Maar omdat je ook weer zo makkelijk en snel ‘in slaap zakt’ is een constante herinnering nodig. Daar helpt zo’n markering ook bij.

bijbelstudie gods woord bijbel studie vragen markeren lezen

Vraag en antwoord

Als je intensieve Bijbelstudie wilt doen, is de methode van vraag en antwoord een goede om te volgen. Hierbij stel je jezelf steeds een achttal vragen, over het gedeelte wat je zojuist gelezen hebt:

  1. Staat er een belofte in de tekst?
  2. Staat er een zonde in om te vermijden? Juist voor mij?
  3. Staat er een bevel voor mij in om te gehoorzamen?
  4. Staat er een voorbeeld in om te volgen of juist te vermijden?
  5. Wat leert dit gedeelte over: God de Vader/Jezus Christus/de Heilige Geest?
  6. Staat er iets in waarvoor ik kan bidden?
  7. Wat is de centrale boodschap van dit gedeelte?
  8. Waarom zou dit gedeelte in de Bijbel staan?

Ten slotte

Nog één laatste tip of advies: Probeer minimaal één vers uit je Bijbelgedeelte uit je hoofd te leren. Op deze manier vergroot je dagelijks je Bijbelkennis. Er staat geschreven in Romeinen 1:16: ‘…want het is een kracht Gods tot zaligheid een iegelijk, die gelooft’. Door het Woord leren we Wie de Heere is. Wel hebben we nodig dat de Heere ons verstand verlicht zodat wij Zijn Woord ook zullen begrijpen. Daarom is het ook nodig dat we vóór het lezen om ZIjn zegen vragen en ook tíjdens het lezen.

Hoe vul jij je stille tijd en Bijbelstudie in?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *